Mesterlige ombygninger

En søndag sank drømmeboligen pludseligt i havnen: Nu er Carsten og Beth helt færdige

Carsten og Beth har brugt årevis på at forvandle et gammelt fyrskib til deres drømmehjem. Nu står skibet færdigt - men det har ikke været nemt.

65.000 kroner. Det var prisskiltet på Carsten Lehrskov og Beth Mohrs drømmehjem:

Et over 100 år gammelt fyrskib, der lå til kaj i Københavns Havn.

I dag, næsten fire år efter de købte skibet, står det færdigt, og det omtrent 400 kvadratmeter store skib ser i dag helt anderledes ud, end det gjorde, da det satte ud for første gang i år 1877.

Gulve, vinduer, lofter, døre - næsten alt er blevet skiftet. Kun det ydre ligner et gammelt fyrskib.

Du kan se forvandlingen i videoen øverst i artiklen

Det er blevet et hjem udover det sædvanlige.

Fakta: Fyrskibe

De gamle fyrskibe fungerede fra det 17. århundrede og helt frem til efter 2. verdenskrig som vejviser for andre skibe på havet. De danske fyrskibe blev dog gradvist inddraget og afhændet til museer eller private, da de var for dyre i drift.

De danske fyrskibe var røde med et hvidt kors og navngivet med et romertal. Fyrskib X blev anvendt fra 1877 til 1965, hvor det blev solgt. I dag er det ejet af Beth og Carsten.

Kilder: Gyldendal / www.hornsrev.dk

Dronningen som nabo

I TV 2-programmet 'Mesterlige ombygninger' følger man parrets arbejde med det gamle skib.

Ombygningen er ikke gået helt som planlagt, men i dag er parret meget tilfredse med resultatet. Og så er de vilde med beliggenheden.

- Vi synes, at det er blevet et fantastisk hjem, og så har vi den bedste udsigt i hele København, synes vi selv. Blandt andet har vi to meget søde nabodamer, vi kan se fra båden. Den ene er Den Lille Havfrue; Den anden er Dronningen, fortæller Carsten Lehrskov til TV 2.

Den samlede pris for boligen er bestemt heller ikke dårlig.

Jeg fik en sms om, at det tog vand ind - ikke længe efter lå skibet på bunden af Københavns hav

Carsten Lehrskov, 59 år, selvstændig

I alt har det kostet parret 1,5 millioner kroner at forvandle det gamle Fyrskib til deres drømmebolig.

- Det eneste minus er vinden. Når det stormer, kommer der store dønninger, og der er 1,5 meters bølgegang i hver ende af skibet, så får man en ordentlig gyngetur, hvis man bliver ombord, lyder det fra Carsten.

Skibet gik til bunds

Samlet set har byggeriet stået på i snart fire år.

Det er dog først inden for de seneste 2,5 år, at boligen har fået det udtryk, som den har i dag.

For halvandet år efter at Carsten og Beth købte skibet, måtte de starte forfra, da det gik til bunds.

- Det var surt show.

- Mine håndværkere skulle starte mandag morgen med at gå skibet efter, men det nåede de ikke. For et døgn inden - søndag formiddag - sank det. Jeg kan huske, at jeg fik en sms om, at det tog vand ind - ikke længe efter lå skibet på bunden af Københavns havn, fortæller Carsten Lehrskov, der er uddannet tømrer.

Dagen inden det sank, havde han forsøgt at tætne skroget, men det viste sig at få den modsatte effekt.

Ændringerne i konstruktionen fik vandet til at trænge ind, og det kunne pumperne ikke klare.

- Det var absurd, lyder det fra Carsten. For inden parret overtog det gamle fyrskib, havde det ligget hen i 10 år - overladt til sig selv uden at synke, forklarer han.

- Da jeg så skibet for første gang, lå det brak og hakkede med to pumper. Det så hærget ud, genkalder Carsten sig.

Stuen blev til soveværelset

Resten er historie.

Det gamle fyrskib blev bjærget, og få måneder efter fik parret for første gang besøg af TV 2 og arkitekten David Zahle, der er partner i tegnestuen 'BIG'.

Mesterlige ombygninger

TV 2-programmet Mesterlige ombygninger sendes hver tirsdag aften på TV 2.

Du kan også se 'Mesterlige ombygninger' i en forlænget udgave på TV 2 Play.

Her hjælper arkitekten David Zahle, der er partner i det danske arkitektfirma BIG, Bjarke Ingels Group, en række danskere med deres vilde boligprojekter.

