Bolig

Spar penge - så dine sommerblomster selv

I stedet for at bruge en masse penge på at købe sommerblomster, kan det godt betale sig at så blomsterne selv. Det er nemt og kræver ikke meget.

Har du ikke sået dine sommerblomster endnu, kan du sagtens nå det, siger Anja Barfod, der er gartner i TV 2-programmet 'Vores haver, vores vej', der sendes på TV 2 FRI hver mandag aften.

De fleste starter såningen i februar måned, men pga. de kolde nætter er blomsterne ikke så langt fremme endnu. Derfor er det oplagt at bruge denne måned på at så dine egne sommerblomster.

Sådan gør du

Du kan bruge forskellige bakker til såningen. Det bedste er at bruge en plantebakke, men også lerkrukker eller små spagnumpotter kan bruges.

- Har du ingen af delene, kan du bruge en kødbakke – det vigtigste er, at der er dræn i bunden, dvs. huller, så vandet kan løbe ud, siger Anja Barfod.

Når du har fundet en potte el. lign. hvor du vil plante dine frø, skal du fylde bakken op med jord.

For meget kvælstof dræber frøet

Det bedste er at bruge så-jord, det indeholder ikke så meget næring som almindelig pottemuld. Pottemulden kan give nogle frø et kvælstofchok, der slår dem ihjel.

- Du skal putte så meget jord du kan i bakken eller potten uden at mase. Når jorden er klar skal du vande, det er vigtigt at gøre FØR du sår, siger Anja Barfod

- Hvis du vander, efter du har plantet dine frø, kan du risikere, at frøene ligger og svømmer rundt i vandet og måske falder ud, fortæller Anja Barfod

Disse sommerblomster spirer hurtigt

Der findes en masse forskellige sommerblomster. En af Anja Barfods favoritter er blomsten tallerkensmækker - fordi den stor, smuk og meget hurtig til at spire.

Flere af frøene kan du godt så direkte i jorden, men du risikerer, at de måske går tabt pga. kolde nætter eller de bliver spist af fugle. Derfor er det bedst at forspire dem i bakker og så plante dem ud senere.

Et par andre af Anjas favoritter er blomsterne Cosmos og Zinnia - også kaldet frøkenhat. Disse blomster har store flotte blade, og er også hurtige til at spire.

To gange frøets størrelse

Når du planter frøene i bakkerne, er der en vigtig huskeregel: ”Du skal plante frøet ca. to gange frøets størrelse dybt i potten”. ”Planter du det dybere, kan det ikke finde op og risikerer at dø”, forklarer Anja Barfod.

Når alle frø er plantet, kan du med fordel stille bakken i din vindueskarm eller i et drivhus. ”Vi har stadigvæk rimelig kolde nætter, så planterne har godt af at stå indenfor indtil de er spiret”, slutter Anja Barfod.