Fri

Sidste udkald: De skal i jorden nu - ellers er det for sent

Skal du i haven i weekenden, kan det være en god idé at følge dette råd, hvis du vil have en succesfuld høst senere.

I weekenden lover meteorologerne varmere vejr, og det er derfor oplagt at komme i haven. Særligt én afgrøde skal lægges nu, hvis du vil kunne høste til sommer.

- Hvis du ikke har fået sat kartofler i jorden, er det sidste udkald, siger Majken Sundahl, der er naturvejleder ved Danmarks Naturfredningsforening.

For hvis du har en romantisk forestilling om at servere hjemmedyrkede, nye kartofler med lidt salt og smør på en lun sommeraften, mens grillen buldrer og børnene leger - ja, så skal du i gang nu. Kartofler kan høstes omkring syv til otte uger efter plantning, så hvis du vil have kartofler til sommer, er det altså sidste udkald. 

Kartofler er dog en skøn plante, for den kan høstes helt indtil den første frost viser sig, og toppen visner hen. Hver dansker spiser omkring 40 kg kartofler om året - ifølge Danmarks Statistik.

Kartoffelreglerne

Når du lægger kartofler, er der nogle regler, som kan være gode at følge.

Vælg en plads i haven, hvor jorden ikke er for fugtig. Kartofler er en taknemlig afgrøde, så du kan dyrke den i både almindelig køkkenhave, i et højbed eller i krukker på altanen.

Du skal lægger kartofler i en slags voldgrav og pøse jord ovenpå. Når kartoflen skyder igennem jorden, putter du mere jord ovenpå, så 'moderkartofler' ender med at ligge dybere og dybere under jorden. Ligger en 'moderkartoffel' for tæt på jordoverfladen, vil den udvikle det giftige stof solanin og blive grøn.

Det kan give mavekneb, opkast og diarré, hvis man spiser grønne kartofler.

Vær opmærksom på jordtemperaturen

Derudover giver de varmere dage også en stigning i jordtemperaturen, og det giver muligheder.

- Du kan så direkte på friland, hvis du vil have grøntsager eller sommerblomster i bedene. Du skal dog huske at dække med for eksempel fiberdug på kolde nætter – eller vente til juni hvor temperaturen er højere, siger Majken Sundahl.

Har du har lavet planter i vindueskarmen, kan du derudover overveje at plante dem ud. Men tjek dog vejrudsigten. Er planterne vant til stuetemperatur, skal det ikke blive under fem-ti grader om natten, efter de er blevet plantet ud.

Ønsker du at arbejde lidt med græsplænen, er maj måned et godt tidspunkt at tage fat.

- Du kan så plænegræs, hvis du vil reparere på plænen – men vent til slutningen af maj, så temperaturen i jorden er høj. Du kan plante de mere varmekrævende planter ud i køkkenhave og have nu, siger Majken Sudahl.

Årshjulet for haveejeren

 1. Januar

  Hvad kan man gøre i sin have i denne tid?
  Man kan sørge for at havens planter tager mindst mulig skade af frost og kulde ved at lade være med at rode i jorden eller rydde op i bedene.


  Hvilke planter skal plantes nu?
  Hvis du vil have vintergækker eller andre tidlige løg til at stå og blomstre indendørs, kan du drive dem ved at grave løgene op og sætte dem et køligt og lyst sted.


  Hvad er denne måneds faldgrube?
  Hvis der falder sne, der tynger grene ned, kan du ryste det af, men lad være med at fjerne sne, der har pakket sig i bedene i haven, det skader mere end det gavner.

 2. Februar

  Hvad kan man gøre i sin have i denne tid?
  Ikke det store. Men du kan lægge kartofler til spiring, så du kan sætte dem i slutningen af marts – det gælder især de tidlige sorter.

  Hvilke planter skal plantes nu?
  I februar er jorden stadig for kold til at arbejde med, så lad være med at rode i jorden, også selvom det frister når solen titter frem.

  Hvad er denne måneds faldgrube?
  Selvom du får lyst til at gå i haven og rydde op i rod og kvasbunker, er det en god idé at lade være. Både for din egen skyld og for dyrenes. Der kan sagtens ligge et pindsvin i vintersøvn under en bunke grene, og hvis du forstyrrer det, kan det have svært ved at klare kulden.

  Dine stauder (planter der visner ned om vinteren, men kommer igen året efter) har også godt af at bedet ’’roder’’ lidt når temperaturen er lav – det beskytter nemlig de nye, friske skud mod frost.

 3. Marts

  Hvad kan man gøre i sin have i denne tid?
  De visne planter i bedet kan forsigtigt klippes ned – pas på med at fjerne stænglerne helt nede ved de friske skud for tidligt. Når du klipper stængler og blomsterstande ned, kan du findele dem med en håndsaks og sprede det afklippede ud i bedet. Det nærer planterne og dækker jorden.

