De var styret af mad – sådan er deres liv forandret

En mangler piller, og en anden har fundet helt ny hjælp. Sådan går det de medvirkende i 'Styret af mad' i dag.

Anoreksi, bulimi, tvangsoverspisning og overdrevet motion.

Det er nogle af de ting, som de syv medvirkende i programmet ’Styret af mad’ kæmper med.

Fælles for dem alle er, at de har et forstyrret og problematisk forhold til mad og vægt.

De har alle forsøgt at få hjælp men har haft svært ved at finde den rette behandling.

I programmet følger vi Anja, Mette, Karina, Louise, Sonny, Kasper og Signes kamp for at få det bedre. Det lykkedes for nogle, mens andre fortsat kæmper.

Her kan du se, hvordan det går dem i dag.

Håber på hjælp et helt andet sted

32-årige Mette Brogaard Endsig lider af BED også kaldet tvangsoverspisning. Lige da programmet sluttede fik hun plads på et BED-behandlingsforløb efter tre års ventetid.

Men forløbet var ikke, hvad hun havde håbet på, fortæller hun nu.

I dag:

- Jeg synes, at der var for meget teori i forløbet. Og for lidt fokus på mig som menneske. Jeg skulle også vejes hver gang, fordi man skal være vægtstabil, og det eneste, jeg kunne tænke på, var, hvad vægten sagde, fortæller hun.

Mette Brogaard Endsig gennemførte dog forløbet på et år og er blevet langt bedre til at spise regelmæssige måltider i stedet for skiftevis at sulte sig selv for derefter at overspise.

Hun har også lært at elske sin krop præcis, som den ser ud og takker pænt nej til de mange diætister og lignende, der har tilbudt hende hjælp, efter at de har set programmet. For hende handler det ikke om, hvad vægten siger, men om at have det godt med sig selv og sin krop.

Og så har hun efter en del ventetid fået tilbudt et forløb hos Center for Seksuelt Misbrugte, da hun blev udsat for seksuelt misbrug som barn. Det, håber hun også, kan hjælpe hende til at få det bedre.

Positivt overrasket over det offentlige

38-årige Anja Bruun Lenskjold har både lidt af anoreksi, bulimi og overspisning.

Efter en gastrisk bypassoperation var hun fortsat ikke fri af sin spiseforstyrrelse, og hele hendes liv handlede om mad og en konstant følelse af at være alt for stor.

I dag:

Anja Bruun Lenskjold har nu fået hjælp for sin spiseforstyrrelse i lokalpsykiatrien. Det har været en positiv oplevelse, fortæller hun.

I psykiatrien taler hun med en specielsygeplejerske en gang om ugen, som hun føler sig hørt og set af. Blandt andet accepterede sygeplejersken, at Anja ikke havde lyst til at blive vejet lige med det samme, selvom at det ellers ofte er et krav for behandling.

- En af de vigtigste ting, jeg har lært nu, er at adskille, hvad Anja synes, og hvad spiseforstyrrelsen synes. Det er for eksempel spiseforstyrrelsen, der synes, at jeg er for tyk og ikke mig, forklarer hun.

Anja Bruun Lenskjold føler sig dog stadigvæk styret af mad, som fylder alt for hende. Men hun håber på, at det snart vil fylde mindre i hendes liv.

Ramt af verdensomspændende medicinalproblem

Maskinarbejderen Sonny Fehrs havde, hvad han selv kalder ”et misbrug af mad” og kæmpede med overspisning. I løbet af programmet lykkedes det ham dog at tabe 17 kilo, efter at han begyndte på medicinen Ozempic. Samtidig fik han en kæreste i Thailand, som han drømte om at få til Danmark.

I dag:

Desværre mistede Sonny Fehrs sin søster efter kort tids sygdom i maj i år. Og det skabte en masse tumult i hans liv, som han selv formulerer det.

Dødsfaldet fik ham i sidste ende til at opgive kampen om at få sin kæreste til Danmark.

- Det blev for stor en opgave. Jeg har kæmpet halvandet år med at få både papirer og penge i orden, fortæller han.

Han og kæresten er derfor gået hver til sit i dag. Men Sonny Fehrs har ikke mistet livsglæden, fortæller han. Og til sin egen positive overraskelse har han ikke taget på igen, selvom at han har været inde i en svær periode.

