Yogalærer og pilot rev halvdelen af deres hus ned - nu stopper folk udenfor deres indkørsel og stirrer
Parret fra Gilleleje kastede sig ud i et enormt renoveringsprojekt, som hele lokalsamfundet fulgte med i.
For ti år siden gik Mads Wegler og Mia Milton forbi et faldefærdigt sommerhus på en gåtur. De to blev enige om, at det var et fedt sted at have hus. På tilbagevejen stod en ejendomsmægler og slog et til salg-skilt i jorden foran huset.
Og så købte parret huset.
Men i de ti år som husejere har parret og deres tre børn bygget om og til, og udtrykket på deres hus kaldte både de selv og en arkitekt for "rodet".
I TV 2s programserie 'Mesterlige ombygninger' hjælper BIG-arkitekten David Zahle parret med at bygge om for at opnå deres drømmehus.
Og denne proces har endt med både at gå en del over budget og samtidig overraske alle i lokalsamfundet.
Første skridt
Mia Wilton og Mads Wegler, der til daglig arbejder som henholdsvis yogalærer og pilot, købte det lille faldefærdige sommerhus tilbage i 2010. Købsprisen lå på 3,8 millioner. Fire år efter byggede de en ny del til sommerhuset, så de fik en helt ny børneafdeling. Men selvom de var glade for deres hjem, drømte de om den helt store ombygning af resten af boligen.
- Vi havde sparet op i en del år og havde snakket med flere forskellige arkitekter. Men det var, som om vi ikke helt kunne blive enige med nogen. Stilen ramte bare aldrig helt plet, fortæller Mia Milton.
Det var først, da Mia Milton og Mads Wegler sad over for David Zahle og hørte om hans idéer, at de pludselig følte sig sikre. Det var deres hjem, som var tegnet lige der på hans papirer.
Der var dog langt fra arkitektens blyantsstreger til det færdigbyggede resultat.
Ombygningen skulle nemlig vise sig at kræve al stjernearkitektens kreativitet, en enorm portion mod fra parret, en halv million mere end de oprindeligt havde budgetteret med, og særligt én ærgerlig overraskelse.
Nedrivningen
David Zahles store udfordring med parrets hus var, at det egentlig bestod af tre dele, der alle havde ret forskellige udtryk. Han besluttede derfor at gå ekstra kreativt til værks og omdanne to af boligens tre dele til en stor bølge. Bølgetanken var inspiration fra udsigten til havet, som huset havde.
Men man kunne ikke bare bygge et bølgetag oven på det eksisterende hus.
- Da David Zahle præsenterede os for sin idé, var vi ret overraskede, husker Mia Milton.
Men selvom hans vilde idé var omsiggribende, så var det præcis det utraditionelle, der tiltrak parret.
- Vi var så vilde med det, som David fandt på, så vi gik egentlig bare i gang med at rive ned, umiddelbart efter at alle detaljerne var faldet på plads, fortæller Mia Milton.
Og der var nok at gå i gang med.
Parret skulle rive halvdelen af deres hus ned, og så skulle de opføre det store bølgeformede hovedhus. Derudover skulle de have lavet en kæmpe træterrasse på taget af hovedhuset og et stort grønt tag ovenpå den gamle tilbygning.
Alt skulle laves igen fra bunden:
- Alt skulle rives ned og bortskaffes
- Der skulle installeres en helt ny tagkonstruktion
- Nye speciallavede gulve skulle laves
- Nyt håndlavet snedkerkøkken skulle installeres
- Sænket sofamøbel inde i huset skulle laves
- Speciallavede vinduespartier skulle produceres og indsættes
- Det store tagareal skulle konstrueres af cedertræ
Den nye del, som parret havde bygget i 2014, blev det eneste, der skulle stå tilbage. Resten af deres 130 kvadratmeter store hus rev de ned.
Hele projektet blev planlagt til maksimalt at tage et år.
Men efter at hele den gamle fløj var revet ned, opstod der et problem.
Opbygningen
Efter parret i samarbejde med fagfolk havde revet den gamle del af huset ned, gik første del af byggeprocessen efter planen.
