16x9

Mor til to: Sådan fik jeg mine børn på ni og 11 til at lave mad selv

Betalt partnerskab med ROSENDAHL

Trine Mørks sønner på ni og 11 laver selv mad. Få hendes bedste tips til at få dine børn til at kaste sig over madlavningen med masser af gejst.

Det begyndte en tidlig morgen for et par år siden. Trine Mørk fra Rønde på Djursland blev pludselig vækket af larm og skramlen ude fra køkkenet. Pander blev sat frem, komfuret blev tændt, og børn diskuterede, hvordan man egentlig gjorde. Noget var under opsejling.

Det viste sig at være hendes to sønner, Axel og Osvald, der var gået i gang med at lave deres egen morgenmad. Axel var på det tidspunkt ni, Osvald var syv, og de var begge sultne og utålmodige.

Trine Mørk bor med Axel og Osvald, og i hendes øjne var det altså lige lovligt tidligt på dagen til den slags kokkerier.

- Axel lærte at håndtere en pande og lave omeletter og spejlæg, fordi han blev træt af at vente på, at jeg stod op og lavede det for ham. Curlingforælderniveauet er altså ikke så højt, at jeg laver omeletter klokken seks om morgenen, siger Trine Mørk, der arbejder som fødevareforsker.

Nød lærer således sultent barn at lave en omelet, og nu har drengene en ugentlig maddag, hvor det er dem, der skaber rammerne for hyggen og samværet om madlavningen.

Osvald er vant til at hjælpe til i køkkenet. Det er han vokset op med, så det falder ham helt naturligt.
Osvald er vant til at hjælpe til i køkkenet. Det er han vokset op med, så det falder ham helt naturligt. Foto: Camilla Rønde

Det er langt fra ualmindeligt, at børn som Axel og Osvald giver en hånd med i køkkenet. Ifølge en undersøgelse fra Madkulturen, som er en selvejende institution under Miljø & Fødevarestyrelsen, hjælper 67 procent af børn mellem otte og 15 år med at lave mad mindst en gang om ugen.

Om samarbejdet

Denne artikel er en del af en artikelserie, der præsenteres i samarbejde med Rosendahl.

I serien stiller vi skarpt på, hvordan man kan give hverdagen mere nærvær og smukke øjeblikke som skiller sig ud og gør indtryk.

Til gengæld er det kun 23 procent, der engang i mellem har hele ansvaret for madlavningen - altså egen madlavningsdag.

At de to drenge er i køkkenet har givet Trine Mørks hverdag lidt mere fleksibilitet. Noget man godt kan have brug for som mor til to friske drenge på 11 og ni.

For Trine Mørk har arbejdet med at introducere drengene til køkkenet i en tidlig alder resulteret i, at hun har mere tid til nærvær.
For Trine Mørk har arbejdet med at introducere drengene til køkkenet i en tidlig alder resulteret i, at hun har mere tid til nærvær. Foto: Camilla Rønde

- Det giver jo en frihed, at de kan begynde med madlavningen, hvis det brænder på for mig rent tidsmæssigt. Som dengang hvor Osvald ringede og spurgte; “Jeg skulle spørge fra Axel, hvor lang tid flæskestegen skal have i ovnen", fordi jeg havde lovet dem flæskesteg. Jeg var blevet forsinket på arbejdet, og så ville Axel altså godt lige speede processen lidt op, siger Trine Mørk.

Børnene begyndte dog ikke bare at lave mad ud af det blå. Det har krævet en stor indsats fra deres mor og mange fælles timer i køkkenet.

Masser af tĂĄlmodighed

De to drenges lyst til at lave mad kommer i høj grad fra deres mor, der bevidst har lagt en indsats for at involvere dem i madlavningen, så det blev en naturlig måde at være sammen på i hverdagen.

- Det har krævet, at jeg i en længere periode har taget mig tid til at inkludere dem i madlavningen. Man bliver ikke habil i et køkken fra den ene dag til den anden. Det er Osvald for eksempel ikke endnu, og derfor laver han også meget mindre mad end Axel. Han har endnu ikke så meget selvtillid på det område, og det kræver overskud og fokus at opdyrke den lyst og selvtillid, siger Trine Mørk.

Den ældste af de to drenge, Axel, har en fast maddag hver uge, hvor han står for at lave maden.
Den ældste af de to drenge, Axel, har en fast maddag hver uge, hvor han står for at lave maden. Foto: Camilla Rønde

Til gengæld betaler investeringen sig. Axel på 11 er i dag så hjemmevant i køkkenet, at Trine Mørk oplever, at hverdagen nu byder på mere overskud, nærvær og afslapning, når han står ved gryderne.

- Jeg har for eksempel nydt at kunne være med Osvald til fodbold eller badminton uden at skulle stresse. Når vi kom hjem, var det til et dækket bord og et færdiglavet måltid, siger Trine Mørk.

