16x9

Efter to år uden tilstrækkelig søvn: Sådan fik vi endelig vores søn til at sove

Betalt partnerskab med IKEA

To år med et lille barn, der ikke kunne sove, satte sine spor på overskud, parforhold og planen om flere børn. Men så tog alt en lykkelig drejning.

Lyden af en tændt støvsuger, gåture med barnevognen, mørklægningsgardiner, varme bade og godt med mad inden sengetid. I to år prøvede Karina Rosenberg og Sebastian Schrøder utallige tricks for at få deres førstefødte søn, Viggo, til at sove, men lige lidt hjalp det. Søvnen var et mareridt for den lille familie.

- Alt handlede om kampen for, at han faldt til ro. Til sidst var vi så udmattede, at vi næsten ikke kunne fungere, fortæller 32-årige Karina Rosenberg.

Karina Rosenberg har oplevet den enorme effekt, manglen på søvn har på den menneskelige krop i en sådan grad, at hun til sidst knap kunne fungere i hverdagen.
Karina Rosenberg har oplevet den enorme effekt, manglen på søvn har på den menneskelige krop i en sådan grad, at hun til sidst knap kunne fungere i hverdagen. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

Hendes forestilling om, at Viggo, der i dag er seks år, skulle blive storebror, blev også sat på pause. En sen nattetime slog Sebastian Schrøder nemlig fast, at han ikke ville risikere endnu en omgang med søvnmangel. Og han mente det.

De fleste forældre kan nok nikke genkendende til, at der efter en fødsel følger færre timer i drømmeland. Ifølge en engelsk undersøgelse mister nybagte forældre op mod 44 døgns søvn alene i barnets første leveår. Det svarer til 2,9 timer mindre per nat end de anbefalede otte timers søvn, en voksen som udgangspunkt bør have.

Sov godt

Denne artikel er en del af serien ’Sov godt’, der præsenteres i samarbejde med IKEA.

I serien møder vi danskere, der har oplevet, hvordan søvn spiller en helt afgørende rolle i deres hverdag.

Vi sætter fokus på, hvordan man får den bedste søvn, hvordan vi bliver påvirket, når vi ikke får nok søvn, og hvorfor det er så vigtigt at sove godt og nok.

Karina Rosenberg og Sebastian Schrøder opgav til sidst at tælle, hvor mange timers søvn, de fik. Eller snarere ikke fik. Da ønskebarnet Viggo kom til verden en dag i marts i 2013, troede de i begyndelsen, at deres lille søn, som mange andre spædbørn, bare havde et utilregneligt søvnmønster.

For Viggo blev det sjældent til mere end 20-30 minutters søvn af gangen, og det tog hårdt på forældreparret, der af samme årsag ikke fik meget søvn i hverdagen.
For Viggo blev det sjældent til mere end 20-30 minutters søvn af gangen, og det tog hårdt på forældreparret, der af samme årsag ikke fik meget søvn i hverdagen. Foto: Privatfoto

Men Viggos mønster blev ved. Frem til han var to år, sov han oftest kun 20-30 minutter af gangen i løbet af dagen, og om aftenen tog det sædvanligvis et par timer at putte ham. Derfra vågnede han typisk op igen ved 1-2-tiden og kunne være vågen fire-fem timer.

Kørte rundt som et helikopterblad

Som helt lille lå Viggo i forældrenes seng. Deres træthed vejede tungere end den oprindelige aftale om, at Viggo skulle sove i sin egen vugge. Men især Sebastian Schrøder havde svært ved at slappe af med en baby i dobbeltsengen. Han var bange for, at han i søvne kunne komme til at gøre Viggo fortræd, og jo ældre Viggo blev, desto sværere blev det også for Karina Rosenberg at have sønnen liggende ved siden af sig.

Her er Viggo i sin seng, hvor han som oftest lĂĄ eller sad lysvĂĄgen.
Her er Viggo i sin seng, hvor han som oftest lĂĄ eller sad lysvĂĄgen. Foto: Privatfoto

- Han lå vågen det meste af tiden og kørte rundt som et helikopterblad. Så fra han var et halvt år gammel, prøvede vi at lægge ham i sin egen seng. Det virkede bare heller ikke, griner hun opgivende ved erindringen om de mange søvnløse nætter.

