GO'

Nu kribler edderkopperne frem - biolog afliver genstridige myter

Biolog Bjørli Lehrmann var rædselsslagen for edderkopper som barn. Nu elsker hun dem.

I denne tid kribler og krabler edderkopperne frem fra deres gemmesteder. 

September er nemlig spindelvævernes storhedstid. Edderkopperne har nu vokset sig store og kønsmodne. Og klar til parring, fortæller Bjørli Lehrmann i ‘Go’ morgen Danmark’.

Hun er naturvejleder og biolog. Og så har hun speciale i netop edderkopper.

Men hvis du har en oplevelse af, at dit hjem er særligt tiltalende for edderkopperne, så tager du fejl, lyder det.

Faktisk kan edderkopperne slet ikke lide at være indenfor. De er skabt til det danske klima, og inde i vores huse er der for varmt for dem, forklarer naturvejlederen.

Hannerne sexgale nu

At vi alligevel ofte ser dem indenfor, og i særdeleshed om natten, handler simpelthen om, at edderkopper er nataktive insekter. Og at hannerne for tiden er sexgale.

- Hannerne holder op med at spise og går ud af deres net. De tænker kun på sex. De skal ud og finde hunner. De vandrer hele natten og leder efter hunner. Og hvis der er en sprække, de kan kravle ind ad, i et åbent vindue, så ender de tit steder, hvor de ikke kan finde ud igen, siger Bjørli Lehrmann.

Når først edderkopperne er kommet på afveje ind i huset, kan det være rigtig svært for dem at finde ud igen.

- Så ryger de måske ind i brusekabinen og kan ikke komme op. Så kravler de i badeforhænget, og så ser det ud, som om de sidder der og lurer. Men det gør de altså ikke, siger hun.

Er man ikke så glad for kryb og kravl inden døre, kan man med fordel lukke vinduer og døre om natten.

Udover dét er der ikke ret meget at gøre, siger Bjørli Lehrmann.

- Der er kun tilbage at nappe dem med et syltetøjsglas og et stykke papir og hjælpe dem ud i naturen. Det vil den blive glad for, siger naturvejlederen.

Smager af fersk torskerogn

Bjørli Lehrmann var selv rædselsslagen for edderkopper som barn. Men det overkom hun ved at arbejde med krybet.

Nu elsker hun dem efter eget udsagn, og så har hun endda i en forsamling af andre naturvejledere spist en korsedderkop.

- Mange skriver, at de smager lidt af nødder. Jeg synes mere, det er sådan lidt fersk torskerogn. Fordi der er alle de her æg inde i kroppen. Huden er meget elastisk. Og benene kan man altså slet ikke spise, siger Bjørli Lehrmann.

Biolog punkterer fem stædige myter om edderkoppen

 1. Edderkopper elsker dit hjem, fordi der er lunt og tørt

  Nej, de kan ikke lide at være inde i dit hus. De er skabt til vores våde klima, omend de ikke bryder sig om fugt, så skal de bruge det til at drikke lidt vand nu og da. De trives i vores udeklima, men ikke i vores stuer.

   

 2. Har du fugt i kælderen, tiltrækker du edderkopperne

  Nej. Igen, edderkopper trives ikke i fugt. De forvilder sig ofte ind ad åbne vinduer og døre om natten, når de er aktive. De leder efter hunedderkopper, de kan parre sig med. De bliver rigtig glade, hvis du sætter dem ud i naturen igen, hvor de kan lide at være.

   

 3. Der findes store fugleedderkopper i Danmark

  Nej. Der findes fugleedderkopper, ja. Men det er blot en betegnelse for en primitiv art af edderkopper. De er slet ikke store, som dem vi tænker på med lodne ben og kæmpe øjne. De er små, bor i jorden og bliver der hele livet. Og så findes de kun få steder i Danmark.

 4. Edderkopper kravler ind i din mund om natten

  Det er en gammel og sejlivet myte, fordi den er let at genfortælle og skaber stor rædsel. Men nej. Edderkopper ville aldrig kravle ind i din mund. Bare rolig. Der er fugtigt, og det bryder de sig ikke om.

   

 5. Alle edderkopper er giftige for mennesker

  Nej. De fleste danske edderkopper har gift i sig, ja. Men du har ikke noget at være urolig for. De kan eller vil for det første slet ikke bide gennem din hud, og for det andet er giften ikke farlig for dig. Til gengæld smager det ganske bittert, hvis du spiser de små nyudklækkede edderkopper. Den smag er jo en advarsel til de andre dyr om at holde sig væk.

   

Kilde: Biolog Bjørli Lehrmann.