16x9

Træer voksede ind i forfalden skole: Par forvandlede ruin til drømmehuset

Betalt partnerskab med IKEA

Susanna og Morten Skakke fandt deres drømmehus i en skoleruin og har igennem 15 år renoveret det, så det nu er en yderst unik bolig.

Blandt markerne i Sønderjylland lå for 15 år siden en forladt landsbyskole. Vinduerne og alt interiør var gennem årene blevet smadret, så kun ydermurene og klinkegulvet stod tilbage.

Den halve hektar store grund var groet til i en grad, så man skulle kravle ind over tykke grene for at komme op til huset. Indenfor var naturen flyttet ind – træer voksede bogstaveligt talt ind i huset.

Det var særligt Morten Skakke, der forelskede sig i den faldefærdige landsbyskole.
Det var særligt Morten Skakke, der forelskede sig i den faldefærdige landsbyskole. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

Det unge, nyforelskede par, Susanna og Morten Skakke, var en dag for disse mange år siden ude at udforske det sønderjyske landskab. De ville undersøge, om drømmehuset mon befandt sig bag en af bakkerne.

Da de så ruinen, stak den så meget ud, at de lige måtte se, hvad det dog var for noget.

Lykken ved hjemmet

Denne artikel er en del af serien Lykken ved hjemmet, der præsenteres i samarbejde med IKEA.

I artikelserien møder vi fem forskellige danskere, der bor i spændende og inspirerende hjem.

Bare for sjov.

De kravlede over grenene og op til huset. Det havde vitterlig kendt bedre dage, og de fleste havde nok tænkt, hvorfor nogen dog ikke havde taget konsekvensen og revet det ned. Men Morten Skakke betragtede i stedet ruinen og udbrød:

Susanna Skakke troede, at hendes mand lavede sjov, da han fortalte hende om sine planer.
Susanna Skakke troede, at hendes mand lavede sjov, da han fortalte hende om sine planer. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

- Her skal vi bo, skat.

- Det mener du da ikke, svarede Susanna Skakke.

Men det gjorde han. Og en drøm af et livsværk blev født.

Vi vælger forudsigeligt

Parret er ikke de eneste, som har kastet sig ud i en vild boligforvandling. Boligprogrammer er spækket med folk, der bygger om og leder efter anderledes boliger. Og det smitter af på os seere.

- Mange af os har en drøm om at finde et anderledes hjem. Men som regel ender vi alligevel med at vælge det sikre og forudsigelige, siger Merete Lund Brock, ejendomsmægler og indehaver af HOME Sønderborg:

- Og det er sikkert meget klogt, for du skal virkelig være kreativ og have hænderne godt skruet på for at lykkes med sådan et projekt.

For selv om et vandtårn eller en mølle er hamrende charmerende, hvordan pokker indretter man så med runde vægge? Og hvor starter og slutter man, hvis man som Susanna og Morten Skakke står med en ruin på 730 kvadratmeter?

Brug ’slideren’ og se boligforvandlingen her:

Ideer, grundighed, overblik og kendskab til egne begrænsninger er essentielt, hvis du vil kaste dig ud i sådan et projekt, siger Merete Lund Brock:

- Tiderne har ændret sig. Banken vil se, at folk kan lykkes med projektet og eksempelvis renovere bygningen til en ordentlig standard, før de vil låne dig pengene.

For virkeligheden er, ifølge ejendomsmægleren, at mange giver op på forhånd – enten fordi de ikke orker eller løber tør for penge, og en anderledes bolig med lappeløsninger sælger simpelthen ikke.

Men Morten og Susanna Skakke holdt ved. I 15 år.

Elsker deres unikke hjem

Susanna og Morten Skakke elsker deres store hus. Her er der højt til loftet og et vidunderligt lysindfald fra de store vinduer.

Når parret kommer hjem fra en lang arbejdsdag, nyder Susanna Skakke især at bruge tid i køkkenet, mens Morten Skakke sidder ved sit skrivebord med udsigt over markerne. I weekenderne bruger de hele underetagen, og når kulden og mørket kommer, tænder de op for brændeovnene og stearinlysene og hygger sig.