Da Viggo fra firemåneders-alderen gik fra amning til flaske, deltes forældreparret i stigende grad om nattevagterne og løbende afprøvede forskellige råd fra sundhedsplejerske, venner og familie.

En maskine med lavfrekvens-støj, der skulle gøre Viggo tryg, en dyne med ekstra tyngde og ikke mindst det, som alle anbefalede - rutiner. Men de faste vaner var ikke altid nemme at håndhæve.

Familien prøvede alt fra faste rutiner til små tips og tricks, de modtog fra venner, familie og fagfolk, men som tiden gik, forsvandt overskuddet langsomt, og de nemme løsninger blev mere og mere attraktive.
Familien prøvede alt fra faste rutiner til små tips og tricks, de modtog fra venner, familie og fagfolk, men som tiden gik, forsvandt overskuddet langsomt, og de nemme løsninger blev mere og mere attraktive. Foto: Privatfoto

- Når vi var allermest trætte, gjorde vi bare det, der virkede mest overskueligt. Nogle aftener orkede vi ikke putteritualerne, og nogle nætter fik han lov til at komme ind i vores seng, når han vågnede. Men for det meste stod en af os op med ham og gik rundt med ham i favnen i timevis, imens vi så film eller lyttede til musik i stuen. Vi tog begge to ret meget på med alle de snacks, vi spiste undervejs, husker Karina Rosenberg smilende.

Søvn og småbørn er kompleks kombination

Netop forældre, der i afmagt gør, hvad der er nemmest nu og her, kender Anette Theil alt til. Hun er tidligere sundhedsplejerske og arbejder i dag som selvstændig søvncoach, hvor hun vejleder og hjælper forældre, der har svært ved at få en god søvnrytme med deres børn.

- Det kan være en kæmpe udfordring for forældrene at få rettet op på de skæve vaner, hvis hele familien er mørbankede af træthed, siger Anette Theil.

Søvncoach Anette Theil pointerer, at alle børn har hver sin tilgang til søvn, hvorfor småbørn og søvn er en kompleks størrelse.
Søvncoach Anette Theil pointerer, at alle børn har hver sin tilgang til søvn, hvorfor småbørn og søvn er en kompleks størrelse. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

Hun understreger, at søvn og småbørn er en kompleks kombination, og det er svært at forudse, hvad nybagte forældre kan forvente. Nogle får en sovetryne, der sover igennem fra fødslen, mens andre får et barn, der sover fint de første par måneder og så skifter mønster.

- Og så er der de børn, hvor søvn er en større læringsproces. De har ekstra brug for forældrenes støtte til at lære at sove godt, men det kan altså virke uoverskueligt for trætte forældre at lave fokuseret indsats. Også selvom det måske kun kræver et par uger, siger søvncoachen.

Pres pĂĄ parforholdet

Karina Rosenberg og Sebastian Schrøder følte sig i perioder som de rene zombier. Karina havde svært ved at huske de rigtige ord, nøglerne lagde hun gerne i køleskabet, mens pakken med smør røg i håndtasken. Sebastian mærkede, hvordan han nemt mistede fokus, når han skulle koncentrere sig om sine opgaver på jobbet, og de mange måneders søvnunderskud sled også på parforholdet. En forkert kommentar eller oplevelsen af, at den anden part kom til at vække Viggo, kunne hurtigt forårsage en dårlig tone.

Forældreparret mærkede, hvordan overskuddet til hinanden forsvandt i takt med manglen på søvn. I sidste ende fik det Sebastian Schrøder til at komme med en markant udmelding.
Forældreparret mærkede, hvordan overskuddet til hinanden forsvandt i takt med manglen på søvn. I sidste ende fik det Sebastian Schrøder til at komme med en markant udmelding. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

Det var en sen nat, da Viggo var omkring 10 måneder, at Sebastian Schrøder meddelte, han ikke ville have flere børn.

”Han bliver enebarn”, skar hans sætning gennem luften, men Karina Rosenberg var selv så udmattet, at hun i situationen godt forstod kærestens frustration.

