Visne blade, indtørrede rødder og blomsterhoveder og sølle planteskrog.
Det er det syn, som mange have- og blomsterejere gruer for at møde, når de vender hjem fra ferie. Især denne sommer, hvor det er meget sparsomt med regn, og solen bager.
Men bare rolig.
Du kan gøre meget selv for at undgå, at dine planter dør i heden, mens du er væk, lyder det fra Jesper Corfitzen, der er haveekspert ved Bolius.
Bevæbner du dig med myggenet, plastik, vandslanger, vand og en saks, er der gode chancer for, at de overlever, fortæller han i ’Go’ morgen Danmark’.
Gør du ingenting, kan du til gengæld næsten være sikker på, at planterne er lige til at smide ud, når du vender hjem. Særligt er de nyplantede blomster og træer og de planter, der står i krukker, i fare for at visne.
Allerede nu er det så varmt og tørt, at de fleste krukkeplanter ikke kan stå udenfor i mere end tre dage, før det er for sent, lyder det.
- Det er så knasende tørt, som vi ikke har set i mands minde. Det stiller have- og altanejere i et dilemma. Planterne er allerede tørre, og det gør, at vi altså skal være ekstra opmærksomme, når vi tager afsted. Særligt når det gælder krukker, en køkkenhave eller noget, der er nyplantet, siger Jesper Corfitzen.
Stil dem i skyggen
Skygge og læ er de vigtigste midler i kampen mod udtørrede planter. Selvom det er drønvarmt, gør skygge og læ, at fordampningen af vandet reduceres. Så alt, hvad der kan flyttes, bør flyttes væk fra solen. Især lerkrukker tørrer hurtigt ud, hvis de ikke står i skygge. Hvis man har et drivhus, kan man med fordel sætte skyggenet eller tvære kalk på glasset, eller man kan lægge store lagener på taget. Har man en køkkenhave, er det en god idé at lægge skyggenet eller plastik henover planterne. Det er lige meget, om det er klar plastik eller sort plastik.
Skær og klip ned - bare ikke plænen
Man kan klippe og skære sine planter ned for at få dem til at holde længere uden vand. Især for krukkeplanterne kan beskæring godt være til stor hjælp. En tommelfingerregel er, at man kan skære ned, så der kun er en tredjedel tilbage. Det kan planterne overleve, for de er ret hårdføre. Når regnen kommer, begynder de at skyde igen.
Det eneste, du skal lade stå, er din græsplæne.
Faktisk bør du ikke slå den fra nu af. Selvom plænen ser svitset ud, skal den nok komme godt igen. Især hvis stråene får lov til at stå med et par centimeters længde. Det gør, at plænen klarer sig bedre, når regnen sætter ind.
Giv masser af vand
Inden du tager afsted, skal du gennemvande dine planter. Det er ret simpelt. Tag en spand og fyld den op med vand, og dyp alle de planter og krukker, du kan, ned i spanden. Lad dem stå i et par minutter og suge vandet til sig.
Der findes mange forskellige former for afvandingssystemer, men du kan også bygge dit eget med et hjemmelavet badekar.
Stil fem eller seks krukker op i en stor underskål af plastik eller metal, og fyld det med et par centimeters vand. På den måde kan planterne stå i vand, mens du er på ferie. Læg eventuelt et klæde, der kan suge vandet til sig, i bunden af skålen. Hvis du stiller skålen med planterne i skygge, kan det holde planterne forsynet med vand i omkring en uge.
Har du indendørs planter, så tag dem væk fra de sydvendte vinduer, og stil dem eventuelt ind i brusenichen eller i badekarret med et par centimeters vand i bunden.
Giv førstehjælp
Er skaden sket, og krukkerne tørret ud, når du kommer hjem, skal du ikke opgive dem. Man kan yde førstehjælp med en krukke og spand med vand i og en saks.
Vand, vand og vand. Det er nøgleordene. Tag en spand med vand, og lad krukkerne dyppe i det og stå og suge vandet op. Hele lerpotten skal ned i. Har du store krukker, der er svære at flytte, må du bruge haveslangen og give rigeligt med vand.
Er planterne i en dårlig stand, er det en god idé at klippe dem ned. Det gør, at de får en bedre start.