Bolig

Kom med indenfor: Her er stjernearkitektens eget sommerhus

I denne uge åbnes dørene for en af landets grimmeste perler, PH's hus. Her er endnu en bolig, der har huset en berømt dansk arkitekt.

I et forsøg på at genoplive og bevare nogle af danmarkshistoriens arkitektoniske perler, har Realdania By & Byg købt og istandsat en række huse, der er bygget af nogle af Danmarks mest prominente arkitekter gennem de seneste 100 år.

Et af de huse, der er blevet vakt til live, er Arne Jacobsens sommerhus, han opførte til sig selv og sin familie i 1937.

Huset rummer dele af funktionalismens formsprog samtidig med, at det peger visionært fremad mod de nye tendenser i modernismen.

Du kan se en præsentation af arkitektens sommerhus øverst i artiklen.

Det ligger tæt ved Sejrøbugten under Sjællands Odde og afspejler en række af de værdier, som den nordiske fortolkning af modernismen senere skulle blive kendt for, og derfor indgår boligen i samlingen af fredede og bevaringsværdige ejendomme, lyder det.

- Det særegent svungne sommerhus rummer både funktionalismens hvide, kubiske træk samtidigt med, at det peger fremad mod de nye tendenser i modernismen. I det dobbelthøje centrale rum flyder funktionerne sammen - opholdsstue, spisestue og husets torv. Udformningen af rummet genanvender Arne Jacobsen 16 år senere i sit eget hus på Strandvejen 413, skriver Realdania By & Byg om sommerhuset.

TV 2 har samlet billeder og video af en række andre danske stjernearkitekters egne boliger. Se dem her:

Arne Jacobsen: Se hans banebrydende hus

Arne Jacobsen: Her levede han frem til sin død

Arne Jacobsen: Her er hans eget sommerhus

Bertel Udsen: Sådan ser hans hus ud i dag

Edvard Heiberg: Se villaen hvor alt er nøje planlagt

Svenn Eske Kristensen: Se 'Esken'

Halldor Gunnløgsson: Se hans eget hus indefra

J.F. Willumsen: Se hans 'moderne' middelalderborg

Hr- og fru Clemmensen: Se huset der en en kunstnerisk nerve

Jørgen Varming: Se hans ikoniske hus indefra

Exner: Her er Inge og Johannes' arkitekthus - som de selv har tegnet 

Knud Friis: Her er hans brutale hus