Havens sorte guld: Sådan forvandler du haveaffaldet til den ultimative kompost

Bruger du mange penge p√• g√łdning hvert √•r, mens dit gr√łnne k√łkkenaffald ender i skraldespanden? S√•dan laver du selv en meget effektiv kompost.

Det er b√•de milj√łrigtigt og pengebesparende at lave sin egen kompost og dermed f√• omsat noget af k√łkkenaffaldet samt mindske brugen af kemisk g√łdskning i haven.

God kompostering best√•r imidlertid ikke blot af dagligt at v√¶lte en sk√•l med gr√łnt k√łkkenaffald i en kompostdynge blandet tilf√¶ldigt med haveaffald ‚Äď i hvert fald ikke hvis du gerne vil lave en rigtig god kompost, som er hurtigt f√¶rdig og fri for svampe og ukrudt.

Det er havearkitekt og haveekspert ved Familie Journal, Frank Kierkegaard Hansen, der her r√•dgiver om, hvordan du laver en super effektiv varmkompostering, som du kun beh√łver at give dine planter et tyndt lag af for at de vokser og trives. Kun k√łkkenhaven og m√•ske roserne har brug for ekstra g√łdning ud over komposten, forklarer havearkitekten.

P√• dette tidspunkt af √•ret b√łr du give haven kompost

Varmkompostering er en lille smule mere omst√¶ndelig, end hvis du bare smider dit haveaffald og gr√łnne k√łkkenaffald i en beholder, men det er besv√¶ret v√¶rd.

- Her bygger du komposten op på én gang i stedet for at smide haveaffald på, efterhånden som du arbejder i haven. Resultatet er, at komposten bliver meget varm, helt op til 60-70 grader, forklarer Frank Kierkegaard.

S√•dan varmkomposterer du dit have- og k√łkkenaffald

Ved varmkompostering skal komposten bygges op i lag, s√• du skal have indsamlet lidt forskelligt fra haven og k√łkkenet til form√•let. Bunken skal helst v√¶re 1 m3 for at udvikle tilstr√¶kkelig varme, s√• det kr√¶ver meget plantemateriale, der samles ind i ugerne, inden komposten s√¶ttes op, if√łlge Frank Kierkegaard.

Sådan slipper du af med dræbersneglene i haven

- Varmkompostering foreg√•r ved, at man ‚ÄĚs√¶tter komposten op‚ÄĚ med forskellige lag (ca. 15 cm tykke) af henholdsvis fine/gr√łnne og grove/t√łrre plantedele. For eksempel √©t lag gr√¶safklip efterfulgt af et lag staudetoppe eller h√¶kafklip. Herefter tilf√łresen lille smule h√łnsem√łg, br√¶nden√¶ldevand eller g√łdning, og lagene vandes og presses godt sammen, eventuelt ved at trampegodt p√• dem. S√•dan fors√¶tter du, til kompostbeholderener fuld, forklarer havearkitekten.

Fri for svampe og ukrudt

Grunden til, at metoden er s√• effektiv, skyldes, at forskellige u√łnskede v√¶kster ikke kan overleve i det varme materiale.

- Allerede efter et par dage er oms√¶tningen i fuld gang, og de h√łje temperaturer er med til at dr√¶be b√•de skadelige svampe og ukrudtsfr√ł. Temperaturen falder efter et par uger, og herefter vil komposten ligge og modne f√¶rdig. Du kan eventuelt stikke den om, det vil sige vende den med en greb, s√• materialet bliver blandet igen.

Overvejer du influenzavaccine? Her er fup og fakta om den rædderlige sygdom

Lad den bare ligge

Resultatet af arbejdet har du efter et par måneder eller tre, men du kan sagtens lade den ligge længere.

- Efter to-tre m√•neder har du en l√¶kker, velduftende og lidt grov kompost, der kan bruges til at l√¶gge mellem stauder eller p√• jorden i k√łkkenhaven. Lader du den ligge et halvt√•r mere, har du en helt fin og smuldrende kompost, lidt som den jord, man kan k√łbe i plantes√¶kke.

Undgå dårlig lugt

Hvis komposten lugter d√•rligt, skyldes det ofte mangel p√• ilt. Det kan opst√•, hvis der tilf√łres for meget t√¶t og gr√łnt plantemateriale p√• √©n gang, f.eks. store m√¶ngder gr√¶s. S√• bland det med lidt grovere nplanter.

Alle planter kan komposteres, ogs√• rester fra k√łkkenet. Undg√• dog kogte gr√łntsager og andet madaffald.