Bolig

9 ud af 10 er dårlige til at lufte ud: Er du en af dem?

Få danskere sørger for at lufte ordentlig ud. Det har betydning for indeklima og sundhed. Her får du gode råd til at undgå fugt og skimmelsvamp.

Danskerne er alt for dårlige til at passe på hjemmet. For kun otte procent lufter dagligt ud minimum tre gange om dagen – og den manglende udluftning kan få store konsekvenser for både indeklimaet og i sidste ende også pengepungen, hvis først fugt og skimmelsvamp får sit tag i boligen.

Og det er kun et fåtal af danskerne, som lufter ordentligt ud. Det viser en undersøgelse fra Yougov, som er foretaget for energiselskabet Nrgi og forsikringsselskabet Tryg.

Mens det kun er de otte procent, der lufter ud tre gange dagligt, lufter cirka halvdelen af de adspurgte ud én gang dagligt – men straks værre står det til med cirka 19 procent af danskerne – de lufter slet ikke ud på daglig basis.

- Der er ingen grund til at lade vinduerne stå åbne i flere timer. Luft i stedet ud i fem minutter tre gange dagligt – det er nok til at få skiftet den fugtige luft indendørs ud med ny luft udefra, lyder det fra Benny Hebsgaard, energirådgiver i NRGi i en kommentar til undersøgelsen.

For hvis du holder dig til tre gange fem minutter om dagen, slipper du for, at radiatoren kommer på overarbejde. Det er vigtigt, at der er gennemtræk, så luften kan cirkulere – og slukkes termostaterne, så kommer varmeregningen heller ikke i vejret.

Skaber dårligt indeklima

Hos forsikringsselskabet Tryg, der har været med til at undersøge danskernes udluftningsvaner, lyder det fra forebyggelseschefen, Charlotte Gøttler, at mange skader kan undgås med adfærdsændringer.

- Vi arbejder med forebyggelse, fordi vi gerne vil undgå skader. Det er godt for både os og for vores kunder. Dårligt indeklima kan gå ud for helbredet for nogle, og der kan også opstå skader i boligen, siger Charlotte Gøttler.

Op mod 22 procent har fugtproblemer

Tryg har ikke et overblik over, hvor mange boliger der har haft så dårligt indeklima over en længere periode, at det er blevet til deciderede fugtskader.

Men ifølge en ældre undersøgelse foretaget af Statens Byggeforskningsinstitut, kan der være fugt i op mod 22 procent af de danske boliger og forekomst af skimmelsvamp i op mod 17 procent af hjemmene.

Men der skal ikke særlig meget til at ændre de tal.

- Det handler primært om adfærd. Det er ikke særlig højteknologisk – lad os starte med at lufte ud og lave noget cirkulation. Så undgår boligejerne de betingelser, der gør, at der kan opstå fugt, siger Charlotte Gøttler.

Standardfamilien afgiver 10 liter damp dagligt

Manglende udluftning er ikke godt for indeklimaet og kan skade sundheden for beboerne. Inden for ophober sig nemlig ikke kun partikler fra interiøret og radon, men også store mængder fugt fra daglige aktiviteter.

En familie på to voksne og to børn afgiver for eksempel mindst 10 liter vanddamp i døgnet, når der bades, vaskes og laves mad.

- Fugt skaber gode betingelser for støvmider og skimmel. Det vigtigste er at skabe gennemtræk, især under badet og under madlavningen, siger Charlotte Gøttler.

GODE RÅD: Sådan undgår du fugt og skimmelsvamp

  1. Vasketøj

    Lad være med at tørre dit våde vasketøj på et stativ inde i boligen. En vask afgiver cirka to liter vanddamp, og dampen bliver blandt andet opsuget i interiøret og i væggene.

  2. Når du bader

    Luk døren, når du bader, og tænd udsugningen eller åbn vinduet efter badet.

    Luk også døren, når du forlader badeværelset, så fugten ikke lukkes ud i resten af boligen.

  3. Når du laver mad

    Læg låg på gryderne, når du laver mad, for at holde osen inde.

    Tænd også emhætten under madlavning og lad den køre 5-10 minutter, efter at madlavningen er afsluttet - så får du det sidste mados med i emhætten.

  4. Rumtemperatur

    Varm boligen op til en indendørs temperatur på cirka 20-22 grader.

    Hold den samme temperatur i alle rum, også i soveværelset. Varm luft, der trænger ind i kolde rum, danner kondens.

    Hvis du foretrækker at sove køligt, kan du skrue nogle få grader ned om natten, men husk at skrue op igen i dagtimerne.

  5. Rengøringen

    Luft ud, mens du gør rent - særligt under gulvvask.

  6. Placering af møbler

    Placer ikke møbler direkte op ad ydermure, men hold en afstand på cirka 10 centimeter.

  7. Soveværelset

    Luft ud i soveværelset om morgenen - fugtbelastningen er høj efter en lang nats søvn. 

Kilde: Tryg og Nrgi