Han er 43 år, gift med skuespiller Maria Rich, som han har tre drenge med. Han er uddannet på Kunstakademiets Arkitektskole og Royal Academy of Fine Arts, Architechture.

- På det tidspunkt havde vi fået næsten alle vægge og lofter lavet, og så kom David Zahle og foreslog, at vi skulle lave lidt om. Vi sagde, at det ville vi godt, hvis vi ikke skulle ændre for meget - for nu var det jo tredje gang, vi skulle gøre det om, fortæller Carsten Lehrskov.

Men sådan skulle det ikke blive.

Lidt efter lidt faldt parret for arkitektens vilde idéer.

Blandt andet blev stuen til parrets soveværelse, badeværelset blev rykket og gjort større, og der blev åbnet op mellem skibets to øverste dæk.

- Han tog os med et stykke ad gangen. Det gjorde, at det blev en langstrakt proces, men det er også blevet godt. 

- Og vi synes, at der har været det hele værd, for der er blevet enormt lyst. Og så får man altså ikke 400 kvadratmeter bolig for 1,5 millioner kroner i København, slutter Carsten Lehrskov.

Mesterlige boliger

Her er de seks vilde boliger

Stationen

Byens grimmeste hus

Lisbet og Søren Kold har kastet sig ud i et gigantisk projekt.

De har købt Varde Vest stationsbygning, som skal være familiens nye fantastiske hjem. Men hvordan får man en kæmpe stationsbygning til at blive et fedt familiehjem? David Zahle tager til Varde Vest og hjælper den entreprenante familie med at komme igennem og nå i mål med at skabe deres drømmehjem.

Se afsnittet på TV 2 Play

Foto: TV 2

Byens grimmeste hus

Byens grimmeste hus

I Vanløse tæt på København ligger et ikke særligt kønt hus.

Men heldigvis er de nye ejere begge arkitekter, for det er en komplet forvandling huset skal gennemgå. I samarbejde med David Zahle ændres huset til ukendelighed både indvendig og udvendig fra et af de mindst spektakulære til et af de mest spektakulære huse i området.

Se afsnittet på TV 2 Play

Foto: Zara Wölck / TV 2

Den herskabelige lejlighed

Den herskabelige lejlighed

Sammy og Trine har en forkærlighed for gamle lejligheder med originale detaljer. Og  den kærlighed har fået dem til at kaste sig over en smuk, men utidsvarende lejlighed i det Indre København tæt på Det Kongelige Teater.

David Zahle hjælper dem med fuldstændig at ændre på lejlighedens oprindelige opbygning og komme i hus med en løsning, der passer perfekt til moderne familieliv.

Se afsnittet på TV 2 Play

 

Foto: Zara Wölck/ TV 2

Fyrskibet

Fyrskibet

Carsten og Beth har købt verdens ældste fyrskib - og vil nu realisere drømmen om at lave det gamle skib om til deres drømmehjem placeret midt i indsejlingen til Københavns Havn. Men skibets lange historie har også sat sit præg, så det er ikke verdens nemmeste opgave at få udnyttet de 400 kvm optimalt. Og da David Zahle kommer på besøg første gang er Carsten og Beth allerede flyttet ind - og synes selv, de er kommet godt i gang. Men dét har David Zahle en anden opfattelse af. Og Carsten og Beth kommer til at vende hele ombygningen på hovedet, inden de står med en af Københavns mest fantastiske boliger.

Se mere på TV 2 Play

Foto: TV 2

Vaskehuset

Vaskehuset

På Ærø, i det Sydfynske Øhav har Susanne Marcus og hendes 2 søskende købt vandrehjemmet, Villa Blomberg. Villa Blomberg var oprindeligt opdragelseshjem for drenge og ved siden af ligger det gamle vaskehus.

Og det er i det tidligere vaskehus, Susanne skal bo. David Zahle kommer til Ærø og hjælper hende med at få bygget det specielle hus om til verdens skønneste bolig. Men det er ikke altid lige nemt at få ideerne og økonomien til at hænge sammen, når den store arkitekt kommer til lille Ærø.

Se mere på TV 2 Play

Foto: TV 2

Smedjen

Smedjen

I det indre København - nærmere bestemt det område, der i folkemunde i mange år har heddet “Pisserenden”, ligger et gammelt industrilokale, som både har huset en hestesmedje, glædespiger og et fotostudie. Her skal den tidligere reklamemand og kunstner, Morten Angelo finde sig til rette og have både bolig og udstilling af sine kunstværker. Men lejligheden mangler lys - så David Zahle skal komme op med sin mest kreative ide til at få opgaven løst. 

Se mere på TV 2 Play

Foto: Zara Wölck/TV 2