Dansk par bygger hus af bildæk og jord midt i en skov i Sverige

Parret bygger en urtehave i huset, så de kan være selvforsynende.

Nogle flytter fra et hus på 350 kvadratmeter til en skurvogn.

Andre kan leve med et madbudget på kun 474 kroner om måneden for en familie på tre.

Og formålet er det samme: At gøre livet mere simpelt uden at være afhængige af unødvendige materielle goder.

Og forestil dig så, at nogle tager den endnu længere og har det mål, at deres el-, vand- og varmeregninger udgør nul kroner resten af deres liv. Og samtidig tager hensyn til klimaet.

Det er planen med huset, det danske par Maiken Lindblad og James Flensted samt deres to børn lige nu er ved at bygge cirka 25 kilometer vest for Elmhult i Sverige.

- Jeg håber, at de kan være mere sammen med deres forældre, og at vi ikke har travlt med at løbe rundt og tjene en masse penge for at kunne betale vores el- eller vandregninger. Det er der jo taget hånd om i det her byggeri, siger Maiken Lindblad.

- Det er dyrt at bruge fjernvarme. Solen er lige der, og den er der hele tiden. Jeg synes bare, det giver rigtig god mening, supplerer James Flensted.

Vægge laves af bildæk

Og det er tanken med huset.

Det skal give mening.

De sydvendte vægge skal bestå af glas, så solens stråler kan opvarme huset.

De andre vægge bygges af sandfyldte bildæk, der sammen med jorden bagved huset i dagtimerne absorberer og gemmer varmen fra solens stråler. Om natten og på overskyede dage frigives varmen igen, så huset holdes varmt.

Regnvand og husets spildevand bliver opsamlet, renset og brugt til vanding af en indendørs urtehave og til toiletskyl. Og familien har planer om at grave deres egen brønd.

Strøm kommer fra solceller.

- Jeg er jo ikke synderligt for udseendet af dem (dækkene, red.), det må jeg nok indrømme, og det er heller ikke sådan her, det bliver, når det er færdigt. Det bliver kimet op med ler og senere malet.

- På nuværende tidspunkt ser det meget, meget mærkeligt ud, men når vi er færdige, tror vi på mange måder, at det kommer til at ligne et almindeligt hus, siger James Flensted, der dog indrømmer, at det alligevel ikke helt bliver sådan, da det også får græs på taget.

James og Maikens hus bygger på principperne fra arkitekten Michael Reynolds, der i 1970’erne ønskede at skabe et hjem, der var bæredygtigt, og som udnyttede de naturlige materialer.

Huset blev senere kendt som Earth Ship House eller ’jordskibshuset’ på dansk.

Familien foreviger hele processen med huset på Instagram under profilen "family_in_the_forest".

Fænomenet har siden spredt sig, og i dag findes der omkring 200 huse i hele verden. Tanken er, at de er selvforsynende med hensyn til vand, varme og sågar elektricitet ved hjælp af naturlige energikilder.

Og så skal menig mand kunne bygge det.

Alt i alt skal husene altså være uafhængige af andre parter. Det er ligesom et skib, der er til søs og klarer sig selv.

Bygger urtehave i huset

Huset i Elmhult bygges i overvejende udstrækning af genbrugsmaterialer. Dels for at gøre noget godt for miljøet og dels for at holde budgettet nede.

For mig er det en kæmpestor drøm at kunne være her uden at gøre skade på den jord, som vi skal give videre til vores børn

Maiken Lindblad.

Eksempelvis benyttes 1500 aflagte bildæk, som ellers ville være brændt af.

- For mig er det en kæmpestor drøm at kunne være her uden at gøre skade på den jord, som vi skal give videre til vores børn.

- Og så er planen og drømmen med det her at nå en selvforsyning, der er tæt ved komplet. Det vil vi gerne, da vi vil have mere frihed i vores hverdag, så vi ikke skal tvinges ud i at være på arbejdsmarkedet på lige fod med de fleste andre mennesker, men at vi måske kan lave nogle ting her, siger Maiken Lindblad.

Derfor er planen, at huset udstyres med en indendørs urtehave, så familien efter planen kan være selvforsynende på frugt og grønt.

Det har blandt andet trukket op og været én af årsagerne til, at huset blev placeret i Sverige. Her vil de udnytte den nærings- og vitaminholdige jord, der findes i de store, svenske skove.

- Vi vil dyrke vores grøntsager, frugt, kød og æg selv. Det er primært det, vi lever af. Vi har ikke behov for at have et stort landbrug med korn, for det spiser vi faktisk ikke rigtigt. Så de dele af det vil vi gerne være selvforsynende på, siger Maiken Lindblad.

Flytter ind i løbet af 2019

Parret fortæller, at valget også faldt på Sverige, da jord og skatter er dyrere i Danmark, og da man i Sverige ikke behøver at tilslutte sig forsyningsnettet – af den simple årssag, at det slet ikke findes, hvor huset bygges.

Maiken Lindblad er 32 år, og James Flensted er 33. Sammen har de børnene Leonardo på 2,5 år og Napoleon på ét år. Inden de flyttede til Sverige, hvor de lige nu bor i et lejet hus, underviste James i crossfit, og Maiken færdiggjorde et Ph.d-projekt i bioteknologi.

Fokus var derfor allerede på at leve sundt, da ideen til huset blev skabt for knap otte år siden.

Der er fortsat en del arbejde tilbage, men i foråret 2019 forventer parret, at huset udstyres med et tag i form af et grønt græstæppe. 

Og selv hvis huset ikke skulle være hundrede procent færdigt, er planen, at familien flytter ind i løbet af 2019.

Parret regner med at supplere deres selvforsynende livsstil med et betalt job, når det er nødvendigt. Og med planerne for vandforsyningen regner familien med at kunne bruge, hvad der svarer til en tredjedel af, hvad en normal husholdning bruger på vand.