Da det stod værst til, måtte Sebastian Schrøder tage hjem fra arbejde for at aflaste Karina, når hun ikke havde mere energi i kroppen.
Da det stod værst til, måtte Sebastian Schrøder tage hjem fra arbejde for at aflaste Karina, når hun ikke havde mere energi i kroppen. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

Sebastian Schrøder kan stadig genkalde sig de følelser, der fik ham derud.

- Jeg kunne ikke se en ende på trætheden. Når vi talte med venner og familie, sagde alle jo bare, ”jaja, sådan er det at have børn”, så jeg troede, det var blevet vores lod i livet aldrig at få slappet af.

Hjælp udefra

Det blev et opslag i Viggos vuggestue, der forandrede alt. Kommunen tilbød samtaler til børnefamilier, der af en eller anden grund havde behov for rådgivning, og i et møde med to psykologer fik Karina Rosenberg og Sebastian Schrøder vendt søvnproblematikken.

Psykologerne mente, at Viggo var overstimuleret og trængte til flere pauser og faste rutiner.

Har du en lille søvnterrorist? Få Karina og Sebastians fem bedste råd

Alle børn er forskellige

Du får sikkert mange gode råd og kommentarer med på vejen fra venner, familie og kollegaer. Sig tusind tak for interessen og prøv de ting af, du synes, der passer til dit verdensbillede og barn. Børn er forskellige, så husk, at det vigtigste er, hvad der fungerer for jeres familie. 

Gear ned

Hav god tid til at geare ned før sengetid. Sørg for, at der ikke er for mange lyde og indtryk. Dæmp lyset, sluk for TV eller iPad og læs en bog i stedet. Vis barnet på en hyggelig måde, at nu er det snart godnat.

Skab god struktur og forudsigelighed

Få en god struktur med masser af forudsigelighed og rutiner – også i weekender og ferier. Det giver børnene tryghed at vide, hvad der sker, og at far og mor har styr på det og bestemmer.

Lav klare aftaler

Sørg for at have klare aftaler om, hvem der har tjansen, hvis en af jer skal stå op om natten. På den måde undgår I for mange unødvendige diskussioner.

Få den hjælp, I har brug for

Bed om hjælp, hvis det er nødvendigt. Det kan være alt fra bedsteforældre, der hjælper med pasning, eller en veninde, der kommer og snupper opvasken, til professionel rådgivning fra sundhedsplejerske, sovevejledere eller andre.

Karina Rosenberg og Sebastian Schrøder fik lagt en stram plan, som de indstillede sig på at overholde. For noget blev der nødt til at ske.

De fulgte psykologernes råd og sikrede sig, at Viggo fik mere ro i løbet af dagstimerne. I stedet for højlydt leg eller larmende børnefjernsyn med knald på lyd og farver, satte de sig med ham og læste en bog, lagde et puslespil eller lavede ganske simpelt ingenting. Hen imod den faste sengetid blev der også gearet mere ned. Der blev igen lagt puslespil og slappet af, og fik Viggo lov til at sidde med en iPad, var det kun afdæmpede spil og børneprogrammer, der flimrede forbi.

Faste ritualer

Aften efter aften forblev ritualerne de samme. Nærmest på klokkeslæt kom Viggo i nattøjet og fik børstet tænder, og lyset blev dæmpet i hans værelse. Efter tidligere forsøg med mørklægningsgardiner, vidste Karina Rosenberg og Sebastian Schrøder, at Viggo ikke brød sig om, at værelset var helt mørkt, så en natlampe hjalp dem til en tilpas belysning.

Søvncoach Anette Theils bedste råd til forældre med små børn, der har svært ved at sove, er gentagelser og rutiner.
Søvncoach Anette Theils bedste råd til forældre med små børn, der har svært ved at sove, er gentagelser og rutiner. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

I skæret fra lampen blev der hygget, læst godnathistorier og sunget sange, inden Viggo blev puttet med godnatkys og en forsikring om, at nu var det sovetid, men far og mor var lige inde ved siden af. Det hele foregik i et roligt og afslappet tempo, og også Karina Rosendahl og Sebastian Schrøder kunne mærke en lettelse over, at aftenens procedure var urokkelig.

Resultatet kom hurtigere, end de havde turde håbe på. I løbet af 14 dage begyndte den da to-årige Viggo at sove igennem flere nætter i træk.

