Bolig

Søren og Lisbet flyttede ind på banegård i Jylland - det blev ikke som de troede

For et år siden flyttede Lisbet og Søren ind i et særpræget hus. I et nyt TV 2-program får de hjælp til at forvandle Varde Banegård til deres hjem.

Lisbet og Søren Kold bor i et ikke helt almindeligt hus. 

For omkring et år satte parret gang i et kæmpe boligprojekt, da de købte den gamle stationsbygning i Varde i Jylland for at forvandle den til et nyt og fantastisk hjem.

De troede, at de havde regnet det hele ud - hvilke mure, der skulle væltes, og hvor køkkenet skulle være - men så kom der en arkitekt på besøg og lavede om på det hele.

I TV 2-programmet 'Mesterlige ombygninger', der har premiere den 4. oktober på TV 2, får de hjælp af stjernearkitekten, David Zahle, til at sætte boligen i stand.

Nu står det hele færdigt, og det er slet ikke blevet, som parret havde forestillet sig det.

Det fortæller Søren Kold til TV 2.

Arkitekten kom på en idé

Familien Kold havde helt andre tanker i hovedet, da de fik nøglerne til huset for første gang for omkring to år siden.

- Vi havde set det her fantastiske hus og havde givet håndslag på det med hjertet – ikke med hjernen, må jeg indrømme. Men vi måtte bare eje denne her bygning, for ellers ville vi fortryde det resten af vores dage, lyder det fra Søren Kold.

Planen var, at parret skulle bo bygningens 1. sal, mens resten skulle bruges til erhvervsudlejning - en restaurant i stueplan og et iværksættercenter på 2. sal.

Men så kom David Zahle, der er partner i tegnestuen BIG, som står bag en lang række prisvindende byggerier i både ind- og udland, på besøg.

Hvis David ikke var kommet med på det her tidspunkt, og der var kommet nogen bagefter og spurgt, hvorfor vi ikke havde delt huset op på den måde, så havde vi været så ærgerlige.

Søren Kold

Her kan du se forvandlingen:

Familien Kold købte to år siden stationsbygningen i Varde i Jylland. De troede, de havde styr på det hele, men så dukkede TV 2's stjernearkitekt op.

- Jeg tror faktisk, at han tænkte, at det dog var den dummeste idé - at vi ville bo på 1. sal. Han interviewede os og spurgte, hvad vi gerne ville have ud af huset, og så sagde han noget, vi ikke havde tænkt over, fortæller Søren Kold.

- Han sagde, at vi jo skulle op ad en trappe hver gang, vi kom hjem, og at vi ligeså godt kunne bo i en etageejendom, hvis vi valgte den løsning.

David Zahles forslag var derfor et helt andet.

Huset blev helt forvandlet

I stedet for at dele huset op i lag, skulle det deles op vertikalt, lodret, så familien kunne bo på alle etager.

- Der gik ikke mange sekunder, før vi havde købt ideen. Jeg vil sige, at hvis David ikke var kommet med på det her tidspunkt, og der var kommet nogen bagefter og spurgt, hvorfor vi ikke havde delt huset op på den måde, så havde vi været så ærgerlige, siger Søren Kold.

Og så gik arbejdet ellers i gang.

Seks skillevægge blev rykket ned, 2. salen blev ryddet totalt, og loftet - et 40 kvadratmeter stort etagedæk, der adskilte den gamle ventesal og 1. salen - blev fjernet.

I dag har familien boet i den gamle stationsbygning i omkring et år, og selvom byggeriet endte med at sprænge budgettet med flere millioner, har de ikke fortrudt, at de fulgte David Zahles råd.

- Det er helt fantastisk hus. Det ser sindssygt lækkert ud både indvendigt og udvendigt. Jeg har ikke i hvert fald ikke boet i noget lignende før, og jeg synes ellers, at vi har haft nogle lækre huse og lejligheder før. Men det her, det er helt specielt, siger Søren Kold.

Folk har banket på for at spørge, om de ikke lige kunne låne stationsbygningens toilet, og andre har banket på for at spørge, hvornår togene kører, og om de ikke kan købe en billet.

Søren Cold

Folk kigger ind gennem vinduerne

Det at bo så tæt på en banegård, som familien gør, har dog ført nogle udfordringer med sig.

- Folk har jo været vant til, at de kunne færdes her. Det har man jo gjort i 111 år, inden vi købte bygningen og lavede det om til noget privat. Det betyder jo, at der er en masse vaner og holdninger, som der skal laves om.

