10 dilemmaer fra kolonihaven - Her er formandens svar

Udfordringerne i den nordjyske kolonihave er på alles læber. Men formanden er ikke helt enig i, hvad TV 2s brugere synes.

Finn Lund Nyby er på rekordtid blevet ham-der-fra-tv, som danskerne genkender på gaden.

Som formand i sommerens mest omdiskuterede haveforening, nordjyske Jørgen Berthelsens Minde, har han været vant til, at en del af de øvrige 171 haveejere i foreningen altid har haft en holdning til ham og bestyrelsens arbejde.

Nu har resten af Danmark det også.

TV 2 har bedt brugerne af tv2.dk komme med deres mening om en række af de dilemmaer og uenigheder, som programmerne har sat fokus på.

Efterfølgende har vi foreholdt Finn Lund Nyby danskernes holdning.

Må man spise gratis pølser på arbejdsdagen, hvis man ikke har lavet noget?

Ja eller nej? Størstedelen af danskerne mente klart nej.

Men for Finn Lund Nyby handlede det slet ikke om, hvorvidt man havde lavet noget til arbejdsdagen eller ej.

- Det handlede om, at man skal respektere, at der var tilmelding til arbejdsdagen, for at der skulle være mad nok til alle. Og det endte der med at være. Da de, der havde arbejdet, havde spist, var stadig mad, så dem, der udelukkende kom for at spille Døde duer, fik også pølser, fortæller Finn Lund Nyby.

Er det ok at bruge el-værktøj søndag efter kl. 12

Ja eller nej? Her er der flest, der hælder til, at det er ok.

Finn Lund Nyby griner, fordi det er noget, han har hørt anfægtet før.

- Her vil jeg gerne lige slå fast, at der ikke er tale om små batteridrevne skruemaskiner. Dem må man gerne bruge indenfor en søndag eftermiddag. Men decideret motoriseret værktøj og plæneklippere, det er ikke tilladt, siger Finn Lund Nyby.

Skal ukrudt i hækken give en anmærkning?

Ja eller nej? Størstedelen siger nej.

Og det kan Finn Lund Nyby godt forstå, at den almene husejer og andre udenforstående siger.

- Men når man køber en kolonihave, skriver man under på, at man har læst et regelsæt, hvor der blandt andet står, at hvis bestyrelsen under et havesyn ser en have, der ikke er vedligeholdt og derfor har ukrudt i hækken, så får man en påtale og 14 dage til at få det fikset. Hvis det ikke sker, står der i vedtægterne, at man får tilskrevet en afgift på 300 kroner.

Det er sket under ti gange i år, at der er opkrævet en afgift i den nordjyske haveforening, fortæller formanden.

Hvad er en rimelig pris for en øl i foreningen?

8 kroner eller 20 kroner? Danskerne svarer 12,5 kroner.

Det er lidt mere, end en øl faktisk koster i haveforeningen Jørgen Berthelsens Minde, hvor den koster 10 kroner.

- Men det blander vi os ikke længere i som bestyrelse. Det blev gjort ulovligt at spille Døde duer for noget tid siden, medmindre det foregår i en privat forening. Derfor har en gruppe mennesker bag lotterispillet dannet en lukket forening, som både afholder spillet og faciliterer ølsalget i fælleshuset, fortæller Finn Lund Nyby.

Hvad laver man til en arbejdsdag?

Arbejder eller drikker øl? Danskerne er ikke i tvivl. Man arbejder på en arbejdsdag.

- Det ligger også i navnet, griner en enig Finn Lund Nyby.

- Men faktisk udelukker det ene slet ikke det andet. Man kan sagtens arbejde og drikke øl. For der er fri udskænkning af øl og sodavand i løbet af dagen, og bliver man tørstig undervejs, må man gerne drikke øl. Det, der gik galt til arbejdsdagen, var, at der var nogle, der var der for at arbejde, mens andre udelukkende var der for at spille Døde duer og drikke øl, siger formanden.