- Vi har gjort meget ud af at gøre huset varmt og til noget særligt. Et sted, hvor der er rart og hjemligt i alt fra materialer til indretning, siger Susanna Skakke:

square to 16x9
. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

- Vi har ingen kolde flader i huset, men i stedet varme mahogniflader og store, bløde sofaer. Det er et helt bevidst valg, for ellers ville her blive meget stort og koldt.

For man kan sagtens bo hyggeligt, selvom man har 730 kvadratmeter til rådighed.

- Til gengæld bliver vi nødt til at have mobiltelefonen på os, når vi er i hver vores ende af huset, for ellers kan vi ikke finde hinanden, siger Morten Skakke.

Men det tog rigtig mange år og masser af hårdt arbejde at skabe det hjem, de er så glade for nu.

Den gamle mand og ruinen

square to 16x9
Parret måtte smøge ærmerne godt op og tage fat, for der var 730 kvadratmeter, der alle trængte til renovering. Foto: Privatfoto

I slut 1800-tallet blev der opført en landsbyskole på Blåkrogvej i Varnæs, ikke langt fra Aabenraa. Men som det så ofte er sket med centraliseringen, lukkede den i 1965.

Det var den skole, den dengang 32-årige Morten og 25-årige Susanna Skakke fandt næsten 40 år efter.

- Jeg må indrømme, at jeg var rimelig tilbageholdende. Jeg kunne virkelig ikke se, hvad han så, siger Susanna Skakke.

Susanna var skeptisk omkring projektet, men Morten havde den vilje og det gåpåmod, der skulle til for at overbevise hende.
Susanna var skeptisk omkring projektet, men Morten havde den vilje og det gåpåmod, der skulle til for at overbevise hende. Foto: Privatfoto

Men når Morten Skakke får en idé, er han dog ikke sådan at slå af pinden – det er det, Susanna Skakke elsker ved ham, så hun stolede på ham. Det her kunne de godt.

Men den gamle landsbyskole var ikke listet hos en ejendomsmægler, så parret måtte på jagt efter ejeren. De fandt ham; en gammel enspænder, der sad på loftet af en anden nedlagt skole og handlede med aktier foran to store skærme.

Den gamle mand havde købt skolen i 1966 og havde brugt den indtil 1997.

Ejeren af skolen havde ét krav, hvis han skulle sælge den: Parret måtte ikke rive bygningen ned.
Ejeren af skolen havde ét krav, hvis han skulle sælge den: Parret måtte ikke rive bygningen ned. Foto: Privatfoto

- Herefter fik skolen lov til at forfalde. Indtil vi kom forbi, fortæller Morten Skakke:

- Den gamle mand havde dog stadig en kærlighed til stedet, så hvis vi lovede at redde, hvad vi kunne, ville han sælge billigt.

Det lovede de – og de fik skolen for meget små penge. Dernæst lovede de banken, at de nok skulle bevise, at de mente projektet alvorligt, hvorpå de satte sig for at komme så langt som muligt for cirka 1,7 millioner kroner, som de fik lov at låne til at renovere den 730 kvadratmeter store ejendom og halve hektar store grund.

Brug ’slideren’ og se før/efter-billede af stuen:

- Banken var bekymret for, at vi ikke ville fuldføre, så de ville ikke låne os mere. Vi vidste, det var alt for lidt, men vi var stædige og kom langt for pengene, og med tiden blev de mere villige til at hjælpe, siger Morten Skakke:

- For pludselig kunne de også se drømmen.

Selv store drømme skal have lov til at leve

square to 16x9
Er man på boligjagt, men i tvivl om, hvorvidt man orker en større renovering, er der ifølge eksperter ikke andet for, end at lade maven råde. Foto: Privatfoto

Da Morten og Susanna Skakke oprindeligt gik på husjagt, ledte de efter et hus på Sjælland, hvor Morten kommer fra. Men priserne på boligmarkedet var allerede dengang stukket af, og som Morten Skakke udtrykker det, havde de kun råd til "et håndværkertilbud udenfor Køge".

Drømmen om plads og natur fik parret til at se nærmere på området omkring Aabenraa. Med hænderne godt skruet på var de villige til at lægge arbejde i det – hvis de kunne finde det rigtige hus.

- Et parcelhus var udelukket. Det inspirerede os ikke, og vi ville have afstand til naboen, så vi kunne rende rundt uden for meget på, griner Susanna Skakke:

- Til gengæld var der noget romantisk og spændende i at skulle skabe noget helt unikt ud af noget, der lignede løgn.

