Mesterlige ombygninger

Sådan bor stjernearkitekten på 5. sal

Han står bag store og prisbelønnede byggerier. Her kan du se, hvordan David Zahle, der er en af Danmarks dygtigste arkitekter, selv bor.

Forladte industribygninger, nedlagte stationshuse, fyrskibe, vaskehuse og nedslidte herskabslejligheder.

I TV 2-programmet 'Mesterlige ombygninger' har seks danske familier taget tyren ved hornene.

Sammen med en af Danmarks dygtigste arkitekter, David Zahle, fra tegnestuen BIG, Bjarke Ingels Group, er de gået i krig med at realisere deres vilde boligprojekter.

43-årige David Zahle, der har været ansvarlig for mange prisbelønnede projekter - for eksempel Museet for Søfart i Helsingør og ombygningen af Amagerforbrændingen - kommer i programmet med forslag, der radikalt forandrer de boliger, som parrene står med. 

Selv bor han dog lidt mere 'almindeligt' -  i en 140 kvadratmeter stor lejlighed på Vesterbro i København.

Her har han boet i snart syv år sammen med hustruen, skuespillerinde Maria Rich, som han har tre drenge med.

Øverst i artiklen viser David Zahle rundt i sin lejlighed, en stor lejlighed på 5. sal på Vesterbro i København.

Mesterlige boliger

Her er de seks vilde boliger

Stationen

Byens grimmeste hus

Lisbet og Søren Kold har kastet sig ud i et gigantisk projekt.

De har købt Varde Vest stationsbygning, som skal være familiens nye fantastiske hjem. Men hvordan får man en kæmpe stationsbygning til at blive et fedt familiehjem? David Zahle tager til Varde Vest og hjælper den entreprenante familie med at komme igennem og nå i mål med at skabe deres drømmehjem.

Se afsnittet på TV 2 Play

Foto: TV 2

Byens grimmeste hus

Byens grimmeste hus

I Vanløse tæt på København ligger et ikke særligt kønt hus.

Men heldigvis er de nye ejere begge arkitekter, for det er en komplet forvandling huset skal gennemgå. I samarbejde med David Zahle ændres huset til ukendelighed både indvendig og udvendig fra et af de mindst spektakulære til et af de mest spektakulære huse i området.

Se afsnittet på TV 2 Play

Foto: Zara Wölck / TV 2

Den herskabelige lejlighed

Den herskabelige lejlighed

Sammy og Trine har en forkærlighed for gamle lejligheder med originale detaljer. Og  den kærlighed har fået dem til at kaste sig over en smuk, men utidsvarende lejlighed i det Indre København tæt på Det Kongelige Teater.

David Zahle hjælper dem med fuldstændig at ændre på lejlighedens oprindelige opbygning og komme i hus med en løsning, der passer perfekt til moderne familieliv.

Se afsnittet på TV 2 Play

 

Foto: Zara Wölck/ TV 2

Fyrskibet

Fyrskibet

Carsten og Beth har købt verdens ældste fyrskib - og vil nu realisere drømmen om at lave det gamle skib om til deres drømmehjem placeret midt i indsejlingen til Københavns Havn. Men skibets lange historie har også sat sit præg, så det er ikke verdens nemmeste opgave at få udnyttet de 400 kvm optimalt. Og da David Zahle kommer på besøg første gang er Carsten og Beth allerede flyttet ind - og synes selv, de er kommet godt i gang. Men dét har David Zahle en anden opfattelse af. Og Carsten og Beth kommer til at vende hele ombygningen på hovedet, inden de står med en af Københavns mest fantastiske boliger.

Se mere på TV 2 Play

Foto: TV 2

Vaskehuset

Vaskehuset

På Ærø, i det Sydfynske Øhav har Susanne Marcus og hendes 2 søskende købt vandrehjemmet, Villa Blomberg. Villa Blomberg var oprindeligt opdragelseshjem for drenge og ved siden af ligger det gamle vaskehus.

Og det er i det tidligere vaskehus, Susanne skal bo. David Zahle kommer til Ærø og hjælper hende med at få bygget det specielle hus om til verdens skønneste bolig. Men det er ikke altid lige nemt at få ideerne og økonomien til at hænge sammen, når den store arkitekt kommer til lille Ærø.

Se mere på TV 2 Play

Foto: TV 2

Smedjen

Smedjen

I det indre København - nærmere bestemt det område, der i folkemunde i mange år har heddet “Pisserenden”, ligger et gammelt industrilokale, som både har huset en hestesmedje, glædespiger og et fotostudie. Her skal den tidligere reklamemand og kunstner, Morten Angelo finde sig til rette og have både bolig og udstilling af sine kunstværker. Men lejligheden mangler lys - så David Zahle skal komme op med sin mest kreative ide til at få opgaven løst. 

Se mere på TV 2 Play

Foto: Zara Wölck/TV 2

Sådan bor han selv

Når man besøger en anerkendt arkitekt, kunne man godt foranlediges til at tro, at hans hjem ville ligne noget fra 'Bo Bedre' - bare endnu bedre - men selvom hjemmet er pænt, er det ikke designet til at imponere.

Lejlighedens udseende har ikke været det centrale i indretningen. Det har været familien.

- Der er mange, der tænker på deres bolig som et design, men for mig er det vigtigere, at det er en række oplevelser - at man tænker det mere ud fra situationer, og hvordan man oplever sin hverdag. På den måde får man sat mennesket i fokus i stedet for designet, og man kan gå fra den ene smukke eller dejlige oplevelse til den anden, fortæller David Zahle.

Designet er blot et redskab til at give en god oplevelse, lyder det.

Det er et slags portræt

Arkitekten sammenligner det at udforme et hjem med udførslen af et portræt.

- Det er selvfølgelig noget, der kræver en dygtig kunstner eller en arkitekt, men det kræver også en forståelse for de mennesker dér, hvor de er. Portrættet skal være en oplevelse at kigge på, men det skal også være med til portrættere de mennesker, der bor der, forklarer han.

I lejligheden, der er et ombygget tørloft, er der højt til loftet, og der er plads til, at hele familien kan være der,

Dog har den centrale beliggenhed også været afgørende, da der skulle vælges bolig.

- Jeg har valgt at bo på Vesterbro, fordi det er vigtigt for mig, at der er fuld af liv i det øjeblik, jeg træder ud gennem døren, og at jeg bor tæt på venner, oplevelser, kultur, lufthavnen og mit arbejde, fortæller David Zahle.