Bolig

Så meget koster det at arve et slot

TV 2 har besøgt seks forskellige slots- og godsejere i Danmark, der hver har fundet deres måde at løfte arven på. Især generationsskiftet har en pris.

Det ser idyllisk ud og lyder luksuriøst, men livet som godsejer er ikke altid en dans på roser.

I TV 2-programmet ’En stor dag på godset’ følger TV 2-vært Lene Beier arvingerne til nogle af Danmark ældste og flotteste slotte og godser.

Hver især kæmper de for at holde de store bygninger i live – for det er dyrt.

Ikke mindst når slottet eller godset skal overdrages til den næste generation. 

Det koster 15 procent

Ligesom alle andre danskere, skal slotsarvingerne betale en afgift til staten, når arvegodset skifter hænder.

Og er der tale om et slot, koster det derfor mange millioner, når det skal arves.

Man kan sige, at jeg har overtaget forretningen – jeg har overtaget arv og gæld.

Lensgreve Christian Ahlefelt-Laurvig, Tranekær Slot

Det fortæller grev Christian Ahlefelt-Laurvig, som er 13. generation, på Tranekær Slot på Langeland.

- Man betaler jo 15 procent af ejendomsværdien. Det kan godt være, at jordpriserne er steget, men det er fortsat tungt at hoste op med. Det er mange penge, og de skal hives ud af ejendommen, så man bomber sig selv lidt tilbage, hver gang man foretager et generationsskifte, siger han.

Den gamle greve viser stadig rundt

Selv overtog han Tranekær Slot for 22 år siden.

Dengang kostede det 32 procent i afgift at arve, så derfor valgte hans far, Preben Ahlefeldt-Laurvig, at lade sin søn overtage det gradvist.

- Jeg overtog prioritetsgælden og købte reelt stedet. Man kan sige, at jeg har overtaget forretningen – jeg har overtaget arv og gæld, siger Christian Ahlefelt-Laurvig.

Driften, økonomien og ansvaret, arven, har Christian Ahlefelt-Laurvig nu overtaget helt. Nu er det hans tur til at sikre familiearvens overlevelse.

Du kan arve op til 276.600 kroner skattefrit

I dag er det en del billigere at arve, end det var før i tiden, men det er stadig en stor udgift, der skal regnes med, når man foretager et generationsskifte, fortæller Christian Ahlefelt-Laurvig.

I Danmark betaler man en afgift til staten, når der skal arves – en såkaldt boafgift, der varierer mellem tre afgiftssatser: 0 procent, 15 procent og 36,25 procent.

Vælger man at lade arven tilfalde en almennyttig institution eller staten, pålægges der ikke boafgift, men er det et nært familiemedlem, der skal arve, betales der 15 procent for den del af værdien af arven, der overstiger et bundfradrag, som i dag udgør 276.600 kroner.

Og det er ikke småpenge, når det er en virksomhed eller et gods, der skal gives i arv.

Schackenborg Slot ville koste 15 millioner kroner

Skulle man tage et konkret eksempel, ville det koste omkring 15 millioner kroner at arve prins Joachims tidligere ejendom, Schackenborg Slot, der blev solgt for 100 millioner kroner i 2014 – såfremt man tilhørte den nærmeste familie og arvede det hele.

For en helt almindelig dansk familie vil de gældende afgiftssatser betyde, at man vil skulle betale 64.665 kroner til staten, hvis man bliver efterladt med en arv på 700.000 kroner.

Jeg har ikke regnet på, hvor meget det vil koste, men det vil blive for dyrt til, at det vil være morsomt.

Lensgreve Christian Ahlefelt-Laurvig, Tranekær Slot

Er der tale om en såkaldt ’ikke-nærtbeslægtet’ arving, skal vedkommende betale endnu mere: 36,25 procent af arven, og for et slot som Schackenborg Slot ville arveafgiften da blive 36,25 millioner kroner.

Arveafgiften er med andre ord noget, der skæpper godt i den danske statskasse.

Forventningen er, at der vil blive kradset omkring fire milliarder kroner ind i bo- og gaveafgifter.

Vil koste et tocifret millionbeløb

På Tranekær Slot er man endnu ikke nået til det punkt, hvor forretningen – slottet – skal arves.

Det er ikke bare noget, man bare lige ’gør’, lyder det fra Christian Ahlefelt-Laurvig.

- Jeg har ikke regnet på, hvor meget det vil koste, men det vil blive for dyrt til, at det vil være morsomt. Det kommer til at dreje sig om mange millioner, vi skal betale i afgift – et tocifret millionbeløb, siger han til TV 2.

Slottet er for ham ikke kun en kulturarv, som hans familie har overladt ham – det er også en forretning, der skal give overskud, og hvor det kan få store konsekvenser, hvis egenkapitalen pludselig bliver drænet for et større millionbeløb.

Ligesom med alle andre familievirksomheder i Danmark kan det derfor være en udfordring at finde pengene til at betale staten.

- Det er jo kapital, som du skal tage ud og driften og bygge op igen med salg af korn og alt det, der følger med, forklarer Christian Ahlefelt-Laurvig.

Beier besøger seks slotte

Det er ikke altid nemt.

Jeg kan ikke bilde nogen ind, at det er surt at sidde på et slot, men der følger noget ansvar og nogle forpligtigelser med som arbejdsgiver og kulturforvalter.

Lensgreve Christian Ahlefelt-Laurvig, Tranekær Slot

De store godser og slotte i Danmark har ikke længere den position og økonomiske robusthed, som de havde engang. 

Godser og slotte, der før havde 100 ansatte, har i dag kun et fåtal, og i dag findes der ikke kun én opskrift på, hvordan man driver et gods i Danmark.

Mange slotsejere har måttet genopfinde dem selv for at overleve.

I TV 2-programmet ’En dag på godset’ besøger Lene Beier seks forskellige slotte og godser, der hver især har fundet deres opskrift på, hvordan de skal få økonomien til at hænge sammen. 

Fælles for dem alle er dog, at man ikke bare kan give op. For familiearven forpligter.

Det er også en kulturarv

Det gælder også for Christian Ahlefelt-Laurvig og hans hustru grevinde Mette Ahlefelt-Laurvig, der mærker vægten af familiearven.

- Jeg kan ikke bilde nogen ind, at det er surt at sidde på et slot, men der følger noget ansvar og nogle forpligtigelser med som arbejdsgiver og kulturforvalter, slutter Christian Ahlefelt-Laurvig.

Ligesom mange af de andre slots- og godsejere, som TV 2 har besøgt, er han klar over, at han kan ende med blive den sidste i rækken af godsejere.

På Tranekær Slot har man satset på landbrug og værelsesudlejning - hvordan det går, kan du se mandag aften klokken 20.55 på TV 2 eller på TV 2 PLAY.