Hella Joof begik fejl i haven: Sådan undgår du at gøre det samme
Hella Joof begår den ene havefejl efter den anden i nyt program. Lær af hendes fejl og undgå blandt andet voldsom eksemlignende udslæt og døde træer.
Jorden er langsomt ved at blive varmere, og mange danskere får lyst til at gå i haven. Men der findes en lang række faldgruber som mange haveejere begår - med ærgerlige konsekvenser.
Det med havens faldgruber kender Hella Joof til. I seks nye programmer følger TV 2 hendes kamp for at omdanne en græsmark til en brusende have, og sig selv fra lejlighedsrotte til havemus.
Nedenfor kan du læse om de problemer som Hella kæmper med hver tirsdag på TV 2 FRI:
At glemme alt om sædskifte
Da Hella Joof får besøg af haveguruen Claus Dalby, minder han hende om en central ting. Sædskifte.
- Du kan jo ikke plante ærter hér næste år, siger Claus Dalby og peger på Hellas ærtebed.
Det er en ældgammel erfaring, at der som regel kan dyrkes mere på et jordstykke, når man lader afgrøderne afløse hinanden, end når man stadig dyrker den samme afgrøde på det samme areal.
At plante på forkerte tidspunkter
I 'Hellas have' går hendes hjælper Have-Michael op i, at frugttræerne ikke skal plantes midt på sommeren. Det må nemlig ikke være for tørt eller for koldt.
Frugtræer kan plantes både efterår og forår, men der er størst chance for et godt resultat, hvis man planter om efteråret.
I foråret kan det hurtigt blive for tørt, inden træet har nået at lave tilstrækkelig med rødder til at sørge for vandforsyningen.
At undervurdere bjørneklo
Til at hjælpe med at få bugt med bjørneklo, får Hella Joof i 'Hellas have' besøg af Klaus Bondam.
En ekspert fortæller makkerparret, at det vil tage dem mellem fem og 10 år at få bugt med det voldsomme plante, og at de skal være meget forsigtige i deres kamp.
Naturstyrelsen beskriver, hvordan man især skal pakke sig godt ind, når man kæmper mod planten.
"Kæmpe-bjørneklo er ikke til at spøge med - hos mennesker kan berøring med plantens saft fremkalde voldsom eksemlignende udslæt, der ligner og føles som store brandvabler. Virkningen forstærkes af sollys. Har man fået saften på sig, er det vigtigt ikke at udsætte huden for sollys og at vaske sig hurtigt, helst med sæbe. Hudcellerne dør ved berøringen, og vævet under huden kan også dø, så det kan tage lang tid (op til ½ år), før sårene heler."
At overvande/undervande
Hella Joof erkender selv at hendes hindbær ikke helt har fået den kærlighed, som de har behøvet. Hun er nemlig kommet til at give dem for lidt vand.
En tommelfingerregel er, at nyplantede planter skal have mere vand, end deres ældre modstykker. Helt nyplantede planter har brug for mere vand, fordi rodnettet endnu er spinkelt og ikke når ret langt ned i jorden.
Pas dog også på med at overvande. Hvis en nyplantet plante får for meget vand, kan rødderne risikere at rådne. De fleste planter er afhængige af, at fugtigheden er konstant, men en let udtørring inden vandingen fremmer imidlertid planternes rodvækst.
Se Hellas Have tirsdag aften klokken 21.15 på TV 2 FRI, eller når du har lyst på TV 2 PLAY.
Nedenfor kan du se en række haveeksperters bedste råd til haven.