Han tager stadigvæk medicinen Ozempic, men den er for øjeblikket i restordre overalt i verden. Så når Sonny Fehrs dosis udløber om nogle uger, skal han – som det ser ud nu – vente helt til jul, før at han kan få medicinen igen.

- Det er jeg helt vildt ærgerlig over. Jeg håber, de finder en løsning, siger han.

Fandt hjælp på en bondegård

Karina Brogaard led af atypisk anoreksi. Hun trænede mange timer hver dag, imens dagens madindtag kun bestod af to æbler og halvanden bolle til aftensmad.

Karina Brogaard har gået til psykolog, og i slutningen af programmet flyttede hun på en bondegård på Sjælland, der ellers normalt er et behandlingssted for udsatte unge.

Idag:

Her fik hun det meget bedre, og i dag – et år senere – har hun det stadigvæk godt.

Karina Brogaard træner maksimalt en halv time om dagen og spiser både is, pizza og pasta.

- Jeg er begyndt at spise det, jeg har lyst til – ordet lyst, er kommet ind i mit liv igen, fortæller hun.

Tankerne om mad, vægt og kalorier fylder stadigvæk for hende, men hun agerer ikke længere på dem fortæller hun.

Spiser stadigvæk søde sager

41-årige fra Sønderborg havde et meget komplekst problem med mad.

Han havde ekstremt svært ved at holde sig fra slik og søde sager og kunne indtage store mængder. Problemet er bare, at Kasper lider af Type 1 diabetes, og de store udsving mellem højt og lavt blodsukker var meget farlige for hans helbred.

I dag:

Kasper Schou Weingardt kæmper stadigvæk med at kontrollere sit sukkerindtag og tæller ikke kulhydrater, selvom at lægen anbefalede det.

Til gengæld er han begyndt til psykolog og har fået en langt større bevidsthed om, at han dulmer svære følelser fra fortiden med sukker. Han arbejder også med mere regelmæssige måltider, så sulten og trangen til sukker ikke pludselig bliver for voldsom.

Sidst man ikke mindst har han købt sit drømmehus, hvor han bor med sin kæreste og datter.

Store fremskridt

30-årige Signe Yde har siden teenageårene været syg med ortoreksi. En lidelse der betegner et fanatisk forhold til sundhed, hvor den syge har så stort et fokus på sund mad og træning, at det kan være svært at have en normal hverdag.

I dag:

Men det seneste år har der været store fremskridt for Signe Yde. I dag spiser hun stort set alt, selvom at hun stadig øver sig i ikke at kompensere med motion.

Fremskridtene er kommet, efter at hun begyndte til psykolog og kropsterapeut og selv tog en uddannelse i metakognitiv terapi. Herigennem har hun fået værktøjer til at overhøre tankerne om, at hun ”ikke fortjener et stykke kage” og ”skal lette sin røv”.

Og så har Signe Yde sagt op som jordemoder på sygehuset. I dag har hun sin egen jordemoder- og coachingvirksomhed, hvor hun blandt andet tilbyder akupunktur, gravid- og barselstræning og metakognitiv coaching.

Er begyndt at indtage andet end væske

40-årige Louise Roed Andersen var under programmet ’Styret af mad’ meget syg med anoreksi. Hun spiste ikke, men drak kun væske, og spiseforstyrrelsen styrede stort set alt.

I dag:

Siden er det gået fremad for Louise Roed Andersen, selvom at det er gået langsomt.

- Jeg får spist nogle gange. Der kan godt ryge et kirsebær ned eller sådan noget, og der er også røget mere væske på. Jeg er også blevet bedre til at udfordre mig selv. For eksempel spiste jeg en is i går og forleden drak jeg en Cocio, som jeg ikke har gjort længe, siger hun.

Louise Roed Andersen får behandling hos en diætist og en psykolog med speciale i spiseforstyrrelser, og det har hjulpet hende.

Hun er stoppet med at spytte mad ud i en papirkurv ved aftensmadsbordet, som hun gjorde tidligere. Og så vejer hun sig ikke længere 20 gange om dagen, men hver anden dag.

Du kan se 'Styret af mad' på TV 2 og TV 2 play.