Susanna og Morten Skakkes bedste råd til at renovere en gammel bolig

Tænk med hjertet

For at holde til at renovere en bolig fra bunden, skal du elske den. Så køb det, du drømmer om, ikke det du næsten drømmer om. Passion er kernen til at nå målet, og husk, at kvalitet holder – det er altid pengene værd.

Læg et budget

Sæt drømmen foran dig og vær realistisk omkring, hvad du vil opnå, og hvad det koster. Indhent tilbud, tal med byggesagkyndige og andre, der kan hjælpe med at lave et realistisk budget. Og husk nu de uforudsete udgifter: Når man piller i gammelt skidt, kommer der hele tiden nye ting, der skal repareres. 
 

Vær altid en håndværker

Selv om du er en god håndværker, er der begrænsninger for, hvad du kan og må lave. Allier dig derfor med en håndværker, som du stoler på og sæt dig også ind i, hvordan tingene skal laves og reglerne for det. Ellers kan du risikere at blive grundigt snydt.
 

Giv ikke op

Mange giver op undervejs og ender med en halvfærdig og usælgelig bolig. Det kræver stamina og tålmodighed at gå ind i et sådant projekt, og det er en periode, hvor man lever i mudder og rod. Så når du taber modet, tænk på det færdige resultat - dét er det værd. Og tag en ting ad gangen, så du hele tiden ser fremskridt.

Bliv færdig

Det er den sidste ene procent, der giver det færdige udtryk. Et rum kan være nok så smukt, men folk vil alligevel altid bemærke den liste, der mangler. Så husk det endelige udtryk.

Grundet centraliseringen er mange skoler og institutioner blevet nedlagt rundt om i Danmark, ligesom der mange steder i grænselandet findes nedlagte bondegårde med kæmpe stuehuse. Ofte med flere tilhørende bygninger – ideelt, hvis man har brug for masser af plads, forklarer Merete Lund Brock fra HOME Sønderborg.

- Men det kan også blive for stort, hvis der er en masse bygninger, siger ejendomsmægleren:

- Derfor er det klogest at tænke i harmoni ved at rydde op, rive ned og forenkle – så er det også lettere at sælge, ønsker man en dag det.

Afstemning

Er man på jagt efter en anderledes bolig, bør man derfor gøre sig klart, hvad det er, man søger. Er det plads, beliggenhed, høje lofter? Vil man ændre en masse eller helst bare købe drømmen?

- Mit bedste råd er at lade maven råde. Når man køber et anderledes hjem, skal det være, fordi man har en livsdrøm, ikke fordi man tænker i investeringer, siger Merete Lund Brock:

- For det er ikke til at vide, om det bliver en investering. Det vil tiden, økonomien og gejsten vise.

Man skal kende sine begrænsninger

square to 16x9
Det er vigtigt at kende sine egne begrænsninger, når man kaster sig ud i et større renoveringsprojekt. Foto: Privatfoto

Morten og Susanna Skakke skulle i starten overbevise deres omgivelser om, at de mente det alvorligt. For ingen troede på dem. Ingen kunne se, hvad de så.

Da Morten Skakkes far tog med ud for at besigtige deres nyindkøbte ejendom, sukkede han da også dybt over det store arbejde. For at komme ind til huset banede de sig nemlig vej gennem buskadset med en motorsav.

Da Morten og Susanna Skakke påbegyndte renoveringen, skabte det stor røre i lokalområdet.
Da Morten og Susanna Skakke påbegyndte renoveringen, skabte det stor røre i lokalområdet. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

- Alle syntes, vi var vanvittige. Og det var vi måske også, siger Morten Skakke:

- I en lang periode blev vi en seværdighed. Folk stoppede simpelthen deres biler og måtte se, hvad vi dog havde gang i.

- Ja, det var ligesom at være et eksotisk dyr i zoologisk have – lidt for meget af det gode, griner Susanna Skakke.

Men Susanna og Morten Skakke lyttede ikke til de mange velmenende bekymringer. De hyrede en arkitekt til at se på ruinen og tegne fremtiden for den. Hvad der kunne reddes, skulle reddes.