- Blandt andet har vi oplevet, at folk har banket på for at spørge, om de ikke lige kunne låne stationsbygningens toilet, og andre har banket på for at spørge, hvornår togene kører, og om de ikke kan købe en billet, fortæller Søren Kold.

Det synes han bare er morsomt, men desværre er der også sket det, at banegårdens gæster har følt sig lidt for godt hjemme hos familien Cold, lyder det fra stationsbygningens ejer.

- Nogle folk har desværre den holdning, at det stadigvæk er et offentligt sted, og at man gerne må tage de ting, vi har stillet frem, og smide affald og lave graffitti, siger Søren Kold, som derfor har sat overvågningskameraer op.

- Vi har ikke sat store betonklodser op for at forhindre folk i at gå der, hvor de plejer – for der skal være liv på en banegård - men da folk begyndte at kigge ind gennem vindet til vores soveværelse, måtte vi trække en grænse, slutter han.

Mesterlige boliger

Her er de seks vilde boliger

Stationen

Byens grimmeste hus

Lisbet og Søren Kold har kastet sig ud i et gigantisk projekt.

De har købt Varde Vest stationsbygning, som skal være familiens nye fantastiske hjem. Men hvordan får man en kæmpe stationsbygning til at blive et fedt familiehjem? David Zahle tager til Varde Vest og hjælper den entreprenante familie med at komme igennem og nå i mål med at skabe deres drømmehjem.

Se afsnittet på TV 2 Play

Foto: TV 2

Byens grimmeste hus

Byens grimmeste hus

I Vanløse tæt på København ligger et ikke særligt kønt hus.

Men heldigvis er de nye ejere begge arkitekter, for det er en komplet forvandling huset skal gennemgå. I samarbejde med David Zahle ændres huset til ukendelighed både indvendig og udvendig fra et af de mindst spektakulære til et af de mest spektakulære huse i området.

Se afsnittet på TV 2 Play

Foto: Zara Wölck / TV 2

Den herskabelige lejlighed

Den herskabelige lejlighed

Sammy og Trine har en forkærlighed for gamle lejligheder med originale detaljer. Og  den kærlighed har fået dem til at kaste sig over en smuk, men utidsvarende lejlighed i det Indre København tæt på Det Kongelige Teater.

David Zahle hjælper dem med fuldstændig at ændre på lejlighedens oprindelige opbygning og komme i hus med en løsning, der passer perfekt til moderne familieliv.

Se afsnittet på TV 2 Play

 

Foto: Zara Wölck/ TV 2

Fyrskibet

Fyrskibet

Carsten og Beth har købt verdens ældste fyrskib - og vil nu realisere drømmen om at lave det gamle skib om til deres drømmehjem placeret midt i indsejlingen til Københavns Havn. Men skibets lange historie har også sat sit præg, så det er ikke verdens nemmeste opgave at få udnyttet de 400 kvm optimalt. Og da David Zahle kommer på besøg første gang er Carsten og Beth allerede flyttet ind - og synes selv, de er kommet godt i gang. Men dét har David Zahle en anden opfattelse af. Og Carsten og Beth kommer til at vende hele ombygningen på hovedet, inden de står med en af Københavns mest fantastiske boliger.

Se mere på TV 2 Play

Foto: TV 2

Vaskehuset

Vaskehuset

På Ærø, i det Sydfynske Øhav har Susanne Marcus og hendes 2 søskende købt vandrehjemmet, Villa Blomberg. Villa Blomberg var oprindeligt opdragelseshjem for drenge og ved siden af ligger det gamle vaskehus.

Og det er i det tidligere vaskehus, Susanne skal bo. David Zahle kommer til Ærø og hjælper hende med at få bygget det specielle hus om til verdens skønneste bolig. Men det er ikke altid lige nemt at få ideerne og økonomien til at hænge sammen, når den store arkitekt kommer til lille Ærø.

Se mere på TV 2 Play

Foto: TV 2

Smedjen

Smedjen

I det indre København - nærmere bestemt det område, der i folkemunde i mange år har heddet “Pisserenden”, ligger et gammelt industrilokale, som både har huset en hestesmedje, glædespiger og et fotostudie. Her skal den tidligere reklamemand og kunstner, Morten Angelo finde sig til rette og have både bolig og udstilling af sine kunstværker. Men lejligheden mangler lys - så David Zahle skal komme op med sin mest kreative ide til at få opgaven løst. 

Se mere på TV 2 Play

Foto: Zara Wölck/TV 2