Familie tog udfordring op – er udenfor 1000 timer om året

Tiden i naturen har gjort børnene stærkere og mere kreative, mener Laura Friis Date.

Da Laura Friis Date under sin barsel stødte på Instagram-fænomenet "1000 timer udenfor", tænkte hun, at det ikke var muligt.

Samtidig var hun træt af at stå på byens legepladser og se på sine døtre lege, så hun præsenterede sin mand for idéen om, at de i 2022 skulle bruge 1000 timer udenfor.

Simon Friis Date syntes i første omgang, at det var fjollet, at de skulle “gøre naturen til en konkurrence”, som han beskriver det, men de satte sig for at prøve at være mere udenfor med deres to døtre.

1. januar 2022 var familien udenfor en time, og herfra tog det fart.

De begyndte at bruge mere og mere tid udenfor, og i dag lever familien stadig efter konceptet om at bruge 1000 timer udenfor om året.

- Jeg synes helt sikkert, at jeg kan mærke, at vi har det bedre, når vi er sammen udenfor, end når vi sidder inden for hjemmets fire vægge, fortæller Laura Friis Date i ‘Go’ morgen Danmark’.

Spiser mere havregrød

Da Simon og Laura Friis Date startede, boede de i en lille lejlighed med deres to døtre, Sally og Selma.

I første omgang handlede det derfor om at få flyverdragterne og gummistøvlerne på, når de hentede i børnehaven, og så bare følge deres initiativ på vej hjem.

- Børnene trækker jo tiden på den mest fantastiske måde. “Der var en vandpyt, der var en pind, og der var to snegle”, forklarer Laura Friis Date.

De flere timer udenfor har selvfølgelig taget tid fra både voksensamtaler, Ramasjang og madlavning, men det tager Laura Friis Date meget roligt.

- Vi har nok spist mere havregrød end gennemsnittet, fordi så var klokken blevet 18, og vi havde været udenfor, men så tager vi det med og tænker, at så har vi gjort noget andet godt, lyder det.

Der er dog også dage, hvor familien ikke kommer ud, og det er helt i orden, siger Laura Friis Date:

- Man skal også give sig selv den nåde og ikke slå sig selv i hovedet, hvis man i januar, februar og marts ikke kommer ud i de der 2,7 timer om dagen.

Flyttet på landet

Siden Laura og Simon Friis Date startede deres nye livsstil, er byens legepladser helt naturligt blevet byttet ud med leg i skoven.

De har nemlig købt et landsted, hvor familien lige nu bor og nyder den danske sommer.

Nu har de en køkkenhave og et drivhus, som Laura Friis Date har bygget med sin far, og pigerne kan lege i skoven ved siden af.

- Der er mere rum og ro til at være og opleve, og jeg synes, at børnene bliver mere kreative og stærke, og de får udfordret deres kroppe på en anden måde, fortæller hun.

For Simon Friis Date har mødet med naturen også givet ham noget – for her bliver han også udfordret fysisk.

- Jeg havde helt sikkert brug for at blive stimuleret på en anden måde, end jeg blev før.

Se hele interviewet med Simon og Laura Friis Date i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 Play