Det var dog ikke muligheden for at slappe af eller tage med til fodbold, der var den primære årsag til, at hun i kølvandet på omeletterne foreslog børnene, at de skulle have deres egen maddag. Det skulle først og fremmest tjene et lidt større formål i Axel og Osvalds udvikling.

- Jeg føler mig ikke stresset eller overbelastet som enlig mor. Men at de kan mætte sig selv, venner og nærmeste, ser jeg som en vigtig del af deres opdragelse og opbygning af deres selvværd, siger Trine Mørk.

Om samarbejdet

Denne artikel er en del af en artikelserie, der præsenteres i samarbejde med Rosendahl.

I serien stiller vi skarpt på, hvordan man kan give hverdagen mere nærvær og smukke øjeblikke som skiller sig ud og gør indtryk.

Ifølge Trine Mørk behøver det dog slet ikke være svært at gøre madlavningen til et fællesprojekt og overlade mere og andet end blot kartoffelskrælningen og opvasken til børnene.

Her giver hun sine bedste råd til, hvordan du kan få både gode øjeblikke i familien og lækre retter på bordet ved at give børnene ansvaret for madlavningen.

1. Begynd, mens børnene er små

Det er aldrig for tidligt at give børnene en fornemmelse for madlavning, mener Trine Mørk. Faktisk begyndte Axel og Osvalds eventyr i køkkenet allerede flere år inden den førnævnte omelet. Allerede fra de var babyer, placerede Trine Mørk dem på køkkenbordet under den daglige madlavning, så hun kunne være sammen med dem, samtidig med de fulgte nysgerrigt med i madlavningen.

- I det øjeblik, de kunne sidde oprejst og ikke trille ned fra bordet, har de været med til det, de nu kunne være med til. Om det så har været at spise af gulerodsstavene eller være med til at knalde æg ned i dejen, så har de været involveret i madlavningen, siger Trine Mørk.

Trine Mørk anbefaler, at man lader børnene blive en del af hverdagen i køkkenet så tidligt som muligt.
Trine Mørk anbefaler, at man lader børnene blive en del af hverdagen i køkkenet så tidligt som muligt. Foto: Privatfoto

Hun er overbevist om, at deres glæde ved at have deres egen maddag skyldes, at de, fra de var helt små, har været med i køkkenet. Derudover er der også en helt anden fordel ved at involvere børnene i madlavningen.

- Mere end noget andet handler deres maddage om værdier. En værdi om at man hjælper hinanden, og at alle har noget værdifuldt at bidrage med til familien. At man tager ansvar for familiens sundhed og en værdi om, at man som menneske giver sig selv og sine nærmeste kærlighed og omsorg gennem et veltillavet måltid, siger Trine Mørk.

2. Lad fantasien og kogebøgerne sætte grænsen

Vælg et par forskellige kogebøger, og lad børnene beslutte, hvilken af retterne de vil lave. Så føler de, at der er frit valg på alle hylder, samtidig med at du slipper for at spise pizza eller hotdogs hver eneste gang, de skal lave mad. Sådan lyder det gode råd fra Trine Mørk, når menuen skal planlægges, og det er børnene, der bestemmer.

- Osvald valgte for eksempel at lave hjemmelavede hot wings med marinade, kyllingevinger og guacamole. Det var hot wings … men det var jo ordentlige hot wings, siger Trine Mørk.

En af favoritterne hos ni-ĂĄrige Osvald er hot wings.
En af favoritterne hos ni-ĂĄrige Osvald er hot wings. Foto: Privatfoto

Til gengæld fraråder hun, at vi voksne dikterer, hvad børnene skal lave ud fra et praktisk hensyn til.

- Det er helt essentielt, at de selv vælger, hvad de vil lave. Hvis jeg har noget liggende på frost og spørger dem, om de ikke kan lave noget ud fra det, så stritter det på dem. De vil gerne bestemme, for det er DERES maddag, siger Trine Mørk, som også finder en vis tryghed i, at maden i de kogebøger, hun vælger, er af en vis kulinarisk standard.

3. Bland dig udenom

- Hver gang, jeg forsøger at blande mig for meget i processen, dræber det i den grad deres lyst til at lave mad, siger Trine Mørk og uddyber:

- De bliver irriterede, og der er større risiko for, at der opstår konflikter.

For at børnene synes, det er sjovt at være i køkkenet, har Trine Mørk skulle finde balancen mellem at være tilstede uden at blande sig for meget.
For at børnene synes, det er sjovt at være i køkkenet, har Trine Mørk skulle finde balancen mellem at være tilstede uden at blande sig for meget. Foto: Camilla Rønde

Derfor er hendes tredje gode råd kort og godt at lade børnene prøve selv. Man skal være tilstede og engageret, men nøjes med at træde til, når det enten er med gode råd, eller der bogstaveligt talt er røg i køkkenet.

Axel og Osvalds livretter

Axels top 3:
1. Stegt flæsk med persillesauce og kartofler
2. Flæskesteg med brun sauce og kartofler
3. Mexicansk kødtærte

- De første to er fordi, jeg elsker sprød flæsk, sauce og kogte kartofler. Mexicansk kødtærte er fed at lave, fordi den er nem og en blanding af mange ting. Den har en god smag og er spicy på en okay måde, siger Axel Mørk.

