Bolig

Foråret er over os - sådan gør du sommerhuset klar

Mus, sprækker og faldne tagsten er blot nogle af de ting, som sommerhusejere skal holde øje med, når de begynder at benytte deres huse efter vinteren. TV 2 Grafik

Det er en god investering i længden at gennemgå huset omhyggeligt i forårsmånederne, lyder det fra boligekspert.

Efter en regnfuld marts er solen så småt begyndt at titte frem i det meste af landet - og for mange sommerhusejere er det det første lokkende tegn til at tage ud til sommerresidensen.

Men inden man kan smide benene op og nyde kaffen i sommerhuset, er der en række ting, som bør tjekkes.

- Når et hus har været lukket ned, har det stået og været koldt, der er insekter, der er døde derinde, måske har der været mus, måske er der en skimmelsvamp eller to, der skal luftes væk, siger Tine R. Sode, der beskæftiger sig med huseftersyn og forsikringer hos Bolius.

Det årlige tjek gør ikke bare huset klar til gode stunder. Det kan også være med til at afsløre mere alvorlige skader, som er opstået i løbet af vinteren.  

Se de konkrete råd til at gennemgå dit hus nederst i artiklen.

En jordslået velkomst

For at opdage manglerne handler det først og fremmest om at gå systematisk til værks, råder Tine Sode: Først skal huset gennemgås indendørs, så udendørs. 

Når man første gang træder ind ad døren, vil det typisk lugte en smule jordslået og indelukket. Skimmelsvamp er nemlig en ubuden vintergæst, som mange møder. 

- Man skal gå rundt og se, om der er plamager på væggene eller andre steder, hvor de ikke burde være, siger Tine R. Sode.

De kommer oftest på ydervæggene, og hun beskriver plamagerne som brune, sorte eller grålige i farven.

Skimmelsvamp er som sådan ikke farligt - det skal bare væk med det samme.

Skimmelsvamp kan komme, selvom man har helt styr på hygiejnen i sommerhuset. Det er oftest fugt eller vandskader, der forårsager det.

Det kan man sørge for ved at lufte ud, så huset affugtes, og vaske området med et svampedræbende middel. Men man bør også finde årsagen til skimmelsvampen.

- Mere alvorlig fugt i væggen kan skyldes et sprængt vandrør eller utætheder i tagrenden eller tagnedløbet, siger Tine R. Sode og understreger, at man skal søge professionel hjælp, hvis plamagen dækker et stort område.

Hvis et vandrør er sprængt, skal man straks slukke for vandet, så vandskaden ikke bliver værre. 

Langt billigere i længden 

En halv times tur rundt om huset vil afsløre, hvis huset har taget skade i løbet af vintermånederne. Særligt tag, mur og vinduer, der udgør husets ydre skal, er værd at kigge grundigt efter, anbefaler Tine R. Sode. 

- Det er det, der holder vind og vejr ude, siger hun.

- En manglende tagsten ser måske ikke alvorligt ud, men det betyder praktisk talt, at der er et sted, hvor regnen kan komme ind. Det samme gælder for en sprække i et vindue. Hvis det kan smadre i den næste storm, er huset ikke beskyttet mere.

Vandskader er noget af det værste, der kan ske, hvis man har et sommerhus. Derfor skal man være opmærksom på frostskader i vandrørerne, løse tegl på taget og sprækker eller revner i huset.

Den slags skader er også akutte, fordi det kan risikere at give vandskade, som er en af de mest omfangsrige skader på et hus.

Derfor er det store tjek en fornuftig investering i længden, understreger Tine R. Sode. 

- Ved at gøre alle de her små ting undgår man, at tingene går i stykker. Det er meget nemmere og meget billigere at vedligeholde, end det er at reparere, siger hun.

Herunder kommer Tine R. Sode med alle sine gode råd til sommerhustjekket:

Her er tjeklisten for dit sommerhus

 1. Vand

  Arkiv

  Er du en sommerhusejer, der slukker for vand og varme over vinteren, er det vigtigt at holde øje med vandmåleren, når du åbner for vandet igen. Der kan være sket frostsprængninger i rørerne, som altså kan give vandskader, når vandet begynder at løbe igen.

  Bevæger vandmåleren sig, uden at vandet løber, så sluk det igen, og undersøg, hvor skaden er sket.

 2. El

  Arkiv.

  Elledninger kan blive ødelagt af fugt eller gnavet over af mus, og så virker strømmen ikke, når sommerhuset skal i brug igen.

  Skaden vil hurtigt vise sig, fordi HFI-relæet slår fra. Ved at skifte sikringerne og se, hvilke der springer, kan man finde ud af, hvor i hjemmet der er bøvl med ledningerne. 

 3. Lugt og renlighed

  Arkiv

  Efter måneder uden mennesker bliver et hjem støvet og beskidt. Derfor vil sommerhuset formentlig kræve en hovedrengøring. 

  Rengøringen kan også vise, om der har været mus i huset - se afsnittet om skadedyr længere nede. 

  Huset skal luftes ud med døre og vinduer åbne, sengetøj skal rystes, og det er en god idé at lade vandet løbe lidt, så lugten af kloak fra de tomme rør forsvinder. 

 4. Køkken og badeværelse

  Arkiv

  Hvis køleskabet har været slukket i løbet af vinteren, bør man rengøre det grundigt, fordi der meget nemt kan vokse svamp og bakterier et sted, hvor man har opbevaret mad. 

  I badeværelset skal toilettet trækkes ud, så rørerne skylles igennem.

 5. Skadedyr og mus

  Rotter er langt større end mus - og langt mere alvorlige at have i sit sommerhus.

  Det er ikke atypisk, at sommerhusejere åbner døren til muselort på gulvet. Hvis man er generet af dem, kan man sætte musefælder op. Men efterlader man fælderne, skal man være opmærksom på, at et muselig kan komme til at lugte og tiltrække andre dyr. 

  Mus er ikke nødvendigvis et skadedyr, da de holder sig væk fra mennesker. Rotter er derimod langt værre. De kan opdages ved at finde deres ekskrementer, der er to centimenter lange, flænsede skraldeposer og gnavemærker i hjørner, hvor de har forsøgt at komme ind i andre rum. 

  Hvis man har rotter, bør man tilkalde en skadedyrsbekæmper. Men det er heldigvis sjældent, at sommerhusejere døjer med dem, lyder det fra Tine R. Sode.  

 6. Have og terasse

  Har man træterrasse, kan man som en del af sin undersøgelse af hele huset bruge fødderne til at tjekke brædderne for råd, så man ikke ryger igennem.

  Tjek også, om der er grene, der er vokset ind over huset. De kan være smarte at beskære allerede nu, når der ikke er blade på.

 7. Tag billeder

  Brug for eksempel din telefon til at tage billeder af huset.

  Hvis man har et sommerhus af træ, kan det være svært at se, hvorvidt en sprække er værd at bekymre sig om, og om den er blevet værre henover vinteren.

  Derfor anbefaler Tine R. Sode at tage billeder af huset hvert år. På den måde kan man sammenligne standen og se, hvis en ny sprække er opstået, eller der er en misfarvning, som kan skyldes skimmelsvamp eller lignende.

Tine R. Sode, ekspert i huseftersyn og forsikring, Bolius