Bolig

Det er ikke for sent at plante nyt: Derfor skal du ud i haven i august

Der er masser, du kan ordne i haven i sensommeren og efteråret.

Her er 10 gode grunde til at gå i haven netop nu. Det er en myte at tro, at foråret er det bedste tidspunkt, siger haveekspert.

Din have er garanteret blevet forsømt over sommeren til fordel for feriehygge og afslapning.

Men nu hvor hverdagen melder sig, er det en god idé at få rettet op på det grønne. 

- Med den sommer, vi har haft i år, med ustadig vejr og regn, har både ukrudt og andre vækster fået frit spil til at vokse sig store og fyldige. Så fra et vedligeholdelsessynspunkt er det en rigtig god idé at give haven en tørn, siger Bolius' haveekspert Jesper Carl Corfitzen til TV 2.

Du kan også sagtens gå i gang med at plante nyt, for det er en myte at tro, at foråret er det bedste tidspunkt, fortæller haveeksperten fra Boligejernes Videncenter.

-  Det er der, vi har meget energi, men det bedste tidspunkt af året at plante mange af havens vækster på er i slutningen af august og september måned. 

Det gælder jordbær, stauder og de stedsegrønne planter - det vil sige planter, der har blade hele året.  

-  Når vi når hen på efteråret, så er det de almindelige buske og træer, der skal plantes, siger Jesper Carl Corfitzen.

Større plantesucces

Ulempen ved at plante nyt om foråret er, at sommeren venter lige om hjørnet med tørkeperioder og at man ofte selv stikker af på sommerferie og forsømmer haven. 

- Her om eftersommeren er der hele tiden noget regnvejr og mere kølighed i luften til at bære planterne igennem. Samtidig er der jordvarme til at få rodnettet i gang, så mange vil opleve en langt større plantesucces, siger han. ​

Men det er ikke det nemmeste at overbevise folk om, for foråret frister haveentusiasterne. 

- Det spiller lidt kispus med vores psyke, for så har vi gået indenfor i en hel vinter, og når foråret kommer, slår vi et ordenligt slag i havebolledejen. Vi kaster ting ned i indkøbskurven og kører det hjem i traileren, når vi i virkeligheden bør gøre det på denne tid af året, siger Jesper Carl Corfitzen. 

Her kommer en liste med 10 gode haveråd fra Bolius' haveeksperter John Henriksen og Jesper Carl Corfitzen om, hvorfor du skal gå i haven netop nu.

Derfor skal havehandskerne på i august

 1. Få styr på nyt græs og nye planter

  Hen mod slutningen af sommeren opstår morgendug og fugtige morgenstunde, hvilket er godt for græsset. 

  Der er også stadig en høj jordvarmetemperatur i august, hvilket gør, at frøene spirer bedre, og græsset kan nå at vokse frem og blive til en reel plæne, inden vi går ind i den kolde vinterperiode. 

  Stedsegrønne planter og træer som nåletræer og takshække bør plantes, når det stadig er lunt i jorden i slutningen af august og september. En bøgehæk eller en ligusterhæk kan derimod plantes i oktober og november.

 2. Beskær ahorn, birk, valnød

  Hvis vi laver en snitflade og skærer en gren bort, så har træet nemmere ved at hele, når vi beskærer om sommeren. Det vil sige, at vi lige akkurat kan nå det endnu i august og start september.

  Derfor er det en god måned at få ordnet det i - specielt for blødere som ahorn og birk. Træerne heler deres sår bedst, når de stadig er i vækst. Ellers risikerer du, der går svamp i sårene.

 3. Høst og opbevar æbler

  I takt med at vi plukker de sidste æbler, er det vigtigt at sortere de æbler fra, som er blevet stødt eller har andre skader - også selv om det kun er en smule. Brug dem i stedet til at lave most af i stedet for.

  Har du et æble med et stødmærke, går der nemt råddenskab og svamp i det, og det kan hurtigt smitte over i naboæblet. Derfor er det vigtigt at skille sig af med det.

 4. Beskær kirsebær- og blommetræer

  Det er bedst at beskære træer fra stenfrugtfamilien efter høsten. Der er ingen grund til, at vi går og beskærer træerne, mens de stadig bærer frugt.

  Man bør ikke have saven siddene for løst, men krydsende grene skal vi holde øje med -  det ses ofte hos frugttræer.

  Er der to grene, der sidder og skraber på hinanden, kan de danne sår på hinanden, og derfor skal de beskæres. 

 5. Beskær bærbuske

  Klip gamle grene af på ribs-, solbær-, hindbær- og stikkelsbærbuskene nede ved jorden - det giver flere bær næste år.

  Det handler om at få fjernet en af de ældre hovedgrene, så den nyvækst, der måtte være i busken, bliver fremprovokeret. 

  Hvis vi ikke fjerner nogle af de gamle grene, bliver de trætte og giver ikke så meget udbytte, derfor er det vigtigt at fjerne i hvert fald en enkelt gammel hovedgren. 

 6. Plant jordbær

  Jordbær kan sidestilles med stauder, som også bør plantes nu - eller eventuelt flyttes til andre steder i haven. I august er der stadig jordvarme og vi er på et tidspunkt af året, hvor der er ustabilt vejr, hvilket er godt for jordbær.

  Hvis jorbærrene bliver plantet nu, så når de også at udvikle deres rodnet, så de er klar til det næste forår, hvor de skal sætte nye skud og bær. Så har de ikke den ekstra byrde ved både at skulle udvikle rodnet og producere blomst og bær. 

 7. Klip de visne roser af

  Husk at gå en tur med spanden og klip de visne blomsterhoveder af - det samme gælder, hvis man har sommerblomster stående i kummer. 

  Vi vil gerne have nye blomsterknopper, og derfor er det vigtigt af dem fjernet - ellers sidder der for mange frøstande på, og så får du mindre blomst. Derudover ser det også pænere ud. 

 8. Udluft drivhuset

  Inde i drivhuset bliver luften nemt stillestående, så det allerbedste man kan gøre, er at lade sin drivhusdør stå halvt eller helt åbent, så man sikrer en god luftcirkulation.

  Det handler om at minimere risikoen for svampesygdomme på grund af den høje luftfugtighed.

  Det er ikke nok bare at have et eller to vinduer stående på klem, for temperaturen bliver enormt høj i et glashus, når solen skinner.  

 9. Hold øje med kartoffelplanterne

  Ser kartoffelplanterne meget visne ud, så har man med stor sandsynlighed fået kartoffelskimmel som er en svampesygdom.

  Hvis man ikke allerede har klippet topppen af sine kartofler, bør man få det gjort nu – så kan kartoflerne sådan set godt blive liggende i jorden. Man skal bare sikre sig, at skimmelen ikke er nået ned til kartoflerne.

  Typiske tegn på kartoffelskimmel: Toppen bliver gul, bladene får reelle brune pletter og det sker over tre - syv dage fra, at man havde grønne blade til brune blade. Så er det med at komme ud med rosensaksen og få klippet toppen af. 

 10. Bekæmp bladlus

  Problemet med bladlus er heldigvis ikke det største på denne tid af året, men har man et problem med en rose, så skal man tage den kolde haveslange og få dem skyllet væk. 

  Hvis man har lus i kummeplanter, så hænger det ofte sammen med, at man også har et myreproblem - for myrer lever af sukkerstofferne, som findes i lusenes ekskrementer. 

  Skjoldlus falder nemt af, hvis man tager en tandbørste og børster grenene og samtidig bør man have et lagen under planten. Så falder lusene derned, og så kan man nemt skille sig af dem.