16x9

Da børnene flyttede hjemmefra, var familiehuset alt for stort: - Vi startede forfra i ny by og ny bolig

Betalt partnerskab med Nordea

Da seks blev til to i det store familiehus, skulle forældrene finde et nyt sted at bo. Højt på ønskelisten stod mere frihed og mindre plads.

Da 53-årige Mette Fruensgaards fjerde og yngste barn pakkede sine ting og flyttede ud af huset, stod hun og manden Andreas Dirksen alene tilbage. Bare de to i det 278 kvadratmeter store familiehus.

- Vi kiggede på hinanden og sagde “nå, hvad søren skal vi så med vores liv”, fortæller Mette.

Efter tre år i det 278 kvadratmeter store hus, flyttede det sidste barn hjemmefra. Og så skulle Mette Fruensgaard og Andreas Dirksen beslutte, hvor de så skulle bo.
Efter tre år i det 278 kvadratmeter store hus, flyttede det sidste barn hjemmefra. Og så skulle Mette Fruensgaard og Andreas Dirksen beslutte, hvor de så skulle bo. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

Fem værelser, to stuer og en hel afdeling kun til børnene var alt for meget til ægteparret. Samtidig havde ingen af dem lyst til alt arbejdet med at vedligeholde et hus og en have. De vidste, de skulle videre.

NYT LIV, NYT HJEM

Denne artikel er en del af serien 'Nyt liv, nyt hjem', der præsenteres i samarbejde med Nordea. 

I denne serie møder vi danskere, der har fundet nye hjem, som passer til deres nye liv: 

Dermed stod parret i en situation, som mange andre forældre havner i. Ifølge Nordea Fonden flytter cirka 90.000 danske unge nemlig hjemmefra hvert år, og forældrene må overveje, hvad der så skal ske. Det hus og den have, der har dannet rammerne om familielivet i mange år, kan pludselig føles for stor til to.

- Det var mærkeligt pludselig at skulle sætte sine egne behov over børnenes, og ikke tænke over andet, end hvad vi havde lyst til, siger hun.

76.000 kroner mere om året

I tre år havde ægteparret boet i det store hus i Randers med deres fire sammenbragte børn. Dengang de købte det, var alle børnene teenagere, og det var derfor vigtigt for dem, at det var et rummeligt hus.

- Vi var nødt til at have godt med plads, for med fire teenagere var der ingen grund til at opfordre til konflikter ved at stuve dem ind på for få kvadratmeter, siger Mette Fruensgaard, der til daglig arbejder som direktionsassistent.

Familiehuset havde derfor sin helt egen teenageafdeling med egen stue, og alle børn havde eget værelse. Parret havde regnet med, at de skulle bo i huset i hvert fald i seks år, men børneflokken flyttede hurtigere end forventet. Den sidste flyttede kort efter sin 18-års fødselsdag.

Huset i Randers blev solgt på 3,5 måneder til en pris på 3,4 millioner kroner.
Huset i Randers blev solgt på 3,5 måneder til en pris på 3,4 millioner kroner. Foto: Privat

- Det var underligt for mig, og jeg tænkte meget over, om det nu ville gå min yngste datter godt. Jeg opfordrede hende da også til at blive boende hjemme og spare nogle penge, indtil hun var færdig med gymnasiet, men hun var klar til at flytte, siger Mette Fruensgaard.

Der er nemlig gode penge at spare for børnene ved at blive boende hjemme. Derfor kan det også mærkes på forældrenes økonomi, når børnene flytter hjemmefra.

- Bare da de to store flyttede hjemmefra, kunne vi mærke det. Mængden af vores madindkøb faldt drastisk, og det blev også markant billigere at gå ud og spise, fordi vi ikke var så mange, siger Mette Fruensgaard.

 I 2014 blev Mette Fruensgaard og Andreas Dirksen gift. Samme år købte de det 278 kvadratmeter store hus og flyttede ind med deres fire sammenbragte børn.
I 2014 blev Mette Fruensgaard og Andreas Dirksen gift. Samme år købte de det 278 kvadratmeter store hus og flyttede ind med deres fire sammenbragte børn. Foto: Cassie Pala

Det er især på de helt almindelige leveomkostninger, at man kan mærke, når børnene flytter hjemmefra, fortæller Nicolaj Christensen, der er indehaver og finansiel rådgiver hos Pengerådgvining.

- Alene på madbudgettet vil de fleste opleve et drastisk fald, når børnene flytter. Det lyder ikke så voldsomt at gå fra to voksne og et barn til kun to voksne, men det har stor betydning for det daglige budget, siger Nicolaj Christensen.

Faktisk får de fleste par langt flere penge mellem hænderne, når ungerne flyver fra reden.

Grafik: Beregningerne er lavet af forbrugerøkonom, Ann Lehmann Erichsen, Nordea. Beregningerne er et gennemsnit for forældrepar med to børn.

