Sponsoreret

Boligindretning: Sådan får du mest ud af pladsen

Når man skal indrette sig på lidt plads, så handler det ifølge indretningsdesigner Laura Trøstrup om at tænke flere funktioner ind i de forskellige møbler. Shutterstock / Photographee.eu
IKEA logo
Betalt partnerskab med IKEA

Annoncørbetalt indhold: Med lidt god fantasi og smarte multifunktionelle møbler kan du sagtens indrette dig i boligen med få kvadratmeter.

Om samarbejdet

Denne artikel er en del af en artikelserie, der præsenteres i samarbejde med IKEA.

Nogle danskere bor småt for at give mere plads til livet. For andre er det budgettet eller geografien, der bestemmer størrelsen af boligarealet.

Laura Trøstrup er indretningsdesigner og indehaver af konsulentfirmaet The Sweet Spot, der rådgiver både private og erhvervsvirksomheder. Hun anbefaler, at man først og fremmest ser på, hvilke grundlæggende ting man har brug for, når man skal indrette små rum.

Opbevaringsplads er vigtig, når man skal indrette sig i små rum. Derfor er det eksempelvis en god ide at bruge skabe og skuffer som en del af rummets visuelle udtryk ved at give dem farver, der matcher den resterende del af indretningen.

IKEA guider

Store ideer trives godt på få kvadratmeter

Selvom du bor småt, er der helt sikkert stadig plads til at tænke stort. Og faktisk trives kreativiteten rigtig godt, når pladsen er trang. Så tænk ud af boksen. Tænk i højden. Brug bredden. Brug væggene. Lad alle dine møbler have flere funktioner.

Kig forbi ikea.dk. Her får du gode ideer til kreative og multifunktionelle løsninger, så du kan få det maksimale ud af dine minimale kvadratmeter.

- Man har jo brug for et sted at sove, og en seng fylder nu engang en del. Man skal kunne spise, og det kræver et bord og nogle stole. Man skal have plads til opbevaring, og måske ville det også være rart med en sofa, siger hun.

Ifølge Danmarks Statistik har hver dansker i gennemsnit 52 kvadratmeter bolig at boltre sig på, men uanset hvor meget plads, man har, kan det være en udfordring at få indretningsambitionerne indfriet. Og små rum og boliger kan være særligt svære at indrette, da man som regel skal have mange funktioner på lidt plads. Men der er masser af ting, man kan gøre, for at få plads til det hele.

Møbler med flere funktioner

Det kan ifølge Laura Trøstrup være en hjælp at tænke, at et møbel ikke behøver være lig med en funktion. Tværtimod er multifunktionalitet et nøgleord, når pladsen er trang

- Tænk hele tiden i, hvordan møblerne kan bruges på flere måder. Det kan være, at du har opbevaringsplads under sengen. Eller at sovepladsen kan forvandles til en sofa, og spisebordet også fungerer som skrivebord, mens den lille klapbænk i entreen opbevarer huer og vanter.

En af indretningsarkitektens egne favoritmøbler er skamler, som hun også ser mange funktioner i.

Der kan findes plads til opbevaring i mange forskellige typer af møbler.

- Skamler er geniale. De fylder ingenting og kan udover siddeplads bruges som sideborde til sofaen, natbord ved sengen samtidig med, at de har en dekorativ effekt.

Tænk i zoner og kubikmeter

Skal du have plads til spisekrog, arbejde, sofa og afslapning i samme værelse, foreslår Laura Trøstrup, at du deler rummet op i forskellige zoner.

Du kan markere områderne med en rumopdeler, noget fint tapet, flotte tæpper eller en gardinvæg, der kan skydes til side. På den måde skaber du små rum i selve rummet.

Indretning i små rum handler om at se muligheder i stedet for begrænsninger. En lille stykke væg kan skabe stor opbevaringsplads.

Hun understreger, at man endelig også skal huske at tænke i kubikmeter og volumen i stedet for kun kvadratmeter.

- Vi glemmer tit at udnytte vægpladsen, især oppe under loftet, og det er nemt gjort med nogle svævende hylder. Det kan give rigtig gode muligheder for ekstra opbevaringsplads både i et værelse, men også i en lille entré eller et køkken, siger hun.

En anden mulighed for let opbevaring er at lave en gardinvæg, der i stedet for skabe kan sættes op langs væggen. Bagved kan man skjule ting som tøj, støvsuger og strygebræt, og gardinet kan nemt skydes til side, så man kan få fat i det, man skal bruge.

