Bolig

Stor radon-guide: Sådan beskytter du dit hjem mod den usynlige fare

Myndighederne vurderer, at omkring 300 danskere hvert år mister livet som følge af den radioaktive gas radon.

Gassen findes i alle huse, men i cirka 350.000 danske hjem er niveauet højere end den anbefalede grænse.

Herunder har vi samlet et overblik, hvor du kan blive klogere på den usynlige fare, og hvordan du beskytter dig mod den.

Hvor farligt er radon?

Radon er en naturlig gasart, der findes i jorden. Den udsender radioaktiv stråling, som over tid giver en øget risiko for lungekræft. Sundhedsstyrelsen vurderer, at radon er medvirkende årsag til ni procent af alle lungekræfttilfælde i Danmark, hvilket svarer til cirka 300 nye tilfælde om året.

Radon er farligst for rygere, der har en langt større risiko for at få lungekræft, hvis de udsættes for radon, end ikke-rygere.

Hvorfor er der radon i mit hus?

Radon-gassen trænger ind i dit hus fra undergrunden gennem revner og sprækker i fundamentet, gulve, ydervægge i kælderen - eller gennem utætheder ved rørgennemføringer i fundamentet.

Din boligs stand og konstruktion har betydning for, hvor meget radon der er i husets indeklima. Hvis du bor i et hus uden kælder bygget før 1998 i et af de områder i Danmark, hvor der er meget radon i undergrunden, kan det være en særlig god idé at måle radon-niveauet i dit hus.

I 1998 blev bygningsreglementet skærpet med krav om, at nyt byggeri skal radon-sikres mod undergrunden.

Hvor er problemet størst?

En undersøgelse finansieret af Sundhedsministeriet kortlagde i 2001 radon-forholdene i danske boliger på tværs af landet. Undersøgelsen viser, at problemet er størst i Østdanmark og på Bornholm.

Radon-niveauet i dit hjem bør ikke overstige 100 Bq/m³, men 4,6 procent af landets enfamiliehusene har værdier over 200 Bq/m³.

Kortet herunder viser landets daværende 275 kommuner inddelt efter, hvor stor en andel huse i kommunen, der vurderes at have et radon-niveau over 200 Bq/m3. Se det i stor størrelse her.

Hvordan beskytter jeg mig mod radon?

Du kan måle radon-niveauet i dit hjem ved hjælp af små målere. Du kan gøre det selv eller få professionel hjælp - se listen over danske målefirmaer.

Niveauet bør som nævnt ikke overstige 100 Bq/m3. Hvis niveauet er højere bør det nedbringes.

 • Det er god ide at lufte ud jævnligt, da det fortynder indholdet. Et godt ventilationssystem kan også nedbringe radon-niveauet.  
 • Ved et meget højt radon-niveau kan du få et radon-sug under huset. Det er meget effektivt og koster 10.000-40.000 kroner at få installeret.  
 • Det er vigtigt at forhindre radon i at trænge ind i dit hus ved at tætne revner og sprækker i stuegulvet, kældergulvet, ydervægge i kælderetagen mv. og ved rørgennemføringer.

Se mere om, hvordan du måler radon-niveauet i dit hus i videoen herunder:

Læs mere her

 • Radonfrithjem.dk Realdanias oplysningskampagne skal gøre danskerne klogere på radon i hjemmet. Læs mere om gassen og bedre indeklima.
 • Radonguiden.dk De danske myndigheders hjemmeside, der giver dig de relevante oplysninger om radon og giver indblik i, hvordan du kan måle radon i dit hus og sikre dig mod radon, hvis niveauet i dit hus er for højt.
 • Sundhedsstyrelsen

  Læs mere om Sundhedsstyrelsens landsomfattende radon-undersøgelse 2001.

 • AB Gruppen

  Omfattende infografik om farerne ved radon, og hvad du kan gøre for at beskytte dit hjem.