Bolig

Genialt trick: Sådan fjerner du pletter med ild på bordet

Et populært emne for antikvitetsforhandlere er i øjeblikket palisanderborde. Hvis du vil af med et, får du her en guide til at gøre bordet mere værd.

Mandag klokken 20.50 går det igen løs i et dansk hjem, som bugner med antikke genstande, når tre opkøbere går på jagt i ’Sæt pris på dit hjem’ – denne gang i et gammelt nedlagt bageri på Bornholm.

Huset er stort og proppet med antikviteter fra hele verden. I hjemmet finder opkøberne spændende loppefund, et hav af modelskibe og masser af udstoppede dyr.

Men det er ikke kun udstoppede dyr og modelskibe, som antikvitetsforhandlerne har fingrene i.

Et stensikkert hit blandt opkøbere er i øjeblikket palisandermøbler og -borde.  

En af opkøberne fra programmet, Thomas Schlosser, giver dig her gode råd til, hvordan du kan gøre et palisanderbord flot – og salgsbart.

Med sprit, lighter, ståluld, palisanderolie og en tør klud kan du fjerne grimme pletter fra bordet eller andre lakerede overflader.

Om 'Sæt pris på dit hjem'

I TV 2's boligprogram 'Sæt pris på dit hjem' bliver der sat fokus på de ukendte ’skatte’, som findes i mange danske hjem. I programmet kan du se, hvordan det går for sig, når tre professionelle opkøbere går på jagt i en helt almindelig dansk bolig og afgiver hemmelige bud på alt, hvad de finder interessant. Alt er til salg, og skuffer, skabe, lofter bliver endevendt, og i hvert program afholdes en budrunde, hvor ejeren af huset og de tre opkøbere mødes til en kamp om priserne. I sidste ende er det sælger, der afgør, om prisen er god nok til, at tingene skal gå videre og gøre glæde i et nyt hjem.

Pletterne er næsten ikke til at undgå i det daglige brug. Det fortæller Thomas Schlosser, som ofte ser pletter.

- Mange vil ikke købe sådan et møbel, fordi man ikke vil leve med det i det lange løb, siger Thomas Schlosser.

Men med et relativt simpelt trick kan du altså gøre dit bord flot og lækkert igen, og samtidig fjerne alt det gamle fedt, som er på bordet. Det giver bordet en flot og blank finish.

Thomas Schlosser fortæller, at det kun er nødvendigt at give palisanderborde en omgang 2-3 gange årligt med palisanderolie, hvis man ønsker at bibeholde den flotte finish.

Flere tricks til en bedre salgspris

Med simple tricks kan du få flere tusinde kroner mere for gamle designmøbler, hvis de skal sælges.

Men det er ikke kun palisanderbord, som kan hive en fortjeneste hjem ved at lægge lidt knofedt i projektet – især gamle møbler i eg kan også nemt gøres pænt igen:  

Og med sæbespåner og naturfedt kan det også lade sig gøre at få flere penge for en stol med læderhynder – Thomas Schlosser kunne efter behandlingen, som du kan se herunder, sætte yderligere 2000 kroner på prisskiltet.

Det er især vigtigt, at patineret læder behandles løbende og korrekt, hvis værdien på møblerne skal bibeholdes.