Bolig

Havens sorte guld: Sådan forvandler du haveaffaldet til den ultimative kompost

Bruger du mange penge på gødning hvert år, mens dit grønne køkkenaffald ender i skraldespanden? Sådan laver du selv en meget effektiv kompost.

Det er både miljørigtigt og pengebesparende at lave sin egen kompost og dermed få omsat noget af køkkenaffaldet samt mindske brugen af kemisk gødskning i haven.

God kompostering består imidlertid ikke blot af dagligt at vælte en skål med grønt køkkenaffald i en kompostdynge blandet tilfældigt med haveaffald – i hvert fald ikke hvis du gerne vil lave en rigtig god kompost, som er hurtigt færdig og fri for svampe og ukrudt.

Det er havearkitekt og haveekspert ved Familie Journal, Frank Kierkegaard Hansen, der her rådgiver om, hvordan du laver en super effektiv varmkompostering, som du kun behøver at give dine planter et tyndt lag af for at de vokser og trives. Kun køkkenhaven og måske roserne har brug for ekstra gødning ud over komposten, forklarer havearkitekten.

På dette tidspunkt af året bør du give haven kompost

Varmkompostering er en lille smule mere omstændelig, end hvis du bare smider dit haveaffald og grønne køkkenaffald i en beholder, men det er besværet værd.

- Her bygger du komposten op på én gang i stedet for at smide haveaffald på, efterhånden som du arbejder i haven. Resultatet er, at komposten bliver meget varm, helt op til 60-70 grader, forklarer Frank Kierkegaard.

Sådan varmkomposterer du dit have- og køkkenaffald

Ved varmkompostering skal komposten bygges op i lag, så du skal have indsamlet lidt forskelligt fra haven og køkkenet til formålet. Bunken skal helst være 1 m3 for at udvikle tilstrækkelig varme, så det kræver meget plantemateriale, der samles ind i ugerne, inden komposten sættes op, ifølge Frank Kierkegaard.

Sådan slipper du af med dræbersneglene i haven

- Varmkompostering foregår ved, at man ”sætter komposten op” med forskellige lag (ca. 15 cm tykke) af henholdsvis fine/grønne og grove/tørre plantedele. For eksempel ét lag græsafklip efterfulgt af et lag staudetoppe eller hækafklip. Herefter tilføresen lille smule hønsemøg, brændenældevand eller gødning, og lagene vandes og presses godt sammen, eventuelt ved at trampegodt på dem. Sådan forsætter du, til kompostbeholderener fuld, forklarer havearkitekten.

Fri for svampe og ukrudt

Grunden til, at metoden er så effektiv, skyldes, at forskellige uønskede vækster ikke kan overleve i det varme materiale.

- Allerede efter et par dage er omsætningen i fuld gang, og de høje temperaturer er med til at dræbe både skadelige svampe og ukrudtsfrø. Temperaturen falder efter et par uger, og herefter vil komposten ligge og modne færdig. Du kan eventuelt stikke den om, det vil sige vende den med en greb, så materialet bliver blandet igen.

Overvejer du influenzavaccine? Her er fup og fakta om den rædderlige sygdom

Lad den bare ligge

Resultatet af arbejdet har du efter et par måneder eller tre, men du kan sagtens lade den ligge længere.

- Efter to-tre måneder har du en lækker, velduftende og lidt grov kompost, der kan bruges til at lægge mellem stauder eller på jorden i køkkenhaven. Lader du den ligge et halvtår mere, har du en helt fin og smuldrende kompost, lidt som den jord, man kan købe i plantesække.

Undgå dårlig lugt

Hvis komposten lugter dårligt, skyldes det ofte mangel på ilt. Det kan opstå, hvis der tilføres for meget tæt og grønt plantemateriale på én gang, f.eks. store mængder græs. Så bland det med lidt grovere nplanter.

Alle planter kan komposteres, også rester fra køkkenet. Undgå dog kogte grøntsager og andet madaffald.