Bolig

Efter ’Fogeden kommer’: - Mit liv er i opløsning, men der er ét lyspunkt

Når Charlotte Lydolf kigger tilbage på tiden med de mange ubetalte regninger, uvisheden og tvangsauktion, er der ikke mange lyspunkter.

- Det er rædselsfuldt. Hele mit liv er gået i opløsning.

Sådan siger 48-årige Charlotte Lydolf, da TV 2 taler med hende efter hendes medvirken i programmet ’Fogeden kommer’, der blev vist tirsdag aften.

Der er dog sket lidt nyt i Charlotte Lydolfs liv, hvilket gør, at Charlotte håber på sigt at blive gældfri.

I programmet fulgte vi hende sætte sit hus på tvangsauktion, fordi lang tids sygdom havde tvunget hende væk fra arbejdsmarkedet.

I dag bor Charlotte Lydolf med sin yngste søn, 15-årige Sebastian, i et lejet hus i Nyborg på Fyn, men det er bestemt ikke optimalt for hende.

- Jeg kommer aldrig til at eje noget, men vi har kigget efter et nyt sted at bo.

På medicin for livet

Charlotte Lydolf har brug for at bo i et etplanshus, fordi hun er gangbesværet på grund af sin sygdom.

Hun har levet med smerter, siden hun var fem-seks år, og medicin har derfor været en del af hendes liv lige så længe, hun husker. Charlotte Lydolf har accepteret, at sådan er hendes livsbetingelser. 

Og selv om det hele ser temmelig sort ud, er der faktisk sket noget positivt i Charlotte Lydolfs liv.

Det hele går galt

Charlotte Lydolf har kæmpet med sygdom hele sit liv. Rygproblemer er blot en lille del af, hvad hun dagligt må medicineres mod. På trods af smerter og sygdom var det længe muligt for Charlotte Lydolf at passe sit arbejde som socialrådgiver på børn- og ungeområdet.

Lige indtil november 2014, hvor det hele går galt. Charlotte Lydolf får stress og må sygemelde sig fra sit arbejde. Efterfølgende får hun en blodprop i hjernen i højre frontallap. Med blodproppen følger mange gener, blandt andet udbrændthed. Selvom hun dagligt tager en masse medicin for at holde sine mangeårige smerter nede, er det ikke muligt at komme tilbage i arbejde.

Mister sit hus

Charlotte Lydolf kommer på sygedagpenge og stopper med tiden på sit arbejde. Men efter 22 uger mister hun retten til sygedagpenge. Hun anker kommunens beslutning og får efter halvandet års kamp rettens ord for, at hun var berettiget til mere.

Men den lange periode uden indkomst koster Charlotte Lydolf dyrt. Hun kan ikke betale sine regninger og må sætte sit elskede hus i Svendborg til salg. Det viser sig at være svært at få solgt, og hun må flere gange lave nedslag i prisen.

Til sidst stopper hun helt indbetalingerne og lader huset gå på tvangsauktion. Det bliver solgt for 420.000 kroner, der ikke hjælper meget på den store gæld, hun har.

Charlottes hus blev i første omgang solgt til 350.000 kroner, men i anden omgang for lidt mere. Video: Marie Holm Mathiasen

Op til seks gode timer om dagen

Charlotte Lydolf har ikke længere en ambition om at komme i arbejde. Det har hun ellers haft lige indtil, hun blev ramt af en blodprop i hjernen, blev sygemeldt og senere røg ud af sygedagpengesystemet. Det har haft store konsekvenser for hende og går ud over hendes søvn.

- Stædighed, et velfungerende hoved og søvn, der kunne styres, har før kunnet holde mit hoved oppe. Sådan er det ikke længere, siger hun og fortsætter:

- Jeg er overladt til min sygdom. Den styrer min hverdag.

Charlotte Lydolf fortæller, at hun har fire til seks gode timer i løbet af en dag. Hvis hun skal til fødselsdag eller køre en lang tur, øger hun sin dosis af medicin for at kunne holde de mange smerter ud.

Hvad er gældssanering?

Gældssanering er en ordning, hvor du får nedsat en stor og håbløs gæld til et beløb, som du er i stand til at betale.

Skifteretten nedsætter din gæld til en procentdel af den oprindelige gæld, og som udgangspunkt omfatter en gældssanering alle dine kreditorer.

Betalingen sker som en afdragsordning, hvor du skal betale beløbet med månedlige afdrag over en periode på normalt 5 år.

Du skal indsætte det månedlige afdrag på en særlig konto, og én gang om året fordeles beløbet til dine kreditorer i forhold til deres tilgodehavende.

Kilde: www.domstol.dk

En ny ro

Siden optagelserne til programmet sluttede, er Charlotte Lydolf efter flere års kamp blevet tilkendt førtidspension, hvilket giver hende noget stabilitet og muligheden for at søge gældssanering.

- Det giver mig en ro, og det er rart at tænke på, at jeg ikke skal ud i den her absurde jobsituation, siger hun og henviser til de mange krav, hun oplever, der er til arbejdsløse med sygdom.

Lyspunktet

Når Charlotte Lydolf i dag kigger tilbage på perioden med de mange ubetalte regninger, uvisheden og huset, der så småt skulle tvangsauktioneres, er der ingen gode minder at tænke tilbage på.

Der er dog et lyspunkt.

- Jeg er dybt og inderligt taknemmelig for, at jeg ikke har været igennem forløbet alene. Tanken om at have været det er virkelig skræmmende, siger Charlotte Lydolf og fortsætter:

- Jeg har været omgivet af nogle gode mennesker i form af familie og venner.

Hun fortæller, at hun "nærmest har slidt sine forældre op", og at de i perioder har trukket et kæmpe læs for hende og børnene. Og så har særligt én god ven rakt hånden ud:

- Og min ven gav mig tag over hovedet og gav mig dermed en mulighed for at komme videre i livet på det helt rigtige tidspunkt.

- Mine venner og familie har reddet mit liv, og jeg skylder dem alt.

Hver tirsdag sendes 'Fogeden kommer' på TV 2, og gik du glip af denne uges program, kan du se det på TV 2 PLAY, hvor der også ligger en snigpremiere på næste uges afsnit.