Bolig

Haveejerens nye svampeskræk: Sådan kommer du flisepest til livs

Flisepest er lige nu et stort problem for mange husejere - hvorfor, og hvordan man fjerner de gråhvide pletter, får du svar på her.

Med foråret følger højere temperaturer og lange lyse aftener på terrassen. Desværre oplever mange husejere, at deres fliser udenfor er blevet indtaget af ubudne gæster henover vinteren.

Her ligger der nu et lag af flisepest i form af gråhvide pletter - noget, som ifølge eksperter har fået bedre vilkår i Danmark de senere år. 

- Det er et stigende problem, vi efterhånden ser i stort set alle haver, og som er rigtig svært at få bugt med, fordi det lever af noget så simpelt som sollys og fugt, siger Nicklas Christensen, der arbejder med flisepestbehandling gennem sine firmaer Nanostone og Lejmigfliserens.

Sundhedstegn for miljøet

Han forklarer, at flisepest tidligere har haft svært ved at vokse i Danmark, fordi svovlindholdet i luften har været for højt. Men med reduceringen af svovludledningen fra eksempelvis landbruget, er den nu i stand til at formere sig.

- Når der er mindre forurening, bliver flisepesten ikke slået ihjel. Så det er et tegn på bedre miljø, at flisepesten kan ånde og leve, siger Nicklas Christensen.

Til gengæld er de gråhvide pletter ikke ligefrem noget, der pynter, når de lange sommeraftener skal bruges på grill og god vin. Og heldigvis findes der en løsning på problemet. 

Fjern blade og mos

Vil man gerne undgå flisepest, handler det både om forebyggelse, grundigt skrubbearbejde og efterbehandling, forklarer Nicklas Christensen.

- Det er svært at undgå flisepest helt, men man kan mindske væksten. Flisepest kommer fra andre haver og sætter sig på overfladen af fliserne, når de får næring fra alger og mos. Her begynder de at blomstre, hvis der både er sollys og fugt, forklarer han.

Ifølge Nicklas Christensen kan man derfor forebygge meget ved at holde fugerne i fliserne rene, få fejet våde blade væk og fjerne mos og holde algerne nede.

Rens i bund

Går man selv i gang med skrubbearbejde, er det ikke en holdbar løsning at spule fliserne med en almindelig højtryksrenser, understreger fagmanden. Tværtimod faktisk.

- Den efterlader bare åbne porrer i fliserne, som gør dem endnu mere modtagelige for angreb på overfladen, siger Nicklas Christensen. 

Han anbefaler derfor, at man lejer specialudstyr til at skrubbe fliserne, hvis man gerne vil gøre arbejdet selv.

- Så gælder det ellers bare om at få renset helt i bund, og derefter komme en effektiv imprægnering på, som gør fliserne modstandsdygtige mod nye angreb, forklarer Nicklas Christensen.

Videoen øverst i artiklen er produceret af boligsiden Bolius, der har testet, hvordan man bedst kommer af med flisepest.