  Du kan også sprede jorddække ud i form af kompost fra enten din egen have eller fra kommunens genbrugsstation. Når du lægger jorddække ud, gør du det sværere for de små spæde ukrudtsplanter at komme op.

  Marts er også stadig en fin måned at nå at sætte kasser op til fuglene – og rense ud i de gamle.

  Hvilke planter skal plantes nu?
  Du kan begynde at planlægge, hvilke stauder du vil flytte, når kulden har sluppet jorden, men vent med at købe og plante en masse endnu. Når de tidlige løg som for eksempel vintergæk og erantis er visnet ned, kan du flytte dem, hvis du vil have dem andre steder i haven.

  Hvad er denne måneds faldgrube?
  Mange river deres græsplæne for mos på de første tidlige forårsdage. Pas på med at tage for hårdt fat – og vent eventuelt til det er lidt varmere og mosset nærmest slipper af sig selv. Så gør du mindst muligt skade på græsset.

  Lad være med at sprøjte din græsplæne og din have – det er alligevel en umulig sag at fjerne alt andet end græs – og de små fine ukrudtsplanter pynter, hvis bare du undgår at slå græsset i bund. Vent derfor også med at slå græsset til det er vokset godt – og indstil klipperen på mindst 4 centimeter.

 4. April

  Hvad kan man gøre i sin have i denne tid?

  Nu får du travlt! Den sidste frost har efterhånden sluppet jorden, og der kan luges og de sidste visne plantedele kan knækkes af og fordeles ned i bedet, så det nærer planterne.

  Fra april begynder man også at kunne så frø direkte i jorden – men kig på vejrudsigten og temperaturen. Jorden skal være 8 grader varm, før du kan begynde at så og plante ud i køkkenhaven alt efter hvilke planter, du sår eller planter ud.

  Begynd allerede nu at kigge efter dræbersnegle, når du er i bedene og uskadeliggør dem med kogende vand. Sneglene er så små på nuværende tidspunkt, at arbejdet med at fjerne snegle er mindre. Pas på, du ikke fjerner nyttedyr i haven: Dræbersneglene er ensfarvet i forskellige brune nuancer. Den er ret anderledes end leopardsneglen, der er grå og sortstribet – og menes at spise dræbersnegle.

  Du kan sætte ølfælder i haven for løbende at tage de dræbersnegle, der sniger sig ind i bedet om natten – men husk at tømme dem jævnligt.

  Undgå at bruge gift – det er ikke kun dræbersneglene, du slår ihjel.

  Hvilke planter skal plantes nu?

  Nu kan du begynde at plante stauder og forspirede planter til køkkenhaven ud. Man siger, at sent blomstrende stauder skal plantes om foråret, og at tidligt blomstrende skal plantes om efteråret.  Du kan godt bryde reglen, men så skal du ikke forvente at planten stortrives med det samme.

  Vær opmærksom på, at der er stor forskel på, hvilke himmelstrøg planterne stammer fra, så undersøg altid hvilke krav planten har, før du planter eller sår direkte ud.

  Du kan også beskære de sent blomstrende 

  Hvad er denne måneds faldgrube?

  Vent med at så plænegræs på bare arealer til jorden er varm. Normalt skal man hen i maj, før det er varmt nok, så du må væbne dig med tålmodighed, selvom plænen ser bar og gold ud.

  Brug ikke gift på de mange planter, der myldrer frem her i foråret. Hvis du vil skvalderkål og andre ukrudtsplanter til livs, er det nu, du skal luge og eventuelt dække jorden for at udskygge planterne.

 5. Maj

  Hvad kan man gøre i sin have i denne tid?

  Brug vejrudsigten til at planlægge dine aktiviteter.

  Du kan så direkte på friland, hvis du vil have grøntsager eller sommerblomster i bedene. Du skal dog huske at dække med for eksempel fiberdug på kolde nætter – eller vente til juni, hvor temperaturen er højere.

  Du kan så plænegræs, hvis du vil reparere på plænen – men vent til slutningen af maj, så temperaturen i jorden er høj.

  Hvilke planter skal plantes nu?

  Du kan plante de mere varmekrævende planter ud i køkkenhave og have nu. Hvis du ikke har fået sat kartofler i jorden, er det sidste udkald.

  Hvad er denne måneds faldgrube?

  Vejrmæssigt er maj en meget omskiftelig måned. Undgå de tørre, blæsende og varme dage, når du planter ud. Så får planterne de bedste livsbetingelser, og chancen for at de bliver sunde og livskraftige er større.

