Bolig

Se Danmarks smukkeste præstegård

Over 5000 har stemt i en konkurrence om at finde Danmarks smukkeste præstegård. Vinderen blev en fredet gård på Falster.

I porten på en af landets ældste præstegårde hænger en bjælke dateret til 1. maj 1596. 

På latin står der oversat ”Dersom Herren ikke bygger huset, da arbejder håndværkeren forgæves”. 

Den fredede Moseby Præstegård, som ligger i Aastrup Sogn på Falster, er netop blevet kåret som Danmarks smukkeste, oplyser Bygningskultur Danmark.

Både murværk og stokværk er kalket over i den gamle firlængede gård, der har stråtækt tag. 

Fik hver femte stemme

Alle har kunnet stemme i konkurrencen for Bygningskultur Danmark, og det har mere end 5000 personer gjort.

Man kunne vælge mellem 15 præstegårde, og med 21 procent af stemmerne blev præstegården på Falster valgt som landets smukkeste.

På en andenplads er Kølstrup Præstegård ved Kerteminde på Fyn, mens Vive Præstegård ved Hadsund fik tredjepladsen.  

- Moseby Præstegård er en værdig vinder af konkurrencen. Det er bindingsværksidyl, når det er smukkest og med en detaljerigdom og en håndværksmæssig skønhed, som gør stedet til national og uerstattelig kulturarv, siger Birthe Iuel, formand for Bygningskultur Danmark, i en pressemeddelelse.

Øverst kan du se de forskellige gårde, der deltog i konkurrencen, i en video fra Bygningskultur Danmark.

Uerstattelig lokalhistorie

Konkurrencen har også til hensigt at sætte fokus på, at der "i den seneste tid er søgt og givet tilladelse til nedrivning af flere bevaringsværdige præstegårde," oplyser paraplyorganisationen.

Formand Birthe Iuel mener, at præstegårdene er en del af vores fælles kulturarv og at vi - og menighedsrådene - har et ansvar for at passe på dem. 

- Når først de er væk eller måske bygget om til helt andre formål, så går uerstattelige lokalhistoriske og kulturelle værdier tabt for evigt, lyder det fra formanden, som samtidig siger, at de nominerede præstegårde er eksempler på, at mange også gør en dyd ud af velholdte gårde.  

Som præmie får Moseby Præstegård et træ, som skal plantes i haven ved en højtidelighed, hvor der også sættes en plakette op.

Det er ikke første gang, at Bygningskultur Danmark står bag den type konkurrencer. I 2011 kårede de Danmarks smukkeste landsby, hvilket blev Sønderho på Fanø. 

I 2013 blev Svaneke på Bornholm kåret som den smukkeste købstad i landet, og her deltog omkring 70.000 danskere i afstemningen. Året efter blev den smukkeste almene bolig kåret, hvilket blev Ole Kirks Allé i Nakskov.