Bolig

- Om morgenen var sengen fyldt med udsplattede væggelus

Det tog et halvt år og ni behandlinger med gift, før Cecilie Agerlin Fuglsang slap af med de væggelus, der havde fundet vej til hendes soveværelse.

Når de først er kommet inden for døren, er de svære at få ud igen. 

Væggelusene har invaderet de danske hjem og særligt her om sommeren, hvor mange slæber dem med hjem fra ferie i deres kufferter.

En af dem, der har haft en grum oplevelse med væggelus, er Cecilie Agerlin Fuglsang, der kæmpede med de små dyr i et halvt år.

I april 2016 fik hun færden af, at noget var galt.

- Jeg havde haft kløe og mærker på huden længe. Jeg troede, jeg måske havde en hudsygdom og gik til lægen, men lægen synes ikke, det var det. Til sidst fik jeg mistanke om, at det kunne være væggelus, fortæller Cecilie Agerlin Fuglsang.

De kom kravlende over sengen

Derfor fik hun en skadedyrsbekæmper ud i sin lejlighed, men han kunne ikke se nogle væggelus og sprøjtede derfor ikke med gift.

Når jeg havde været på ferie, så vidste jeg bare, at jeg skulle hjem og blive spist, for så var de rigtig sultne.

Cecilie Agerlin Fuglsang
Når du bor på hotel, risikerer du at slæbe vægge væggelus med hjem. Her får du fem råd til, hvordan du slipper for de små kryb.

Det blev dog ved med at klø på Cecilies krop, og en dag så hun væggelusene med egne øjne.

- Jeg opdagede dem en dag, hvor jeg sad og læste i min seng. Der kom en væggelus kravlende hen over sengen. Jeg skyndte mig at mase den, men kort tid efter kom der en mere, siger Cecilie Agerlin Fuglsang.

Skadedyrsbekæmperne blev derfor tilkaldt igen. Men heller ikke denne gang hjalp det, selvom der blev sprøjtet med gift. De blev ved at bide.

Månederne gik, og Cecilie blev mere og mere frustreret.

- Hver gang noget kløede, blev jeg mere og mere hysterisk. Samtidig var det ulækkert at finde udsmattede væggelus og blodspor efter dem i sengen, fortæller hun.

Kunne mærke, når de var sultne

Særligt slemt var det, når hun havde været væk fra lejligheden i nogle dage, for så var væggelusene blevet godt sultne.

- Når jeg havde været på ferie, så vidste jeg bare, at jeg skulle hjem og blive spist, for så var de rigtig sultne, siger Cecilie Agerlin Fuglsang.

Først efter et halvt år fik Cecilie fik bugt med væggelusene.

I alt måtte der ni giftbehandlinger til. Det afgørende udslag var dog, da der kom et andet firma på end det, hun først brugte.

- Det var først, da jeg sov på gulvet på en madras med gift uden om, at det hjalp, fortæller Cecilie Agerlin Fuglsang.

Væggelusene blev tiltrukket af Cecilie om natten. Det er nemlig om natten, de kryber frem fra deres skjul for at suge blod. Når de så havde suget blod hos Cecilie, der lå på madrassen, døde de, når de skulle kravle igennem giften.

Dagen efter kunne hun ligefrem se, hvordan de lå døde rundt om hende og madrassen.

De gemmer sig i sengerammens samlinger

Samme firma opfordrede hende til at smide sin seng ud. De små skadedyr kan nemlig også gemme sig i sengerammens samlinger og lignende, og når de sidder i samlingerne, kan de overleve skadedyrsbekæmpernes gift.

- Det var først, da jeg smed min seng ud, at det hjalp. Det havde de første skadedyrsbekæmpere bare slet ikke fortalt mig, siger Cecilie Agerlin Fuglsang.

Cecilie ved ikke selv, hvordan hun fik væggelus i sin lejlighed, for hun havde ikke været på ferie, hvor det ellers er nemt at få raget et par væggelus med hjem i kufferten. 

- Jeg havde nogle venner på besøg fra udlandet, som havde sovet på hostel inden, så måske var det dem, der havde dem med. Jeg kan ikke se, hvad det ellers skulle være, siger Cecilie Agerlin Fuglsang.

En skadedyrsbehandling koster ofte et par tusind, så det kan altså blive en bekostelig affære at få væggelus. I Cecilies tilfælde dækkede hendes andelsforening udgifterne til skadedyrsbehandling. Hun ved derfor ikke, hvor meget det kostede at få bugt med væggelusene.

Oplevelsen med væggelusene har gjort, at hun er stoppet med at leje sin lejlighed ud gennem Airbnb af frygt for, at de logerende har væggelus med. Når hun er på ferie kigger hun også en ekstra gang under sengen efter deres spor.

- Man kan dog ikke gardere sig, for de er så mange steder, og man ser dem ikke til start, siger hun.