- Det var helt vildt at opleve, hvordan det gik fra den ene yderlighed til den anden. Tænk, at vi rent faktisk selv kunne gøre noget for at få løst det her, siger Karina Rosenberg.

Simple rutiner

Effekten af rutiner og ro kommer ikke bag på søvncoach Anette Theils, for hendes bedste råd handler også om gentagelser. Hun oplever, at mange forældre synes, at de har aftenritualer, men at der alligevel foregår for mange ting eller er for meget leg undervejs.

Hvor meget ved du om søvn i børnehøjde?

- Små børns hjerner er ikke færdigudviklede, så rutinerne må ikke være for omfattende. Det skal være helt simple elementer, børnene lærer at genkende og forbinder med søvn. For de helt små kan det eksempelvis være, at de får en hue på, når de bliver lagt i barnevognen, eller at de altid får en sutteklud eller bamse, forklarer hun.

Søvncoachen understreger, at det er vigtigt at bede om hjælp, hvis man har brug for det.

De mange lange nætter uden søvn, hvor forældreparret lå med Viggo i dobbeltsengen, gav dog familien en samhørighed, som har bragt dem tættere sammen, end de nogensinde har været.
De mange lange nætter uden søvn, hvor forældreparret lå med Viggo i dobbeltsengen, gav dog familien en samhørighed, som har bragt dem tættere sammen, end de nogensinde har været. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

- Ofte er det ikke meget, der skal til for at vende den udvikling, man er låst fast i, og som regel kan ens egen læge, sundhedsplejerske eller andre professionelle hjælpe.

Tre blev til fire

I dag er det ikke kun Viggos søvnmønster, der er forandret. Det er antallet af medlemmer i familien Rosenberg/Schrøder også.

For knap halvandet år siden stod Karina Rosenberg ganske uventet med en positiv graviditetstest i hånden. Hun var lykkelig over at se de to små streger, men også nervøs for Sebastians reaktion, for hun vidste, at han stadig var besluttet på, at Viggo skulle være enebarn. Hun serverede nyheden til kæresten med et par kolde øl.

Det krævede lidt betænkningstid, men for et halvt år siden kom Axel til verden, dermed har Viggo, der i dag er seks år gammel, fået en lillebror, der sover markant mere, end han selv gjorde i den alder.
Det krævede lidt betænkningstid, men for et halvt år siden kom Axel til verden, dermed har Viggo, der i dag er seks år gammel, fået en lillebror, der sover markant mere, end han selv gjorde i den alder. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

- Ærlig talt var min største bekymring, om vores forhold kunne tåle det, men Karina insisterede på, at vi godt kunne klare det, og at det var en enestående mulighed. Efter lidt betænkningstid og flere lange snakke indså jeg, hun havde ret, fortæller Sebastian Schrøder.

Nye tider og sovende børn

For at komme eventuelle udfordringer i forkøbet sikrede parret sig ekstra støtte fra jordmoder og sundhedsplejerske både før og efter fødslen. Men bekymringerne har vist sig være unødvendige, for indtil videre sover lillebror Axel på seks måneder eksemplarisk, og det samme gør Viggo.

- Det er næsten ufatteligt. Vi havde jo forestillet os, at det skulle være ligeså udfordrende anden gang, så det her er en drøm, vi ikke engang havde turde håbe på, lyder det fra Sebastian Schrøder.

Brødreparret sover eksemplarisk, og Karina Rosenberg og Sebastian Schrøder frygter, at de lever i en drøm. De lange nætter er der stadig, men nu har de overskuddet til at takle dem.
Brødreparret sover eksemplarisk, og Karina Rosenberg og Sebastian Schrøder frygter, at de lever i en drøm. De lange nætter er der stadig, men nu har de overskuddet til at takle dem. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

De nætter, der alligevel er lidt børneaktivitet i forældrenes soveværelse, slår hverken ham eller Karina ud.

- Nu ved vi, at det ikke er for evigt, og vi ved, hvad der virker for vores familie. Viggo er også selv blevet meget bedre til at mærke, hvad han har brug for. Han går ligefrem ind og lægger sig i sengen, hvis han er træt og har brug for ro, siger den stort set udhvilede mor til to.