Bolig

Sådan laver du en (u)hyggelig græskarlygte på 30 sekunder

Det er ved at være sidste udkald, hvis du skal være klar til halloween i weekenden. Her får du en inspirationsguide til at skære græskarlygter.

Det er tid til at finde vampyrkostumet frem fra skabet.

Halloween er over os, og derfor skal der snittes og skæres både sjove og lidt uhyggeligt lygter ud af de mange græskar som supermarkederne bugner med lige nu.

Nogle græskar egner sig fortrinligt til madlavning, hvor andre mere egner sig som pyntegenstande, der med deres flotte orange farve skærer igennem den store palet af de mange smukke jordfarver, efteråret byder på. 

I denne guide får du tricks til, hvordan du skærer græskar ud - en sjov ting man kan lave sammen med hele familien i løbet af efterårsferien. Hvis du også vil lære at lave mad med græskar, kan du læse artiklen: Sådan får du den bedste smag ud af græskar.

Forfatter Sabine Lemire, der står bag et hav af bøger til børnefamilier som eksempelvis '365 ting du kan lave med dit barn' eller 'Piger', viser i klippet øverst i artiklen, hvordan du skærer græskar ud.

Hun forklarer, at det er en god ide at sætte sig et sted i huset med sit græskar, hvor det godt må rode det meste af dagen.

Det er ikke altid, at koncentrationen holder, og så kan det være rart, hvis man kan vende tilbage til græskarudskæringen i løbet af dagen. Man kan for eksempel lege en leg, når der skal holdes pause.    

Herunder finder du Sabine Lemires tips, tricks og billeder til inspiration fra bogen 'Uhyggelige Fester'.

Valg af græskar og holdbarhed

Det er nemmest at arbejde med de klassiske store græskar, men hokkaido og butternutsquash er også fine i formerne. Græskarret holder sig bedst, hvis I er grundige med at skrabe kødet ud. Smør indersiden af græskarret med konserveringsmidlet atamon, så forlænges holdbarheden yderligere.

Værktøj til græskarudskæring

Man kan godt bruge en almindelig god kniv eller en sikker børnekniv, men hvis man ofte skærer græskar, er et græskarskæresæt en god investering.

Her er fire dele, Sabine Lemire plejer at bruge:

  • Ske til udhuling.
  • Lille, skarp sav, der nemt skærer fine detaljer.
  • Vinkel-kniv, der kan lave takket kant.
  • Linoleumskniv til overfladiske mønstre.

Gode tips til græskarudskæring

Inden du går i gang med at skære dit græskar ud, er det en god ide at tegne motivet på græskarret med en blyant. Børnene kan godt skære med græskarsaven, da den er svær at skære sig på.

Når græskarret skal udhules, er det tid til, at de helt små i familien virkelig kan brillere. Det kræver lidt kræfter at udhule et græskar, men børn kan sagtens hjælpe til.

Farlig græskarmand med skarpe tænder

Prøv at lave farlige tænder i græskarmandens mund med tandstikker. Knæk tandstikkerne på midten, og sæt dem fast i græskarrets mund.

Græskar spiser babygræskar

Skær hullet stort nok i munden på det store græskar således, at der bliver plads til, at det lille græskar kan sidde fast.

Hokkaido-edderkop 

Edderkoppen i sit spind er lavet uden at tage hul på hokkaidoen. Fordelen ved det er, at den holder rigtig længe. Mønstret er lavet med en linoleumskniv.

Tegn spindelvævet op med en blyant. Tegn først cirka ni striber fra midten og rundt om hokkaidoen. Tegn derefter buede tråde på den anden led. Tegn edderkoppen op, og skær forsigtigt ud med linoleumskniven.

Malet græskar

Man kan også male sine græskar i stedet for at skære det ud som eksempelvis disse med flagermus

Mal græskarrerne i andre farver. Det giver en god effekt. Flagermusene tegner først op med en blyant.