 6. Juni

  Hvad kan man gøre i sin have i denne tid?

  Et gammelt haveråd siger, at man skal vente med at klippe hækken til lige omkring Sankt Hans. Det passer meget godt med, at hækken i maj og juni har haft stor tilvækst, og derfor står sund og stærk. Men der er stor forskel på, hvilken planter man har med at gøre.

  For eksempel kan liguster tåle kraftig beskæring tidligt på sæsonen, hvis man vil have hækken helt ned i højden. Vær derfor opmærksom på hvilken plante du har – og pas godt på fuglereder når du beskærer. 

  Hvis du vil have liv i haven, skal du måske gå lidt på kompromis med den snorlige, klippede hæk.

  Hvilke planter skal plantes nu?

  Udplantningen i køkkenhaven kan fortsætte.

  Hvis du har haft planter stående i vindueskarmen, er det snart sidste udkald for at sætte de små planter ud.

  Hvad er denne måneds faldgrube?

  Man vil så gerne nå det hele – og snart er det sidste udkald med sommerens projekter. Hvis du vil have køkkenhave, er det ikke for sent at anlægge den, men få fat i tidligt blomstrende sorter, tidlige kartofler mv.

 7. Juli

  Hvad kan man gøre i sin have i denne tid?

  I juli måned stortrives de fleste træer og buske – og danner lettest arvæv. Derfor er juli også en god måned, hvis man skal fjerne større grene. Planterne trives i princippet bedst uden beskæring, men hvis du har brug for at fjerne grene af æstetiske eller praktiske hensyn, har planten godt af, at du gør det på et tidspunkt, hvor den kan danne pæne ’ar’.

  Hvis du vil have gode, store æbler på æbletræet, skal du sørge for at begrænse antallet af æbler på træer, der bærer meget frugt. Her i juli har frugterne overkommelig størrelse, så du kan nærmest 'knibe' de små æbler af. En god huskeregel er, at der skal være en håndsbredde mellem æblerne. 

  Når stauder, krydderurter og sommerblomster har blomstret, kan du klippe de visne blomster af for at fremme mere blomstring.

  Hvilke planter skal plantes nu?

  Hvis du har jordbær, der har dannet udløbere, er juli måned perfekt til at plante de små udløbere i potter. Vent med at klippe udløberen fra, til de små planter har dannet et godt rodnet ned i potten.

  Hvad er denne måneds faldgrube?

  Stueplanterne kan i juli måned godt tåle at rykke ud i haven på ’’sommerferie’’. Pas dog på med at sætte dem i direkte sol – eller med at lade dem tørre for meget ud. Du kan grave planterne med potter og det hele ned i et bed – eller sætte dem under et udhæng for at forhindre at planterne får solstik.

 8. August

  Hvad kan man gøre i sin have i denne tid?

  Det er tid til at høste frugten af arbejdet i haven. Bærbuske og køkkenhaven har givet rigeligt, men husk at være opmærksom på, at du stadig kan så eksempelvis salat og høste ind i oktober.

  Beskær gamle grene på bærbuske helt nede ved jorden. Det giver bedre høst næste år.

  August er ligesom juli generelt en god måned at beskære træer og buske.

  Hvilke planter skal plantes nu?

  Du kan plante ud i august, hvis du passer på ikke at vælge de varmeste dage. Stedsegrønne planter har bedst af at blive plantet ud denne måned.

  Jordbærplanterne, du har lavet som aflæggere, kan plantes ud i slutningen af august.

  Hvad er denne måneds faldgrube?

  Når du har høstet i køkkenhaven, kan du undgå at jorden står hen og at næringen forsvinder ud af bedet, når det regner. Du kan hjælpe dig selv og grundvandet ved at så efterafgrøder såsom havre, honningurt, hestebønne og boghvede. På den måde binder du næring i bedet, og jorden bliver ikke invaderet af ukrudt.

 9. September

  Hvad kan man gøre i sin have i denne tid?

  Hvis du har æbletræer, kan du begynde at høste de tidlige sorter og lægge æblerne til opbevaring. Æblerne holder sig bedst, hvis de ligger mørkt og fugtigt – og flyttes til et frostfrit sted om vinteren.

  Vær opmærksom på at æblet er plukkemodne når det slipper ved, at man drejer det en halv omgang – ikke nødvendigvis når det smager sødest.

  Lug ud i bedene – særligt de flerårige ukrudtsplanter er lettest at få has på netop nu.

  Hvis du har sommerblomster og urter, du gerne vil dyrke til næste år, er september en god måned at høste i. Tag frøene når de er tørre – vælg en af de varmere, tørre dage. 

  Hvilke planter skal plantes nu?

