Bolig

11 råd til at holde hjemmet varmt - for færre penge

Ved at lave helt små justeringer kan der hurtigt være meget at spare. Scanpix Denmark

Du bør for eksempel ikke tørre dit tøj på radiatoren.

Ikke siden isvinteren i 1987 har det været så koldt midt på dagen så sent på vinteren, som det har været tirsdag og onsdag.

Derfor er det yderst tillokkende at skrue ekstra op for radiatorerne derhjemme, selvom kalenderen snart bebuder forår. 

- Det er klart, at man har lyst til at skrue helt op for radiatorerne i det her vejr. Men det er faktisk bedre at sætte dem på tre eller måske fire, nu hvor det er så koldt udenfor, siger Jimmi Eiberg Jensen, projektleder i forsyningsselskabet HOFOR.

Det er en udbredt misforståelse, at man sparer penge ved at tænde for så få radiatorer som muligt

Bo Halm Andersen, energikonsulent, EBAS 

Ved at lave sågar helt små justeringer kan der hurtigt være meget at spare.

- Når vi skruer varmen op i rummet med bare én grad, koster det nemlig cirka fem procent ekstra på varmeregningen, siger Jimmi Eiberg Jensen.

Han ser ofte, at folk forsøger at spare på eller styre varmeforbruget på en måde, der faktisk gør det dyrere.

Det samme oplever energikonsulent Bo Halm Andersen.

- Det er en udbredt misforståelse, at man sparer penge ved at tænde for så få radiatorer som muligt. Der er langt bedre økonomi i at lade alle boligens radiatorer deles om at varme huset op, fortæller Bo Halm Andersen fra energi- og bygningsrådgivningsvirksomheden EBAS.

Se eksperternes råd til, hvordan du får mest mulig varme for pengene, her.

Sådan får du mest varme for pengene i kulden

 1. Sæt temperaturen ens

  Alle radiatorer i samme rum bør indstilles til det samme. Det er bedre med fire radiatorer, der varmer 25 procent hver, end for eksempel en enkelt, der bare banker løs.

 2. Tænd for varmen i ALLE rum

  Det gælder også soveværelset, en opvarmet kælder eller andre rum, der ikke bruges så meget.

  - Hvis man har rum, hvor man holder temperaturen lavere end resten af hjemmet, for eksempel i soveværelset, så stil radiatoren på to og luk døren til rummet. Lad være med at slukke radiatoren helt. Så kommer der fugt og kondens i rummet.

 3. Indstil termostaten mellem tre og fire

  Så vil temperaturen ligge på mellem 19 og 22 grader, hvilket bør være rigeligt for de fleste. Husk, at hver grad betyder en stigning på fem procent rent prismæssigt.

 4. Luft kort, men kraftigt ud

  Sluk radiatorerne, når du lufter ud. Ellers vil de registrere kulden og begynde at varme ekstra op. Du bør lufte ud kraftigt, men i kort tid. Så når vægge og andre indvendige bygningsdele ikke at blive for kolde og dermed svære at varme op igen.

 5. Ryk møbler 20 centimeter ud fra radiatoren

  At stille en sofa foran radiatoren svarer til at isolere varmeapparatet med en plade rockwool. Varmen kommer ikke ud i rummet, så du får intet for pengene.

  Ryk møbler cirka 20 centimeter ud fra radiatoren, så der er luft imellem. Det gør rumtemperaturen bedre og varmeregningen mindre. 

   

 6. Hold termostaten fri for gardiner, jakker og lignende

  Termostaten er udstyret med en temperaturføler, som måler temperaturen i rummet. Dækker du den til, vil den ikke kunne registrere korrekt, og radiatoren vil opvarme rummet forkert. Det vil med andre ord enten blive en rigtig svedig oplevelse for din varmeregning eller en kold fornøjelse for dine fødder.

 7. Tør ikke tøj på radiatoren

  Undgå at tørre dine vintervåde bukser på radiatoren eller lægge bunken af aviser på den. En overdækket radiator kan nemlig ikke få varmen ud i rummet, og det har betydning for både din afkøling og rumtemperatur, som ender med at koste dig penge. Tør i stedet tøjet i brusekabinen, eller læg papirbunken på gulvet.

 8. Brug gulvvarmen med omtanke

  Gulvvarme er mere og mere almindeligt, og det kan være en god måde at holde varmen på. Men det kan også blive en dyr fornøjelse.

  - En af fordelene ved gulvvarme - i hvert fald for mig - er, at man ikke fryser om fødderne, og så fryser man typisk heller ikke så meget i resten af kroppen. Det er sikkert rent psykologisk. Men man skal bruge gulvvarmen med omtanke. Hvis gulvvarmen kører på el (typisk i badeværelset), så kan det være to til tre gange dyrere at opvarme. Så er det bedre at bruge radiatorerne, siger Jimmi Eiberg Jensen.

 9. Luft radiatoren

  Hvis din radiator klukker eller risler ualmindeligt højt, kan forklaringen være, at der er luft i vandrørene, som gør, at det varme vand ikke har tilstrækkelig plads til at strømme igennem. Jo mindre luft i din radiator, jo bedre kan din radiator afgive varme fra radiatorvandet til din stue.

  Luft radiatoren ved at løsne luftskruen for enden af radiatoren. Lad den stå åben, indtil det begynder at pible med vand. Hold en klud under luftskruen, så du ikke ender med en stor vandpyt på gulvet. 

  - Når radiatorvandet har fri passage gennem radiatorrørene, bruger radiatoren mindre varmt vand på at opvarme din bolig. Og det kan give dig en billigere varmeregning, siger Bo Halm Andersen.

 10. Kontroller temperaturen på fjernvarmeanlægget

  Bor du i hus eller villa, kan der være meget at spare ved løbende at regulere dit fjernvarmeanlæg. I hård frost som nu kan det være nødvendigt med en fremløbstemperatur på 45 til 60 grader.

  Senere på foråret kan du med fordel skrue gradvist ned til mellem 35 og 45 grader, og når nattefrosten er helt væk, behøver termostaten kun at stå på mellem 35 og 40 grader.

  Skruer du løbende og langsomt op og ned for dit fjernvarmeanlæg i løbet af fyringssæsonen, kan en familie i en almindelig villa spare 1500 kroner om året, vurderer Hofor.

 11. Husk at skrue ned igen

  Uanset hvad du sætter radiatorerne på nu, så kan gode besparelser hurtigt være tabt på gulvet igen, hvis ikke du følger temperaturerne udenfor. Husk at skrue ned igen, så snart vejret bliver mildere.

Kilder: HOFOR, EBAS og EnergiTjenesten