Osvalds livret:
- Det er tapasfad. Fordi jeg elsker ost, fordi det er “tag-selv”, og fordi man kan bruge det til forskellige lejligheder, siger Osvald Mørk.

Osvald på ni år har stadig brug for mere vejledning end hans storebror. Selvom Trine Mørk nyder at følge med fra sidelinjen og tale med Osvald om store og små ting, mens han laver maden, sørger hun alligevel for, at han får lov til at styre slagets gang.

- Jeg har fundet ud af, at det er bedst, hvis jeg bare hjælper dem med den rækkefølge, det giver mening for dem at tilberede tingene i. Eksempelvis fortæller jeg, at det er en god idé at tænde ovnen nu. Det er også den struktur, de har sværest ved, siger Trine Mørk.

Det handler med andre ord om at give dem sĂĄ gode rammer som muligt.

- At bøfferne så måske er vinde og skæve, det går jeg ikke op i. Det værste, man som voksen kan gøre, når børnene selv viser initiativ til at gøre noget, er at blande sig, siger Trine Mørk.

4. Hold det enkelt og på børnenes præmisser

En anden vigtig regel hos Trine Mørk er at gå så simpelt til værks som muligt. Når det eksempelvis kommer til vigtige emner som fødevaresikkerhed og hygiejne, har hun sørget for at tage tingene i det tempo, de måtte komme.

- Fremfor at give dem et minikursus i køkkenhygiejne, har vi i stedet talt om det, når der har været behov for det. Hvordan de håndterer æg og kødprodukter, at de skal huske at vaske fingre undervejs, at de skal bruge forskellige skærebrædder, alt det har jeg italesat undervejs, siger Trine Mørk, som er stor tilhænger af en pragmatisk tilgang til børnenes faste maddag.

Det betyder også, at der skal være tid og plads til, at den kan droppes, hvis der eksempelvis kommer en fodboldkamp eller andet i vejen.

Det er ifølge Trine Mørk vigtigt, at man ikke er for rigid med aftalerne om maddag. Der skal være plads til at aflyse eller udskyde til en anden dag.
Det er ifølge Trine Mørk vigtigt, at man ikke er for rigid med aftalerne om maddag. Der skal være plads til at aflyse eller udskyde til en anden dag. Foto: Camilla Rønde

- Hvis dit barn har en dårlig dag, skal man ikke insistere på at gennemtvinge barnets madlavning bare for idéens skyld. Man skal være fleksibel og parat til at ordne det selv, siger Trine Mørk.

5. Masser af ros til risene

Det kan godt være, at frikadellerne er firkantede, og salaten ikke er skåret i helt perfekte tern, men det er stadig perfekt - og sådan smager det også.

Omtrent sådan lyder Trine Mørks sidste gode råd til slippe børnene løs i køkkenet. Det handler nemlig om at rose maden og ikke mindst præstationen.

Familien tager sommetider madlavningen med ud af huset, som de har stor glæde af.
Familien tager sommetider madlavningen med ud af huset, som de har stor glæde af. Foto: Privatfoto

- Når et af børnene har lavet mad, er der en ekstra glæde og opmærksomhed på måltidet, fordi de selvfølgelig er enormt stolte og glade for det måltid, de har sat på bordet. Det giver dem nogle succesoplevelser.

Trine Mørk sørger også for at vise Osvald og Axel, at det, de gør, er ret specielt.

- Jeg har fortalt dem, hvad mine venner siger til deres madlavning. At de gerne vil have dem gift med deres døtre eller låne dem juleaften, når der skal laves flæskesteg, og det gør dem jo endnu mere stolte, siger Trine Mørk.

Især juleperioden er populær hos drengene, når der skal laves julemiddag og julekager.
Især juleperioden er populær hos drengene, når der skal laves julemiddag og julekager. Foto: Privatfoto

Til sidst er der også en ret vigtig pointe til de forældre, der til tider må kæmpe en kamp med kræsne børn, som siger nej tak til alt andet end pasta med ketchup og lignende gastronomiske tilbud.

- Det er min erfaring, at de altid kan lide den mad, de selv har lavet. En af mine børns favoritter er blomkål-spinatsuppe med kæmpebacon og ostechips. Det havde de måske ikke villet spise, hvis Axel ikke selv havde lavet den, siger Trine Mørk.

Gode tips til børn i køkkenet

Vær open minded

Forbered dig på, at den nok kommer til at stå på burger og pizza de første par gange, børnene står for madlavningen. Til gengæld kan det bidrage til madlavningsglæden.

Lad dem bare skrælle kartofler

Børn kan sagtens hjælpe til i køkkenet uden selv at skulle stå for menuen.
Hos familien Mørk prioriterer de den fælles madlavning, og derfor hjælper drengene også til i køkkenet, selvom de ikke har maddag, og det er moren, der har besluttet, hvad der skal serveres.