Bolig

Få din have fyldt med skønne sommerblomster

Drømmer du om et blomsterflor i din have denne sommer, så er det nu, du skal sætte ind med gødning og såning.

Hvis dit højeste ønske er en frodig og farverig have, der står i fuldt flor hen over sommeren, så er det nu, du skal sætte ind.

Der er til gengæld ingen grundt til at begræde det, hvis du ikke har nået at forspire nogle planter indendørs.

Du kan begynde helt fra bar bund og alligevel få den skønneste blomsterhave allerede nu til sommer, forsikrer Frank Kierkegaard Hansen, der er havearkitekt.

- Heldigvis findes der en god portion driftssikre sommerblomster, der kan sås direkte på voksestedet og stadig nå at vokse op og blomstre i år, skriver han.

Her er den absolut nemmeste måde at dyrke kartofler på

I videoen øverst kan du få yderligere tips til sommerblomster af gartner Anja Barfod, der er gartner i TV 2-programmet 'Vores haver, vores vej'. 

Lav en vild blomstereng

En af måderne, hvorpå du kan sikre dig en blomsterrig have, er ved at sætte et helt stykke af til et bed med sommerblomster og så blandede frø, så det kommer til at ligne en vild eng. Havearkitekten forklarer, hvordan du gør rent praktisk:

- Sørg for, at jorden er fri for flerårigt ukrudt, inden du sår. Kultiver jorden, og riv den igennem, inden du spreder frøene. Det er mest praktisk at så dem i rækker, selvom det skal se naturligt ud, det gør det nemmere at luge, og blomsterne skal nok vokse sammen til et frodigt bed, hvor rækkerne bliver usynlige, skriver han.

Også et vildt bed skal passes

Når du først en gang har sået en vildt blomsterbed, så vil du have glæde af det i flere år fremover, hvis du passer det.

Få haveekspertens råd til at spare på det dyre drikkevand, når du skal vande haven

- Når først, du har etableret bedet, fornyr det sig selv år efter år, blot du løbende luger det værste ukrudt væk og holder de mest aggressive frøplanter nede på et niveau, hvor de ikke overtager hele bedet, forklarer Frank Kierkegaard Hansen.

Du kan købe en blandet pose med frø, eller du kan udvælge, hvilke sorter du ønsker og blande dem bagefter. Hvis du vælger det sidste, har havearkitekten nogle anbefalinger:

- Frøkenhat, også kaldet Zinnia, er en nem og klassisk sommerblomst, der blomstrer hele sæsonen ud. Andre klassiske sommerblomster er morgenfruer, stolte kavalerer, mamelukærmer, kornblomster, levkøjer, valmuer og tallerkensmækkere, skriver han.

Undgå irriterende ukrudt og få et blomstrende bunddække i stedet

Hjælp til roser og frugttræer

Hvis du har roser i din have, så skal de også have lidt opmærksomhed nu.

- Roserne er rigtige divaer, der sætter pris på en god behandling. Giv dem hver to kander vand og en håndfuld organisk gødning og gentag nummeret hver måned indtil 1. juli. Det giver flotte roser, forklarer havearkitekten.

Vi er forhåbentlig fri for nattefrost, men der er endnu ingen garantier. Hvis du har frugttræer i haven, kan det være fatalt for blomsterne, hvis der kommer frost nu, men også det er der råd for.

- En enkelt nats frost kan ødelægge frugttræernes blomster. I let frost kan de dog reddes ved, at man oversprøjter træerne med vand. Det hjælper, at planterne er våde, fordi vandet afgiver varme, hvis det fryser til is, forklarer Frank Kierkegaard Hansen.