- Gennemsnitligt vil et forældrepar få 76.000 kroner mere om året til forbrug, hvis de har to børn, som flytter hjemmefra. Det er eksempelvis udgifter til mad, transport, vand og varme, der falder, forklarer Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom hos Nordea.

Med alle fire børn ude af huset var parret helt frie til at gøre lige præcis det, de gerne ville. Og de var enige om, at 278 kvadratmeter til to personer var alt for meget.

 Fra terrassen har parret udsigt over Limfjorden, og det var noget af det, de forelskede sig i ved lejligheden.
Fra terrassen har parret udsigt over Limfjorden, og det var noget af det, de forelskede sig i ved lejligheden. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

- Vi havde rengøringshjælp og en havemand, for i bund og grund kan ingen af os særlig godt lide det med at holde hus og have. Vi havde brug for at flytte i noget mindre, fortæller Mette Fruensgaard.

Det var dog ikke helt nemt for forældreparret at sætte Til Salg-skiltet op ude foran huset.

Sikkerhedsnet for børnene

I 20 år havde parret boet i Randers. Alligevel var de ret sikre på, at de ville til en anden by.

- Vi følte ikke, der var noget, der bandt os til byen. Det er pudsigt, for vi har boet der så længe, men vi var bare ikke så knyttet til Randers, siger Mette Fruensgaard.

At flytte væk ville også betyde, at de skulle flytte væk fra hendes yngste datter, som netop havde fundet sit eget og stadig gik i gymnasiet. Og det havde moren det ikke helt godt med.

Efter de er flyttet i lejlighed, har Mette Fruensgaard skrevet en roman fra hjemmearbejdspladsen.
Efter de er flyttet i lejlighed, har Mette Fruensgaard skrevet en roman fra hjemmearbejdspladsen. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

- Hvis vi flyttede til en mindre bolig og en anden by, så kunne min datter ikke fortryde og flytte hjem igen. Så fjernede vi hendes sikkerhedsnet. Det var svært for mig, fortæller Mette Fruensgaard.

Muligheden for at købe noget mindre i Randers var der også, så de stadig kunne være tæt på den yngste. Men så ville de alligevel flytte igen efter noget tid, når datteren var helt etableret. Og i virkeligheden havde de slet ikke lyst til at bo i byen mere.

- Nu var børnene flyttet, så nu handlede det om os. Vi skulle finde et hjem, som passede til vores daglige liv uden børn, fortæller Mette Fruensgaard.

Og det hjem endte med at ligge i den by, som Mette Fruensgaard havde svoret, hun aldrig ville flytte tilbage til.

Tilbage til fødebyen

Dobbelt A. Aalleren. Den nordjyske by Aalborg har mange kælenavne, og dem kendte Mette Fruensgaard så udmærket. Hun er nemlig opvokset i byen. Da hun forlod den, var det helt sikkert sidste gang, hun havde haft bopælsadresse dér.

- Jeg svor, at jeg aldrig skulle tilbage til det hul, griner Mette Fruensgaard.

Alligevel begyndte tankerne at kredse om at flytte tilbage til fødebyen. Mette Fruensgaards mor på nu 85 år boede stadig deroppe, ligesom en del af hendes familie gjorde. Samtidig var Andreas Dirksens ene søn flyttet til Aalborg. Og det ’hul’, hun var flyttet fra, havde forandret sig til det bedre.

Parret synes, de har fået alle deres boligønsker opfyldt i den nye lejlighed. Det eneste, de mangler, er en fast parkeringsplads, men den pris betaler de gerne for at have lejligheden.
Parret synes, de har fået alle deres boligønsker opfyldt i den nye lejlighed. Det eneste, de mangler, er en fast parkeringsplads, men den pris betaler de gerne for at have lejligheden. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

Flere uddannelsessteder var flyttet ind i centrum af byen, så der var kommet mere liv og flere unge mennesker. Havnen var forvandlet fra en kedelig arbejdshavn til en levende havnefront med flotte boliger, mens skibe og havnearbejdere var flyttet længere ud af byen.

Og det var faktisk én af de boliger nede på havnen, der fangede parrets opmærksomhed. I en gammel værftshal på havnefronten var man i gang med at opføre helt nye lejligheder med elementer fra den gamle, industrielle bygning.

- Kombinationen af at have udsigt over Limfjorden og samtidig bo tæt på centrum, men alligevel lidt tilbagetrukket, var virkelig tiltalende, fortæller Mette Fruensgaard.

At det var nybygget var vigtigt for parret. De havde også kigget på charmerende, gamle lejligheder i centrum af byen, men de vidste med sig selv, at det ikke var det rigtige.

Her bor

Mette Fruensgaard, 53 år, direktionsassistent

Andreas Dirksen, 53 år, rådgiver for selvstændige

- Det ser romantisk ud med sådan en gammel newyorker-lejlighed, der er sat i stand. Men vi vidste, at vi skulle vedligeholde den, og det ville vi bare ikke, siger Mette Fruensgaard.

