Bolig

Dyrenes svar på en teenager er truet: Sankt Hans og sneglegift dræber dem

Pindsvinet har været her i over 11.000 år, men i dag truer biler, sneglegift, Sankt Hans og mælk i høj grad de stikkende dyr.

Vi ved, at pindsvinet er et lille dyr med pigge på ryggen. Ofte tøffer det rundt ude i vores haver, og ofte ender dets dage som trafikoffer på vejene.

Derudover ved vi ikke så meget om de piggede dyr, og derfor kan det ende med, at pindsvinet bliver helt udryddet på sigt.

Det forklarer biolog Anders Kofoed i mandagens udgave af 'Go' morgen Danmark'.

- Det, der er så trist nu, er, at vi reelt kan ende i en situation, hvor jeg skal sige til min søn om 30 år: "Ja, engang havde vi i Danmark et dyr, der hed et pindsvin". Det er en forfærdelig tanke, og det vil jeg gerne undgå. Så jo mere vi kan forske i det, jo bedre, siger Anders Kofoed.

Forskere efterlyser døde pindsvin

Naturstyrelsen anslår, at der hvert år dør omkring 55.000 pindsvin på vejene. Og lige nu efterlyser biologer på Biologisk Institut på Syddansk Universitet derfor døde pindsvin til en større undersøgelse af det lille dyrs trivsel i Danmark.

- De har været her i 11.000 år. Lige så snart istiden flyttede væk, så flyttede de ind. Men vi ved ikke ret meget om de danske pindsvin, forklarer Anders Kofoed.

Han peger på, at pindsvinet er en god ven at have særligt i haven, hvor de spiser andre skadedyr. Og derudover, så er det bare et fantastisk dyr, lyder det fra biologen.

- Det er jo dyrenes svar på en teenager. De er sure, prikkende, væser hvis der kommer en voksen på tæt på, og så smører de sig ind i alt for meget ildelugtende væske, siger han.

Bål, biler og uheldig forsvarsmekanisme

Ifølge Anders Kofoed er pindsvinets helt store ulempe, når det kommer til at begå sig i det danske samfund, dets måde at forsvare sig på.

- Den ruller sig bare sammen og ligger helt stille. Og det fungerer jo supergodt, hvis der kommer en ræv. Men det fungerer enormt dårligt, hvis der kommer en lastbil med anhænger på, forklarer han.

Det samme gælder til Sanks Hans, hvor de små prikkende dyr i løbet af dagen søger i ly under de store bunker af grene. Her krymper pindsvinet sig nemlig igen bare sammen, når der kommer en flok mennesker og synger, mens der bliver sat ild til grenene. 

For at minimere risikoen for futte de små dyr af, kan man, ifølge Anders Kofoed, bygge bålet på selve dagen og måske endda flytte det, før det bliver tændt. 

Sneglegift dræber pindsvin

En anden trussel mod pindsvinet er danskernes brug af gift, når der kommer ubudne gæster i form af dræbersnegle i haven. 

- Vi pøser gift udover dem, som hober sig op i sneglen, som så dør. Derefter kommer pindsvinet og æder den - og så får den altså også gift ind i sig, og det slår altså rigtig mange pindsvin ihjel, siger Anders Kofoed.

Vælger man så oven i det at sætte en skål mælk ud til pindsvinet, så kan man være helt sikker på at slå de små dyr ihjel.

- Pindsvin kan simpelthen ikke fordøje mælk og får diarré af det. Det slår måske ikke et sundt pindsvin ihjel, men det generer det stakkels dyr, forklarer biologen.