Bolig

Boligkøbere overser vigtig rapport: Kan koste flere tusinde kroner

Mange boligkøbere får ikke vurderet standen på husets elinstallationer, før de skriver under på købsaftalen, og det kan både være dyrt og farligt.

Elinstallationsrapport

Elinstallationsrapporten udarbejdes på baggrund el-eftersynet, som er udført af et autoriseret firma. Rapporten er nødvendig for, at der kan tegnes ejerskifteforsikring på en ejendom og sørger for, at sælger som udgangspunkt ikke er ansvarlig for eventuelle skjulte skader og mangler. Rapporten er gyldig i et år.

Rapporten beskriver installationernes funktionsdygtighed og faren ved eventuelle fejl og mangler.

De danske boligkøbere overser ofte en vurdering af elinstallationerne i det hus, de køber. Det viser en ny undersøgelse, som energiselskabet NRGi har fået lavet.

Her fortæller 39 procent af danskerne, at de ikke kiggede husets elinstallationsrapport igennem, inden de købte huset. Samtidig viste undersøgelsen, at 31 procent af danskerne ikke ved, om de har læst rapporten, inden de købte.

Den fejltagelse kan vise sig at være meget dyr men også farlig.

- Hvis ikke man tjekker op på elinstallationerne i den bolig, man køber, så kan man få udgifter på op til 50.000 kroner, og samtidig kan det koste menneskeliv, siger Benny Hebsgaard, der er energirådgiver hos NRGi, til tv2.dk.

El-installationsrapporten fortæller, hvorvidt stikkontakter, el-tavler, ledninger og diverse strømforbindelser er installeret korrekt efter gældende lovkrav, og om de er funktionsdygtige.

- Man bør altid kigge elinstallationsrapporten efter i sømmene, for den viser både, om der er mindre fejl ved installationerne, som man med fordel kan udbedre, og endnu vigtigere, om der er decideret ulovlige installationer, der er potentielt farlige, siger Benny Hebsgaard.

En del af tilstandsrapporten

Er man blandt de, der aldrig har set el-rapporten, eller ganske enkelt ikke ved, om man har set den, er den til at forveksle med den almindelige tilstandsrapport, som den er en del af.

Mindre alvorlige fejl er typisk manglende dåse ved lampeudtag, mens en mere alvorlig fejl kunne være en utilgængelig eller beskadiget el-tavle.

- Man kan nemt komme til at negligere betydningen af fejl ved elinstallationerne i huset eller helt overse dem, når man står i købsfasen. Det kan dog vise sig som et alvorligt problem, hvis uheldet er ude, og der sker personskade eller brand som følge af ulovlige installationer, siger Charlotte Gøttler, Forebyggelseschef hos Tryg Forsikring.

- Er de allerede anført i rapporten, er det købers ansvar at få dem udbedret. Hvis de ikke bliver det, risikerer man i værste fald både at stå med skaderne og mangle dækning fra forsikringen, siger hun.

De mest hyppige fejl ved udførelse af elrapport i forbindelse med salg bolig

 1. Fejlstrømsafbrydere (HPFI-anlægget)

  Hvis den ikke er i orden, så kan det koste liv. Systemet bør man faktisk afprøve en gang hvert år. Hvis anlægget skal udskiftes, er der en pris på ca. 1500 kroner.

 2. Hallogenspots

  Hvis indbygningen til boligens halogenspots ikke er lavet ordenligt, for eksempel med forkerte kabler, eller de er sat for tæt på isoleringen, så kan det udløse brand. En udskiftning koster ca. 5-600 kroner per spot.

 3. Nedsænkede lofter

  Installationer, der ikke er udført rigtigt fra den eksisterende del af loftet til det nedsænkede loft, kan forårsage brand. Pris per rum: Mellem 1000 og 1500 kroner.

 4. Elinstallationer

  Elinstallationer, der ikke er udført korrekt kan forårsage personskade og brand. Skal de skiftes, vil det koste mellem 5.000 g 10.000 kroner per rum afhængig af antallet af stikkontakter.

 5. Jordledning

  Hvis der ikke er jordledning, eller hvis det ikke er udført korrekt kan det forårsage personskade. Skal det laves, kan det koste mellem 5.000 og 10.000 per rum, afhængig af antallet af stikkontakter i rummet. 

Kilde: Benny Hebsgaard, energirådgiver hos energiselskabet NRGi.