Bolig

Kom med indenfor: Det er blevet kaldt et af Danmarks grimmeste huse - men det indvendige vil overraske

I denne uge åbnes dørene for en af landets grimmeste perler, Poul Henningsens eget hjem. Det er et hus der overrasker, når man træder ind af døren.

Et helt særligt hus trækker i disse dage overskrifter.

I et forsøg på at genoplive og bevare nogle af danmarkshistoriens arkitektoniske perler, har Realdania By & Byg købt og istandsat en række huse, der er bygget af nogle af Danmarks mest prominente arkitekter gennem de seneste 100 år.

Og nu står huset, der i sin tid blev bygget af samfundsrevseren, lampedesigneren og arkitekten Poul Henningsen, færdigt. Og for første gang åbnes dørene for offentligheden.

TV 2 har besøgt huset, der ligger på adressen Brogårdsvej 72, 2820 Gentofte. Øverst i artiklen kan du se, hvordan det ser ud.

Huset, som den kendte dansker selv kaldte for "et af Gentoftes grimmeste huse”, ser umiddelbart ikke besøgsværdigt ud, når man betagter det udefra.

Huset, der blev tegnet og opført af Poul Henningsen selv i 1937, står på en stejl bakke i 11 niveauer, og de industrielle materialer, der er brugt - præfabrikerede betonblokke, tagpap og industrielt jern - er ikke ligefremt behageligt for øjet.

Og det var helt efter hensigten. For lampedesignerens hus var ment som et opgør med tidens borgerskab.

Også indvendigt provokerede han med indretningen.

I huset, der ligger i Gentofte, er der skabt gennemkig og åbne forbindelse mellem rummene, et erotisk tapet med nøgne damer pryder væggene, og i alle rum er der brugt de samme farver og materialer: Mønjerødt armatur og den samme røde flise overalt.

TV 2 har samlet billeder og video af en række andre danske stjernearkitekters egne boliger. Se dem her:

Arne Jacobsen: Se hans banebrydende hus

* Arne Jacobsen: Her levede han frem til sin død

* Arne Jacobsen: Her er hans eget sommerhus

* Bertel Udsen: Sådan ser hans hus ud i dag

* Edvard Heiberg: Se villaen hvor alt er nøje planlagt

* Svenn Eske Kristensen: Se 'Esken'

Halldor Gunnløgsson: Se hans eget hus indefra

J.F. Willumsen: Se hans 'moderne' middelalderborg

* Hr- og fru Clemmensen: Se huset der en en kunstnerisk nerve

* Jørgen Varming: Se hans ikoniske hus indefra

* Exner: Her er Inge og Johannes' arkitekthus - som de selv har tegnet 

* Knud Friis: Her er hans brutale hus

Her kan du se forvandlingen af Poul Henningsens hus:

Billederne er taget af fotograf Kurt Rodahl Hoppe for Realdania By & Byg.

Reol
reol
ghfd
jfhg
ganng
gang

 

Her er Poul Henningsens hus et opgør:

• Han opførte huset af industrielle byggematerialer og hyldevarer fra byggemarkedet, dvs. præfabrikerede betonblokke (som netop på det tidspunkt var blevet godkendt til beboelseshuse), tagpap og industrielle jernvinduer, som blot blev overmalet med rød blymønje (rustbeskyttede maling) og ikke dækket af en anden (pænere) farve. Der blev ikke pyntet på materialerne.

• Han udstyrede sit hjem med uprætentiøse materialer og en utraditionel farveholdning. Ingen rum var finere end andre. Farver og materialer er ens i alle typer af rum.

• Han valgte at tapetsere både vægge og lofter i husets soveværelse og i fordelingsgangen ved teenager- og gæsteværelset med et vovet og erotisk tapet med grupper af nøgne kvinder. På den måde pirkede han til tidens pænhed med blomsterborter og diskrete farver.

• Han indrettede en forældreafdeling, der bestod af en toværelses lejlighed med bad, og en afdeling for børn, husassistent og en gæst. For hvis børnene, hushjælpen og gæsterne havde deres egen indgang og kunne leve deres liv efter forgodtbefindende, så kunne forældrene det også, lød hans begrundelse.

• Han etablerede en direkte adgang mellem spisestuen og sønnens værelse. I Poul Henningsens optik var stuen og spisestuen ”allemands- og ingenmandsland”, og han aflivede på den måde den fornemme spisestue og introducerede i stedet alrummet i familieboligen – længe før begrebet ’alrum’ overhovedet var opfundet.

• I husets planløsning lå en anerkendelse af alle familiens medlemmer og deres individuelle behov, og Poul Henningsen viste vejen for en helt ny tilgang til det 'at bo' – i en tid, hvor børn og unge ellers ikke skulle ses og høres.

Kilde: Realdania By & Byg