Sponsoreret

Indbrudstyve stjæler ikke kun designermøbler og smykker – familie i Odense fik stjålet deres hund

Bo trygt! logo
Betalt partnerskab med Bo trygt!

Rigspolitiets liste over "tyveri af husdyr" når op på 429 anmeldelser på tre år. Pernilla Aykac kan nu skrives på listen.

Normalt ville Pernilla Aykac aldrig forlade sit hus uden at tage hunden Masi med.

Men tirsdag den 8. maj blev den fem måneder gamle staffordshire bull terrier i sit i bur i stuen.

Pernilla kørte fra hjemmet i Odense og mod Aarhus for at hente sin mor. En køretur, der tur-retur tog omkring fire timer.

På vejen hjem afhentede de datteren fra SFO, og de tre generationer rettede sammen kursen mod en hyggelig aften i Pernillas nye hus.

Pernillas datter stormede som altid ind i huset som den første. Hun ville lukke Masi og familiens to kælegrise ud af deres bure.

Men Masi var allerede ude - og det forstod Pernilla ikke.

Hun gik derfor ud i den indhegnede have og kaldte på ham: ”Masi, Maaaaasi!” Men den sortbrogede hund var ude af syne.

På vej ind i huset så hun, at havedørens karm var flækket og brækket op med vold.

- Jeg tænkte: ”Hvad fanden er det lige, der sker her?” Og indenfor så jeg, at alt vores Royal Copenhagen og Kay Bojesen var væk. Det samme var de kontanter, som jeg havde lagt til side til Skat fra min forretning, siger Pernilla Aykac, der er selvstændig brugskunstsælger i enkeltmandsvirksomheden Royal Engros.

Tyveri af hunde på landsplan

Pernillas stjålne hund er langt fra et enkeltstående tilfælde.

Estimat over antallet af genstande stjålet fra privatpersoner i 2014

 1. Smykker: 166.000
 2. Personlige (for eksempel tøj, sko, tasker og parfumer): 150.000
 3. Elektronik (for eksempel pc’ere, tablets, mobiltelefoner og spil): 136.000
 4. Cykler: 132.000
 5. Hus (for eksempel møbler og haveredskaber): 69.000
 6. Motorkøretøjer: 38.000
 7. Øvrige: 22.000

Kilde: Bolius på baggrund af tal fra en YouGov-undersøgelse for Forsikring og Pension og en analyse fra Center for Kriminalitetsanalyse.

- Vi ser desværre i perioder, at kæledyr bliver stjålet. Indbrudstyvene starter i Nordsjælland, så kører de videre til Fyn og så til sidst til Sønderjylland, hvor dyrene formentlig bliver videredistribueret til andre lande i Europa, siger stifter af foreningen Efterlyste Kæledyr John Christiansen.

Han påpeger, at de modtager flere hundrede efterlysninger om året på hunde.

En staffordshire bull terrier som Masi sælges ofte for mere end 10.000 kroner ifølge priser fra dba.dk, guloggratis.dk og pets4homes.com.

Det er også ofte rene racehunde, der bliver stjålet, pointerer internatsleder hos Dyrenes Beskyttelse Lene Frahm:

- Hvis man ser på, hvilke hunde der bliver stjålet, er det ofte populære racer. Vi ved også, at de her mennesker, som arbejder under radaren og har såkaldte "hvalpefabrikker", ikke går af vejen for at stjæle hunde til produktionen.

- Rigspolitiet har i perioden 2014-2017 modtaget 429 anmeldelser, som falder under kategorien ”tyveri af husdyr”, skriver Rigspolitiets presseenhed i en mail. De har ikke tal på, hvor mange hunde der blev stjålet i den pågældende periode.

I dag straffes tyveri af hunde og andre husdyr ud fra Straffelovens § 276. Loven sidestiller tyveri af materielle genstande med levende dyr.

Operation-Masi blev iværksat

I det ødelagte hjem var Pernilla Aykac på sammenbruddets rand.

- Indbrudstyvene må have kolde hjerter. At stjæle en hund er jo ligesom at kidnappe et barn. Vores kælegrise har skreget efter Masi. De savner deres ven, og vi savner vores hund. Min datters hund!

Juridisk er der dog stor forskel på kidnapning af et barn og en hund. Kidnapning falder under Straffelovens § 261 om frihedsberøvelse og giver væsentligt flere år bag tremmer end indbrud.

Odense-tilflytteren afviser, at hunden Masi kan være løbet væk efter indbruddet.

- Masi er superloyal, og den kunne aldrig finde på at løbe væk. Jeg ved, at den er blevet stjålet under indbruddet.

Det går tyven efter

 1. Smykker eller ure: 42 procent.
 2. Kontanter: 42 procent.
 3. Computer eller tablet (for eksempel iPad): 28 procent.
 4. Mobiltelefoner, mp3-afspillere/iPods og lignende: 21 procent.
 5. Foto- eller videokamera: 21 procent.

Kilde: Bolius.

Pernillas savn til hunden blev startskuddet til en efterlysning, som breder sig dag for dag.

På Facebook udloddede hun den 26. maj en dusør på 10.000 kroner til den, der kunne bringe hunden hjem igen.

Opslaget er blevet delt mere end 5500 gange.

Derudover har hun i sin fritid kørt rundt på rastepladser og tankstationer i nærområdet for at hænge efterlysningsplakater op.

Og den 19. juni besøgte hun 'Go’morgen Danmark' for at fortælle sin historie - og for at få efterlysningen endnu bredere ud.

Det har aldrig været Masi

Pernilla og hendes lille familie flyttede til Odense SV for fem måneder siden.

De bor på en stille vej. Der er 500 meter til nærmeste nabo og én kilometer til den næste. Indbrudstyvene kunne altså operere fuldstændig uforstyrret, hvilket er en topprioritet ifølge Bolius.

Tre ting, der virkelig virker mod indbrud

 1. Foranstaltninger: Gode dobbeltlåse på alle døre, samt sikrede vinduer virker og sænker tyven i hans arbejde. Alarmer og kameraer kan få ham til at undvige netop dit hus.
 2. Tilgængelighed: Sørg for, det er nemt at se ind til huset, og at det ligner, der er nogen hjemme, mens du er ude. Så er dit hus mindre attraktivt for tyve. Endelig kan du låse alle døre inden for i dit hus. Det bremser også tyven.
 3. Naboer: Når naboer er aktive omkring dit hus, kan det forebygge indbrud med op til 20 procent. Nabohjælp er dermed det bedste værn mod indbrud.

Kilde: Rapport ’20 Tyve’ af Det Kriminalpræventive Råd.

Vejen var tilmed spærret for gennemkørsel i den ene ende, så kun beboere og folk med et ærinde kørte ned ad den.

- De må have planlagt det længe. De slog til, mens jeg var væk, og mens vejen var spærret, siger Pernilla Aykac og fortsætter:

- De har stjålet alt muligt. Vi er sparket tre år tilbage økonomisk. Men det er Masi, vi savner mest.

Pernilla har gjort alt, hvad der står i hendes magt for at få familiehunden Masi tilbage. Mange har reageret, men intet har hjulpet. Masi er stadig forsvundet.

Pernilla pointerer, at folk fra nær og fjern har reageret på hendes Facebook-opslag. Hun siger, at hunden er blevet set i Frederikshavn, på Møn, i Aalborg med en hjemløs og til Havnekulturfest i Odense.

Pernilla og hendes familie tror dog fortsat på, at deres hund vender hjem. For det har endnu ikke været deres hund, som blev set.

Det har ikke været Masi. Endnu.