Derfor var det helt perfekt med en spritny lejlighed på havnen. Den var 113 kvadratmeter og kostede 4.295.000 kroner. Men slutprisen endte med at blive noget højere.

Halverede alle deres ting

For en gangs skyld skulle parret kun tænke på dem selv. De skulle ikke tage hensyn til, at der skulle være plads til børneværelser, flere badeværelser til fire teenageres morgenrutine eller en have at spille fodbold i.

- Det var super fedt at lede efter et ego-hjem og kun tænke på os og vores behov. Derfor har vi også fået lavet lejligheden, præcis som vi gerne ville have den, siger Mette Fruensgaard.

Mette og Andreas' børnefrie lejlighed i Aalborg

De har selv valgt alle gulve og klinker, ligesom de har bestemt, hvilket køkken der skulle installeres. I alt har de lagt cirka en halv million kroner oven i købsprisen.

Så skulle lejligheden bare indrettes. Men at pakke et 278 kvadratmeter stort hus ned, så det passer ind på 113 kvadratmeter, er ikke helt nemt.

- Vi halverede alt. Selv vores julepynt. Jeg var ret bekymret for at skulle skille os af med så mange ting, men det er gået overraskende godt, siger Mette Fruensgaard.

Lejligheden var helt nybygget, da de købte den, og det var netop også vigtigt for parret. De havde nemlig ikke lyst til at skulle bruge tid på at vedligeholde deres nye hjem.
Lejligheden var helt nybygget, da de købte den, og det var netop også vigtigt for parret. De havde nemlig ikke lyst til at skulle bruge tid på at vedligeholde deres nye hjem. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

Parret faldt lynhurtigt til i den nye bolig. Og det er også gået let med at finde arbejde, ligesom de nu ser meget mere til især Mette Fruensgaards familie

Pladsen i det gamle hus savner de ikke. Heller ikke Randers. Faktisk kan Mette Fruensgaard ikke komme i tanke om en eneste ting, de savner ved deres gamle hjem lige med undtagelse af børnene. Måske en parkeringsplads, men det er også det eneste.

- Jeg havde så mange bekymringer ved at flytte til en ny by og gå fra hus til lejlighed. Men det er bare det helt rigtige, og det er en stor lettelse, at det er gået så godt, siger Mette Fruensgaard.

Afstemning

Nu ser hun meget mere til sin 85-årige mor, der selvsagt blev enormt glad for at høre, at datteren og svigersønnen vendte hjem til egnen.

- Det er et stort plus, at jeg er tæt på min mor. Hun er meget frisk, men på et tidspunkt får hun nok brug for mere hjælp, og så er det rart, jeg nemt kan komme hjem til hende, siger Mette Fruensgaard.

Bekymringer om børnene fylder heller ikke mere. Hendes to døtre bor kun et par hundrede meter fra hinanden, og det giver ro hos moren at vide, at de er tæt på hinanden.

- Jeg kan se, de har det rigtig godt, og så har jeg det også godt, siger hun.

I alle sine boliger har Mette Fruensgaard kunne se langt. Derfor var det vigtigt for hende, at hun ikke kiggede ind i et nabohus i den nye bolig. Nu kan hu i stedet kigge ud på vandet med sin mand.
I alle sine boliger har Mette Fruensgaard kunne se langt. Derfor var det vigtigt for hende, at hun ikke kiggede ind i et nabohus i den nye bolig. Nu kan hu i stedet kigge ud på vandet med sin mand. Foto: Carsten Bundgaard Andersen / Carsten Bundgaard Andersen
Her sparer I penge, når børnene flytter hjemmefra

Madbudgettet falder

Færre munde skal mættes, og det betyder, at jeres madbudget bliver mindre. Dog mærker nogle par ikke så meget til det, fordi deres vaner ændrer sig. Hvor de før har spist familievenlig mad, kommer der nu flere bøffer og mere god rødvin på bordet.

Elregningen bliver mindre

Teenagebørn bruger meget tid på deres værelser, hvor de har lyset, computeren og fjernsynet tændt på samme tid – og måske får de ikke lige slukket for det, når de går. Det skal I ikke længere betale for, når de flytter.

Vand- og varmeudgifter daler

De lange, varme bade for høj musik bliver færre, når teenagerne rykker ud. Det kan ses på regningen.

Færre forsikringer

I har sandsynligvis haft en familieforsikring, som også dækkede børnene, og det behøver I ikke mere. Ring derfor til jeres forsikringsselskab, når børnene flytter, så I kan få lavet jeres forsikringer om.

Billigere ferie og oplevelser

En sommerferie til Mallorca, en tur i teater eller en dag i Tivoli bliver markant billigere, når I kun er to, der skal afsted frem for fire.