Brug kontraster, refleksioner og glas

Når det gælder selve indretningen kan kontraster være med til at skabe dynamik i små rum. Laura Trøstrup anbefaler, at man leger med størrelsesforholdene, og selvom man måske har en lille sofa eller et mindre spisebord, så kan man godt have markante detaljer. Det kan være store puder eller en overdimensioneret frugtskål.

Indretningsdesigneren foreslår, at man fokuserer på at skabe rum med masser af lys, da det medvirker til, at rummet føles større.

Farvesammensætningen betyder selvfølgelig også noget for rumopfattelsen og den stemning, man vil skabe. Er man så heldig at have to værelser til sin rådighed, er indretningseksperten ikke i tvivl om hverken ruminddeling eller farvevalg.

- Jeg ville lave et soveværelse, der er holdt i mørke farver, så man kan slappe ordentligt af og sove godt derinde. I det andet værelse ville jeg arbejde med lyse farver, refleksioner og skabe så meget lysindfald som mulig for at få rummet til at virke større og mere åbent.

Nogle af de virkemidler, Laura Trøstrup foreslår til et lyst rum, er et lyst gulv og blanke overflader som et glasbord eller spejle, der giver rummet lethed og dybde på samme tid. Har man flere små værelser, er det også en god idé at få sat glas imellem dørene for at skabe gennemstrømning af lys, fortæller hun.

Husk bløde elementer og personligt præg

Når man bor på få kvadratmeter, er det afgørende, at der bliver holdt en vis orden, da der ellers hurtigt virker rodet og kaotisk. Men det behøver ikke betyde, at indretningen skal være klinisk, kold og ”fængselsagtig”, som Laura Trøstrup udtrykker det.

- Det skal ikke flyde med ting, men man skal kunne se, at det er dig, der bor der. Så husk, at der gerne være billeder på væggen, små postkort eller et maleri fra et loppemarked. Noget, der viser, hvem du er og har noget historie.

Småt er godt, når det er behageligt at befinde sig i, mener indretningsdesigneren.

Laura Trøstrup er også stor fortaler for brugen af tekstiler og forklarer, at de organiske, bløde elementer som puder og tæpper, er med til at skabe en hjemlig fornemmelse, som får nervesystemet til at slappe af.

- Tænk på dit hjem som et lækkert hotelværelse med tykke tæpper, sengetæppe, en lækker sengegavl, flere lag gardiner og bløde puder. Med et par af de ting kan du nemt opnå samme indbydende udtryk i dit eget hjem - også selvom det er småt.

Fem tips til indretning på få kvadratmeter

 1. Brug små sideborde

  Man kan med fordel droppe det klassiske, store sofabord, der stjæler en masse plads. Brug i stedet små sideborde, der kan flyttes rundt efter behov eller smukke puffer med bakker. En puf er perfekt både som afsætningsbord eller siddeplads. 

 2. Hold orden

  Det er banalt at sige, men det virker hurtigt rodet, der ikke er meget plads. Så hold orden, sortér ud og kig hele tiden på, hvad der er essentielt for dig, så du ikke drukner i dimser og unødvendige ejendele. 

 3. Skab et systematisk opbevaringssystem

  Sørg for at alting har en plads. Hav eksempelvis en fin kasse til kontorting, en til ting med høj affektionsværdi og en til papirer, du skal ordne. Det gør det nemmere at rydde op. Skil dig af med ting, du ikke bruger, eller gem dem væk på loftet eller i kælderen.  

 4. Arbejd med de skæve vinkler – ikke imod dem

  Hvis man har skråvægge eller andre skæve vinkler, så prøv at udnytte dem. Måske kan du få bygget ekstra opbevaringsplads i skunken eller få lavet skræddersyede hylder, der passer ind i hjørner og kringelkroge. 

 5. Få plads på børneværelset

  Skal du indrette et lille børneværelse, så find et tøjskab eller en kommode, der kun er 40 centimeter dyb.  Du kan også udnytte rummets højde og hænge bogkasser op, hvor børnene kan have deres tøj. Eller måske kan børnetøjet opbevares et helt andet sted i hjemmet, så der er mere plads til leg på værelset. 

Kilde: Laura Trøstrup, indretningsarkitekt, www.thesweetspot.dk