Bolig

Her boede Knud Friis - den milde brutalist

I denne uge åbnes dørene for en af landets grimmeste perler, PH's hus. Her er endnu en bolig, der har huset en berømt dansk arkitekt.

I et forsøg på at genoplive og bevare nogle af danmarkshistoriens arkitektoniske perler, har Realdania By & Byg købt og istandsat en række huse, der er bygget af nogle af Danmarks mest prominente arkitekter gennem de seneste 100 år.

Et af de huse, som fonden har valgt at bevare, er det hjem, som arkitekten Knud Friis byggede til sig selv og sin familie i 1958 med udvidelse i 1970.

Huset afspejler mange af de holdninger og greb, som findes i Friis & Moltkes arkitektur og ligger på en naturskøn grund nær Aarhus, og Knud Friis boede i huset frem til sin død. 

Du kan se en præsentation af huset øverst i artiklen.

Ifølge Realdania By & Byg blev han kaldt 'en mild brutalist'. Det første går på hans væsen det andet på hans bygningsværker - en betegnelse, der kommer af betegnelsen 'brutalisme' af fransk 'béton brut', der betyder rå beton.

Som arkitektonisk retning beskriver den værker, der ofte er opført i rå beton - en stil, aldrig rigtigt fik den store udbredelse.

Knud Friis' villa er dog opført i en modificeret variant af stilen.

- Kendetagnende for huset er de rå vægge i beton med tydelige spor af forskallingsbrædder samt de iøjnefaldende blå elementer som døre og vinduesskodder. Den er således et mønstereksempel på stilen, der dog modsat flere af sin samtids internationale eksempler er mere velplaceret i sine omgivelser på en naturskøn grund højt beliggende med udsigt, skriver Realdania By & Byg.

Kilde: Realdania By & Byg

TV 2 har samlet billeder og video af en række andre danske stjernearkitekters egne boliger. Se dem her:

Arne Jacobsen: Se hans banebrydende hus

Arne Jacobsen: Her levede han frem til sin død

Arne Jacobsen: Her er hans eget sommerhus

Bertel Udsen: Sådan ser hans hus ud i dag

Edvard Heiberg: Se villaen hvor alt er nøje planlagt

Svenn Eske Kristensen: Se 'Esken'

Halldor Gunnløgsson: Se hans eget hus indefra

J.F. Willumsen: Se hans 'moderne' middelalderborg

Hr- og fru Clemmensen: Se huset der en en kunstnerisk nerve

Jørgen Varming: Se hans ikoniske hus indefra

Exner: Her er Inge og Johannes' arkitekthus - som de selv har tegnet 

Knud Friis: Her er hans brutale hus