Særligt husker Mia Milton tilbage på selve gulvprocessen som både udfordrende og lærerig. Og dagen, hvor de buede træbjælker blev sat på, markerede et vigtigt skridt i opførelsen af drømmehjemmet.
Halvvejs inde i projektet, løb parret ind i et stort uforudsigeligt problem. Et problem der både blev dyrt i tid og i kontanter.
De kunne ikke finde en glarmester, som ville påtage sig den krævende opgave at lave vinduerne til huset.
Særligt var det vinduerne i indhakket i huset, som ingen turde kaste sig ud i.
- De fleste, vi spurgte, sagde direkte nej. Det kunne de ikke lave. Nogle kom med bud på at lave buen kantet i stedet, men vi kunne bare mærke, at vi ikke havde lyst til at gå på kompromis med den del.
Så de boede en hel vinter uden vinduer.
Da parret endelig fandt en glarmester, der både turde og kunne lave deres vinduer, måtte de bide en stor ekstraudgift i sig.
Og selvom resultatet var fantastisk, havde udfordringen kostet dem cirka otte måneders forsinkelse, for vinduerne blev også forsinkede i leveringsprocessen.
- Hvad der skulle have taget et lille år, tog pludselig halvandet år, husker Mia Milton.
Stilhed ved vejfest
Der blev i den grad snakket i det lille samfund under parrets store ombygning.
- Folk var jo meget nysgerrige på, hvad det var, vi gik og foretog os, siger Mia Milton.
Særligt ved en vejfest oplevede Mia Milton, hvor stor interessen egentlig var.
- Jeg snakkede med en nabo fra længere oppe ad vejen, og da hun spurgte mig om status på byggeprojektet, blev hele selskabet helt stille. Alle ville gerne lytte med, siger hun grinende og fortsætter:
- Så interessen har i den grad været stor.
I foråret 2020 kunne Mia Milton og Mads Wegler endelig slå det sidste træsøm i deres kæmpe træterrasse og erklære sig selv for færdige med hele ombygningen.
- Det var en fantastisk dag, siger Mia Milton.
Hele ombygningen endte med at koste parret 3,5 millioner. De gik en halv million over budget.
Men faktisk var det overlagt, for Mia Milton og hendes mand nægtede at gå på kompromis med kvaliteten på helt centrale steder.
Det var især træterrassen, der blandt andet dækker toppen af huset, som blev lavet i det dyre cedertræ. Et valg som Mia Milton i dag er rigtig tilfreds med, da det efter hendes mening patinerer bedre og har højere holdbarhed.
Når Mia Milton vurderer deres budget, peger hun især på ét punkt, hvor hun og familien har sparet rigtig mange penge.
- Ved selv at stå med selve entreprisen, altså at styre alle håndværkerne selv, har vi sparet cirka 30 procent. Det er jo en lille million, siger Mia Milton.
Efter at huset er færdigt, har nyhedsværdien på deres vej lagt sig. Til gengæld oplever parret tit, at biler kører helt langsomt forbi uden for huset, eller at de decideret stopper op.
- Folk på gåben kan godt finde på bare at stå uden for grunden og stirre, og enkelte gange har vi oplevet, at folk er gået ind på vores grund, siger Mia Milton.
Huset er opsigtvækkende i den lille by.
Når Mia Milton ser fremad, er hun også godt tilfreds med deres enorme renovering.
- Nu er vi jo færdige, så fremtidsplanen er, at vi skal elske det her hus og blive gamle og krøllede her, siger hun tilfreds.
Tre gode råd
Skal Mia Milton komme med tre gode råd til andre, der overvejer at renovere i stor skala, så ligger det hende lige for:
- Man skal turde at vælge den vilde løsning, tænke ud af boksen og være modig. De vilde idéer er ofte dem, som man bliver gladest for.
- Lav et budget og læg så 25 procent oveni. Det vil altid gå over budget, og det er fedt at være forberedt på.
- Alle priser kan forhandles. Spørg rundt i byggemarkeder, om I kan lave en aftale om rabat, og vælg så dem, der kommer med det bedste bud.
Se premieren på 'Mesterlige ombygninger' på TV 2 onsdag klokken 20.50 og TV 2 PLAY.