Bolig

Dufter dejligt, men...: Det skal du gøre, inden juletræet kommer ind i stuen

Vil du undgå skimmelsvamp på juletræet, skal det skylles, inden det kommer ind i stuen.

De fleste forbinder juletræet med et smukt pyntet grantræ, der har en stjerne på toppen og som gemmer på alverdens julegaver til hele familien, men det er ikke kun farverigt indpakkede gaver, træet gemmer på. Vi kender alle den karakteristisk duft af gran, og hvor mange mennesker netop forbinder denne duft med jul, så er der andre der forbinder duften med en allergisk reaktion.

Se også: Tre juletræer med hver sin pynt. Se dem på femina.dk

Juletræet indeholder nemlig harpiksstoffer som eksempelvis canadabalsam og ko lofonium, der er med til at give den velkendte granduft, og disse stoffer kan ifølge Astma Allergi Danmark være med til at udløse allergiske symptomer.

Og ud over harpiksstofferne så kan træet også gemme på eksempelvis skimmelsvamp, der kan ende med at give mennesker med skimmelsvampeallergi reaktioner fra næse og lunger, når træet bliver taget ind i hjemmet.

Se også: Disse ting kan afgøre om dit parforhold vil holde. Læs mere på femina.dk

Plastik i stedet for natur

Hvis man vil tage højde for både svampe og harpiksstoffer, når man står og skal vælge sit juletræ, så er der ifølge Astma Allergi Danmark ikke forskel på, om man vælger en rødgran eller en ædelgran. Begge træsorter kan fremprovokere reaktionerne, så hvis juletræet skaber mere irritation end glæde og hygge, så kan man med fordel investere i et plastictræ, lyder anbefalingen.

Hvis man alligevel vælger et naturligt træ frem for plastikudgaven, så kan man eventuelt spule træet over med vand og stille det til tørre et par dage, før man tager det ind i stuen. Det skulle minimere risikoen for, at der er sporer fra skimmelsvampe på træet.

Se også: Juletræet skal traditionen tro pyntes, og hvis du gerne vil have noget alternativt julepynt, så kan du på femina.dk se hvordan man laver julepynt af aviser.

Artiklen blev oprindeligt publiceret af Aller Media.