Før og efter renoveringen af husets hall.
Før og efter renoveringen af husets hall. Foto: Carsten Bundgaard Andersen/Privatfoto

Som noget af det eneste ud over facaden var der stadig liv i det originale, skakternede Villeroy-Boch-klinkegulv, og nogle af de gamle vinduer øverst viste sig ligeledes at være til at restaurere. De to antikke kakkelovne var blevet smadret af hærværk, men kunne restaureres med lidt finesse og talent.

Men fordi pengene var små, måtte Susanna og Morten Skakke stå for meget selv, mens de prioriterede professionel hjælp til det sværeste og vigtigste.

Hvor grænsen gik for parret var eksempelvis ved el og vand, som krævede autoriserede håndværkere. Men ellers prøvede de kræfter med det meste.

Brug ’slideren’ og se før efter billede af stuen:

Susanna Skakke stod i minusgrader og pillede forsigtigt de sidste intakte og oprindelige vinduer ud af øverste sal. Morten Skakke trak ledninger gennem huset, så elektrikerne blot skulle sætte strøm til. De fiksede klinkegulvene, fugede, pudsede væggene, blandede cement og murede.

De gik på jagt efter vinduer i original stil, malede facade og vægge. De tog til Østerlars Savværk på Bornholm for at udvælge de meterlange planker i bornholmsk gran.

Køkkenet blev renoveret i moderne stil, og det af det nye plankegulv, der blev til overs, blev til bordpladen i bryggerset. Endelig tog de på auktioner for at finde de rette gamle og store møbler, der kunne matche en moderne stil, men også fylde de kæmpe rum ud.

square to 16x9
En stor del af husets store møbler er fundet på auktioner. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

- Vi lavede så meget, vi kunne, men vidste også, hvor vores begrænsninger lå, og hvor professionelle skulle tage over, siger Morten Skakke, og Susanna Skakke tilføjer:

- Vi brugte alt vores fritid på det i flere år. Og så var stueetagen endelig også færdig.

Egentlig var der rigeligt med plads. 400 kvadratmeter er trods alt rimeligt til to mennesker.

Så de tog en pause på et par år og nød at bo i huset.

- Vi har svært ved at sidde stille, så vi havde i mellemtiden købt en virksomhed sammen, som tog al vores tid. Og jeg var ærlig talt kørt død i det; jeg orkede ikke mere renovering, forklarer Susanna Skakke og Morten Skakke tilføjer:

- Jeg kunne godt have fortsat, men det var nok godt med en pause. Jeg kunne dog ikke rigtig lade være med at pille ved ting undervejs, så til sidst genoptog vi arbejdet og lavede førstesalen.

I januar i år blev det allersidste lavet.

Tid til et nyt projekt

square to 16x9
Susanna Skakke kunne mærke, at tiden var kommet. Parret skulle videre til et nyt projekt. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

Da vi nåede sensommeren 2019, havde parret boet i den gamle landsbyskole i 15 år og nydt det sidste halve år i det endelig færdige hus.

Men det satte en dag tanker i gang hos Susanna Skakke. 730 kvadratmeter til to mennesker - virkelig?

Susanna Skakke kiggede ud i haven. Hvor ofte var det egentlig, de havde brugt den? Og selv om sommeren havde været dejlig, havde de næsten ikke siddet på terrasserne, fordi de havde så travlt med deres virksomhed.

Brug ’slideren’ og se før/efter-billede af trappen:

- Der var noget i min mave, der brændte. Jeg var lige fyldt 40 år, og Morten var nu 47. Hvis vi skulle prøve noget nyt, var det jo nu, siger Susanna Skakke.

Hun tog tilløb til at breake nyheden til sin mand, som da også var absolut afvisende, da hun først foreslog det.

- Det krævede mange måneders overvejelser, inden jeg indså, at hun nok havde ret: Det var tid til et nyt projekt, siger Morten Skakke.

Morten og Susanna Skakke købte ejendommen og lovede den daværende ejer at passe på stedet. Nu stiller de samme krav til en potentiel køber.
Morten og Susanna Skakke købte ejendommen og lovede den daværende ejer at passe på stedet. Nu stiller de samme krav til en potentiel køber. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

Så nu er landsbyskolen sat til salg hos en liebhavermægler. Men parret har ikke travlt. For selv om de nu jagter en ny drøm, elsker de stadig at bo i det fantastiske hus.

- Det er trods alt vores livsværk, siger Morten Skakke.