Tjekliste: Husk det nu inden du rejser

16x9
Blomsterne skal vandes, avisen omdirigeres og undulaten passen. Foto: Scanopix

De tre mest populære sommerferieuger står for døren, og det betyder for manges vedkommende, at de forlader hjemmet for at tage på ferie. Men har du husket at dække vandbassinerne i haven til og vande blomsterne. TV 2 har samlet en liste over, hvad du skal huske, inden du tager på ferie.

Tøm havebassinerne
Her i den varme sommertid har mange af os havebassiner stående fremme til at køle og selv eller børnene ned. Hvis det er et oppusteligt et af slagsen, skal du sørge for at pakke det sammen inden, du tager du ferie, og eller skal du tømme det eller dække det til. Hvis ikke du gør det, kan du risikere, at der kommer et tørstigt dyr forbi, der får lyst til at slubre en tår af vandet i sig. Men dette kan gå helt galt. Dette skete blandt andet for en familie på Lolland i denne uge, da de fandt en død hjort i deres bassin.

Vand blomsterne
Inden du tager på ferie, bør du afvande dine blomster. Mange potteplanter kan godt klare sig i et par uger derefter - især hvis du fjerner dem fra sydvendte vinduer og direkte sollys. Men skal du være på en længere ferie, er det en god idé at få en nabo, et familiemedlem eller en ven til at komme forbi og vande planterne, eller også kan planterne flytte ind hos dem i et par uger.

Gør haven og altanen klar
Hvis du har have, skal du ligeledes sørge for at vande planter og stauder i alle bede, inden du tager afsted. Derefter kan de klare sig nogle uger. Anderledes ser det ud med krukkerne på terrassen. De har nemlig brug for mere vand. Hvis du ikke har mulighed for at få en til at komme og vande dem med jævne mellemrum, kan du fylde en sodavandsflaske med vand og stille den på hovedet i krukken. Så kan blomsterne selv suge det vand, de har behov for. Hvis du har altan gælder det samme for dine blomster i altankasserne som med krukkerne på terasserne.

Slå græsplænen
Sørg for at slå græsplænen, inden du tager på ferie. Det er en god idé at lade det afklippede græs ligge på plænen, da det giver fugt til græsser.

Pasning til kæledyrene
Dine kæledyr skal selvfølgelig passes, mens du er på ferie. Har du fugle, kaniner eller andre dyr i bur, kan du få naboen, et familiemedlem eller en ven til at komme og affodre dyret. Hvis du skal være væk i flere uger, skal du også få dem til at skifte buret. Hører dine dyr til de firbenede af slagsen, kræver de lidt mere pasning. En kat kan godt være alene hjemme, men de skal have en stor portion mad hver anden dag. Hunden skal du enten tage med på ferie eller sætte i pleje hos en af dine hundevenner. Kender du ikke en hundeven, kan du sende din hund på ferie i en pension, hvor der bliver taget sig godt af den.

Sluk elektriske apparater
Det er energispild at have dine elektriske til at stå tændt, mens du er på ferie. Sluk for strømmen til elkogeren, mikroovnen, kaffemaskinen, hårtørreren, fjernsynet og lignende. En god idé er, at hive stikket helt ud, for så undgår du, at appraterne ødelægges af overspænding, hvis lynet slår ned i nabolaget. Nogle kan måske tænke, at det kan være smart at afbryde strømmen til hele hjemmet, men pas på med det, for fryser og lignende skal jo stadig virke, mens du er væk.

Luk for vandet
Ved at lukke for vandet undgår du en eventuel vandskade. Vandet skal lukkes på hovedventilen, som typisk sidder i forbindelse med vandmålere.

Omdiriger posten
Hvis du er på ferie i en længere periode, er det en god idé at få posten omdirigeret, så din postkasse ikke flyder over. Posten får du omdirigeret på postdanmark.dk, og det kan gøre på tre måder. Hvis du for eksempel er i sommerhus et andet sted i Danmark, kan du få sendt den dertil. Ellers kan Post Danmark opbevare din brevpost, aviser og ugeblade i en periode på en uge til en måned. Endelig kan du få udleveret konvolutter til eftersendelse, som din hus- eller lejlighedspasser propper din post i.

Få naboen til at holde øje
Selvom du har gjort huset klart, kan der ske uventede ting, mens du er væk. Skybrud og indbrug er bare nogle af de uforudsigelige ting. Derfor er det en god idé at bede naboen om at holde et vågent øje med dit hjem, mens du er væk. Undersøgelser viser faktisk, at det kan minimere risikoen for indbrud, hvis din nabo holder øje, og for eksempel dumper en skraldepose i din skraldespand i ny og næ, så det ser ud som om, der er nogen hjemme.

Kilder: Bolius, Post Danmark, forsikring og pension