Hvor høj bør en hæk være?

Snak med nabo-højde eller privatliv-højde? Der er en lille overvægt af danskere, som hælder over mod privatliv-højden.

- Det har jeg ikke personligt en holdning til. Det er generalforsamlingen, altså foreningens højeste myndighed, der afgør, hvor høj hækken skal være, og det respekterer jeg. Selv er jeg enig med mine to naboer om, at vores fælles hæk skal være 180 cm. Og ikke over, siger Finn Lund Nyby.

Skal bestyrelsen fortsætte med at gå havesyn?

Nej eller ja? Her mener en lille overvægt af danskerne, at havesynet bør afskaffes.

Ifølge Finn Lund Nyby hænger dette dilemma sammen med påtalen om ukrudt i hækken.

- Det er en del af det at være i en haveforening. Og den slags er ikke altid lige nemt at lave om på. Vores haveforening er en del af Kolonihaveforbundets Nordjyske Kreds. Her er der vedtaget en række vedtægter, som kredsens 26-27 foreninger skal efterleve. I de vedtægter står der blandt andet, at der skal være havesyn en gang om måneden, fortæller Finn Lund Nyby.

- I andre kredse er der kun et årligt havesyn. Og hvis der skal ændres på vedtægterne, kræves det, at ændringsforslagene først skal vedtages på en lokal generalforsamling og sidenhen op på et repræsentantskabsmøde i nordjyske kreds. Derefter skal de godkendes af Aalborg Kommune.

Hvor stor bør bøden være for ikke at møde op til fællesarbejdsdag?

0 eller 1.000 kroner? Ifølge danskerne er ligger det rette beløb på 340 kroner.

- Der står faktisk i haveforeningens regler, at hvis man ikke melder afbud til den årlige fælles arbejdsdag, skal man have en form for gebyr. Men det har vi i bestyrelsen valgt, at der ikke skal være. Vi tror på frivillighedens vej. Og så er der ikke brug for økonomiske sanktioner, siger Finn Lund Nyby.

Er det et problem, at man bor i haveforeningen om vinteren?

Ja eller nej? Der er en lillebitte overvægt til ja.

Det kan ifølge Finn Lund Nyby ikke diskuteres.

- Det er et problem. Punktum. Blandt andet fordi der ikke er affaldshåndtering i kolonihaveområder i vinterhalvåret. Ligesom infrastrukturen ikke er gearet til alt for meget trafik i vintertiden. Vejene bliver hurtigt slidt ned, siger Finn Lund Nyby.

- Og så er der en anden vigtig detalje. I kolonihaveloven står der, at man ikke må overnatte der i vinterhalvåret. Og hvis der skal laves om på det, skal der en lovændring til, og det vil betyde, at der vil komme ejendomsværdibeskatning. Det vil give en drastisk stigning i omkostningerne for hver enkelt haveejer.

Hvilken dag er bedst til generalforsamling?

Onsdag eller fredag? Danskerne hælder til onsdag.

Det er helt i tråd med Finn Lund Nyby og resten af bestyrelsens holdning.

- Vi ændrede kutymen fra fredag til onsdag sidste år, og det fortsætter vi med i år. Ifølge vedtægterne er det bestyrelsens opgave at planlægge generalforsamlingen og derfor også at beslutte, hvornår den skal ligge.

- Vores holdning i den nye bestyrelse er, at der på en generalforsamling skal vælges en bestyrelse og vedtages regler, og så skal vi ikke tage mere af folks tid. Og så kan dem, der gerne vil ud at drikke øl bagefter, gøre det. Og andre kan tage hjem til børnene, siger Finn Lund Nyby og slår fast, at han ikke føler, det ødelægger fællesskabet, at man dropper den sociale del af den årlige generalforsamling.

- Det også kan være med til at ødelægge stemningen, hvis medlemmer sidder til en forsamling og har fået for meget alkohol, siger han.

Se 'Balladen om kolonihaven' på TV 2 Play her