  September er den perfekte måned til at plante stauder. Hvis du vil dele dine stauder i haven, er det særligt de forårsblomstrende, der nu er robuste nok.

  Hvad er denne måneds faldgrube?

  Undgå at dræberneglene tager overhånd. Du kan have nok så mange ølfælder i haven, men når først sneglene har lagt æg, kan du være uheldig at få besøg af mindst lige så mange snegle til næste år.

  Vær opmærksom på, at du ret let kan bekæmpe sneglene effektivt ved at kigge efter deres æg og uskadeliggøre dem. Æggene er hvide og nogle milimeter store i diameter – de sidder i klynger under jorddække, brædder med mere.

 10. Oktober

  Hvad kan man gøre i sin have i denne tid?

  Klip plænen de sidste par gange, men på høj indstilling, så du ikke stresser græsset. Lad gerne nogle blade ligge på plænen til regnormene, men riv de større bunker af nedfaldne blade sammen, så de ikke ligger og rådner og skader græsset.

  Planterester fra køkkenhaven kan bruges direkte i bedene som jorddække – det hjælper stauderne med at klare sig gennem vinteren. Klip kun visne blomsterstande af, hvis du synes, det er meget vigtigt. Det bedste for planten er at lade bedet stå henover vinteren, og det kan være meget dekorativt at lade blomsterstandene stå i et vildt bed.

  Hvilke planter skal plantes nu?

  I oktober er jorden stadig varm nok til, at du kan plante stauder. Træer og buske – også dem med bar rod kan plantes nu.

  Løg, der skal blomstre i foråret, kan du lægge nu. Planlæg gerne en løgplæne, hvor du lader græsset gro indtil efter blomstring.

  Hvad er denne måneds faldgrube?

  Pas på med at klippe stauderne i bedet helt ned i oktober. Planterne skal have en chance for at visne helt ned, inden du fjerner plantedelene. Allerhelst skal du vente til det tidlige forår med at fjerne alt det visne, da planten bliver sundere og holder sig beskyttet mod frost og udtørring helt nede ved jorden, når du bare lader det ligge.

 11. November

  Hvad kan man gøre i sin have i denne tid?

  Nu skal du til at gøre haven rigtig vinterklar. Hvis du har planter, for eksempel rosmarin i haven, kan du ikke være sikker på, at den vil overvintre. Sæt disse planter i krukker og lad dem overvintre lyst og frostfrit.

  Sørg for at de øvrige planter har optimale betingelser ved at dække jorden i bedet med eksempelvis halm, bark eller planteaffald. På den måde beskytter du planterne mod frost, og hvis du har rodfrugter i haven, kan du være heldig, at strække høsten til langt ud på vinteren, når du dækker jorden.

  Hvilke planter skal plantes nu?

  Du kan faktisk plante og genplante træer og buske, så længe jorden er til at arbejde med. For bøg gælder dog, at man typisk skal vente til sidste halvdel af måneden.

  Du kan stadig lægge blomsterløg – så længe du kan komme i jorden.

  Hvad er denne måneds faldgrube?

  Glem ikke at sørge for at planter, der står i krukker, ikke drukner i vand. Det fører hurtigt til, at vandet i krukken fryser og sprænger krukken – også selvom det er en såkaldt frostsikker krukke. Du kan sætte dem under tag og give planten jorddække. Du kan også pakke krukken ind i et gammelt tæppe, hvis planten eller krukken er lidt følsom.

 12. December

  Hvad kan man gøre i sin have i denne tid?

  I december kan du planlægge næste års aktiviteter, men hvis du har været ude i god tid, har du ikke meget arbejde i haven. Hvis du har jorddækket for eksempel gulerødder og andre rodfrugter, kan du blive ved med at høste frisk grønt fra haven.

  Pas på med at gå for meget rundt på din græsplæne i hårdt frostvejr – det kan knække græsstrående og slide på plænen. Dannes der pytter i græsplænen, kan du hjælpe vandet med at sive ud ved at stikke huller med en greb.

  Hvilke planter skal plantes nu?

  I december kan man stadig lægge løg og plante træer eller buske så længe jorden er til at have med at gøre. Hold øje med vejrudsigten og pas på frost. Husk jorddække i form af halm eller planteaffald til nyplantede træer og buske.

  Hvad er denne måneds faldgrube?

  Lad være med at rode i jorden, i bedene og i køkkenhaven, med mindre du skal høste. Ellers gør du hurtigt mere skade end gavn, når du lige skal tjekke om gulerødderne stadig ser fine ud. Lad planterne hvile og nyd, at du ikke behøver at røre en finger.

Årshjulet er lavet af Majken Sundahl, der er naturvejleder ved Danmarks Naturfredningsforening.