Bolig

Fire ting kan gøre mere skade end gavn i haven netop nu - men fem ting kan laves

I værste fald kan du ødelægge din græsplæne, dræbe nye skud og arbejde forgæves.

Når solen bryder frem i april, kan det være meget fristende at gå i haven, men du skal passe på med, hvad du laver, når du er derude.

Det kan nemlig ende med at gøre mere skade end gavn.

En af de helt store syndere er at gå i haven, fordi man synes, den ser rodet ud, og så gribe de lidt for skarpe redskaber.

Lad mosset ligge lidt endnu

- Mange river deres græsplæne for mos på de første tidlige forårsdage. Pas på med at tage for hårdt fat – og vent eventuelt til det er lidt varmere, og mosset nærmest slipper af sig selv. Så gør du mindst mulig skade på græsset, fortæller Majken Sundahl, der er naturvejleder hos Danmarks Naturfredningsforening.

- Lad for guds skyld være med at sprøjte din græsplæne og din have – det er alligevel en umulig sag at fjerne alt andet end græs, fortsætter hun.

Klip ikke græsset i bund

Når man begynder at slå græsset efter vinteren, er det en god idé at indstille klippelængden lidt højere, end de fleste tror, at man skal, forklarer Majken Sundahl.

- For at undgå at hele plænen bliver mos, som jo er lavt, så sæt maskinen på fire centimeter, siger hun.

Vær tålmodig, inden du sår nyt

Det er ikke sikkert, græsset er lige grønt alle steder efter vinteren, men er der bare pletter, så lad dem være lidt endnu, lyder rådet fra Majken Sundahl.

- Vent med at så plænegræs på bare arealer til jorden er varm. Normalt skal man hen i maj, før det er varmt nok, så du må væbne dig med tålmodighed, selvom plænen ser bar og gold ud.

Pas på de nye skud

Vil du gøre bedet forårsklart, skal du også træde varsomt, så du ikke klipper de nye skud af eller skader dem.

- De visne planter i bedet kan forsigtigt klippes ned, men pas på med at fjerne stænglerne helt nede ved de friske skud for tidligt. Særligt hvis du hiver plantestænglerne af for at undgå ’’stubbe’’, skal du ikke gøre det for tidligt, da eventuel nattefrost kan komme til at ødelægge planten, siger Majken Sundahl og fortsætter:

- Når du klipper stængler og blomsterstande ned, kan du findele dem med en håndsaks og sprede det afklippede ud i bedet. Det nærer planterne og dækker jorden fra ukrudt.

Hvad kan du gøre i stedet?

Ukrudt er netop noget af det, du sagtens kan gå voldsomt til værks over for allerede nu. Det samme gælder dræbersnegle.

Se her, hvilke haveopgaver du med fordel kan kaste dig over nu.

Her er de fem vigtigste opgaver, du kan tage fat på i haven i april

 1. I løbet af april stiger jordtemperaturen, og du kan begynde at så direkte i jorden, hvis den er 8 grader eller mere.  

  Vær dog opmærksom på, at der er stor forskel på, hvilke himmelstrøg dine planter stammer fra, så undersøg altid, hvilke krav planten har, før du planter eller sår direkte ud. Som regel kan det for eksempel læses på posen med blomsterløg eller frø. 

  Læs mere om, hvordan du vælger de rigtige sommerblomster til din have her, og lær at så dem selv og spar penge her.

 2. Plant ud

  Plant stauder og forspirede planter til køkkenhaven ud, hvis temperaturerne tillader det.

  Man siger, at sent blomstrende stauder skal plantes om foråret, og at tidligt blomstrende skal plantes om efteråret.

  Er det krydderurter, du skal sætte ud, så er de vant til at gro i lande som Grækenland og Italien, hvor jorden er lidt hård jord. Derfor er det en god ide at blande den normale muld med en grovere jord.

  Hvis krydderurterne har stået i små potter, og rødderne har snoet sig sammen, skal du kratte op i rødderne og skille dem ad. 

  Få flere tips til krydderurter i haven her

 3. Gød jorden

  Din have har brug for næring for at kunne bokse sig stor og flot i løbet af sæsonen. 

  Du kan hente gratis kompost på genbrugsstationerne, bruge din egen hjemmelavede kompost eller købe dig til det. 

  Gødningen til stauderne skal helst foredeles i bedene inden såning. 

  På græsplænene kan det være nok at lade lidt nyslåede græs ligge efter klipning, da det derved giver næring til plænen. 

  Kræver plænen mere, kan du med fordel bruge græsgødning, der fås i flere varianter og spredes på plænen – gerne en regnfuld dag, så det hurtigere trænger ned i plænen.

  Læs mere om, hvordan du kræser for din græsplæne her, og lær at lave din egen kompost her.

 4. Bekæmp ukrudt

  Det er bedst at komme ukrudtet til livs så tidligt som muligt. Det betyder, at du allerede i foråret skal gå på jagt efter forbryderne, inden de begynder at smide frø.

  Der er ingen smutveje, når det kommer til lugningen. Hele roden på ukrudtet skal med op, hvis du vil sikre dig, at det ikke kommer op igen. Allier dig med en havegreb, få gennemgravet jorden og få så mange rødder med som muligt.

  Læs mere om, hvordan du bedst fjerner ukrudt her 

 5. Sæt ind mod dræbersneglene

  Begynd allerede nu at kigge efter dræbersnegle, når du er i bedene, og uskadeliggør dem med kogende vand. Sneglene er så små på nuværende tidspunkt, at arbejdet med at fjerne snegle er mindre.

  Pas på, du ikke fjerner nyttedyr i haven: Dræbersneglene er ensfarvet i forskellige brune nuancer. Den er ret anderledes end leopardsneglen, der er grå og sortstribet – og menes at spise dræbersnegle.

  Du kan sætte ølfælder i haven for løbende at tage de dræbersnegle, der sniger sig ind i bedet om natten – men husk at tømme dem jævnligt.

  Undgå at bruge gift – det er ikke kun dræbersneglene, du slår ihjel.

  Læs mere om, hvordan du undgår dræbersnegle her