Haveekspertens bedste råd: Sådan slipper du af med dræbersnegle

De fleste haveejere bander de slibrige dræbersnegle langt væk. Her får du haveekspertens bedste råd til at få bugt med de små, ubudne gæster.

Når duggen falder, kryber de frem fra deres skjul under planternes blade og æder sig igennem blomsterbede og køkkenhaver.

Det er igen er sæson for dræbersnegle - en fjende, der får de fleste haveejere til at rive sig i håret. Men faktisk findes der flere forskellige måder at beskytte havens planter mod de slibrige snegle.

Det forklarer haveekspert Jesper Carl Corfitzen i onsdagens 'Go' morgen Danmark'.

- Vi bliver nok aldrig helt fri for dem, men vi kan i hvert fald få bragt antallet af dem ned ved at tage vores forholdsregler, siger Jesper Carl Corfitzen, der er gartner og havefaglig ekspert hos Bolius.

Nemt offer for snegles march

Han forklarer, at dræbersnegle har rigtig gode vilkår lige nu, fordi vejrguderne den seneste tid har budt på en del regn.

- Dræbersnegle lever i fugtig jord, og derfor er det også vigtigt at sætte ind over for dem nu, siger Jesper Carl Corfitzen.

Håber man som haveejer bare på, at de små snegle nok forsvinder af sig selv, kan man godt tro om igen.

- I en køkkenhave vil de bare starte fra den ene ende af, og så spiser de sig igennem, så der til sidst ikke er mere tilbage. De elsker særligt de her fine, sprøde blade, fordi det er nemt at gnaske sig igennem. Derfor er køkkenhaver et nemt offer for snegles march, siger Jesper Carl Corfitzen.

Herunder giver han derfor sine bedste råd til at slippe af med de ubudne snegle og beskytte haven.

Seks råd til at slippe af med dræbersnegle

  1. Skab en levende have

    Pindsvin, vinbjergsnegle eller sågar moskusænder. Nyttedyr i haven af den ene eller anden slags er altid en god idé, fordi de roder i jorden og får gnasket snegleæg i sig. Derfor er de en god hjælpende håndsrækning i kampen mod sneglene. 

  2. Sneglehegn

    Man kan påmontere en kant på højbeddet, så det er svært for sneglen at komme op. Det sættes rundt om det bed, du gerne vil beskytte mod snegle. 

    Det er ikke noget, der hjælper 100 procent. Men det gør det helt sikkert sværere for sneglene. 

    I videoen her viser haveekspert Jesper Carl Corfitzen, hvordan man kan skærme for dræbersnegle.

  3. Indsamling af snegle

    Den sikreste måde at få en sneglefri have på er at fjerne alle snegle og snegleæg fra den, men det er tidskrævende og nærmest en umulig opgave.

    Gå en tur om morgenen og aftenen. Det er der, de kommer frem, fordi der er dug på græsset, og derfor er nemme at finde og slå ihjel.

  4. Sneglegift

    Kan du ikke overskue at bekæmpe dræbersneglene manuelt, kan du benytte sneglegift.

    Der findes kun ét middel, der er godkendt til sneglebekæmpelse i Danmark. Det er ferrifosfat, som sælges under forskellige navne som Sneglestop og Ferramol. 

    Sneglegift bør være den sidste løsning. Gift er som udgangspunkt ikke vejen at gå.

  5. Undgå salt

    Et gammelt råd er at hælde salt over dræbersneglene, men det er faktisk en rigtig dårlig idé.

    - Salt er skidt i forhold til havens andre planter, da det ødelægger jorden, siger Jesper Carl Corfitzen.

  6. Klip eller kog sneglene

    Når man afliver dyr, bør man gøre det på den mest humane måde. Hvis man hælder kogende vand over, skal det være spildkogende, og der skal være masser af vand. Alternativt kan man gå ud og klippe dem over - gerne så tæt på hovedet som muligt.