Nybyggerne

Ungt par i ’Nybyggerne’ mærkede presset: - I tæt på fire døgn sov vi kun otte timer

"Rødt par", Stephanie og Kristoffer, er håndværksmæssigt det mest uerfarne af nybyggerparrene. Det kostede dem en del søvn undervejs i processen.

Når parrene i 'Nybyggerne' gennem syv uger knokler for at forvandle fire nybyggede råhuse til deres respektive drømmehjem, sker det under et kæmpe tidspres. Ofte er der ikke tid til meget søvn.

For parret i det røde hus, Stephanie og Kristoffer, som til daglig er studerende, var det en ekstra udfordring, at de håndværksmæssigt var meget uerfarne. Det mærkede de især, da de gav sig i kast med boligens udearealer - baghaven og forhaven.

Men hvordan påvirker det parforholdet, når man både skal udføre nogle svære byggeopgaver, imens man næsten ikke får sovet?

"Rødt par" svarer her på 14 personlige spørgsmål om deres parforhold, nybyggerudfordringerne og livet generelt.

Hvorfor meldte I jer til ’Nybyggerne’?

Det var Stephanies store interesse for ’Nybyggerne’, som fik os til at melde os til. Hun har set alle programmer i de første fem sæsoner, nogle af dem flere gange, og forestillet sig, at hun selv var med.

Da vi skulle i gang med vores kandidatopgaver, havde vi pludselig lidt mere tid i hverdagen. Vi begyndte at lave nogle småprojekter herhjemme som at male en væg og lave et lille bord. Vi fandt ud af, at vi faktisk var ret enige om stilen og farvesammensætninger, så vi besluttede at tilmelde os.

Hvordan mødte I hinanden?

Vi mødte hinanden for fem år siden, da vi begyndte på idrætsstudiet i Odense. Den første dag var vi i alt 150 studerende, der var samlet inde i en stor hal og skulle fordeles ud i de forskellige klasser.

Fakta om "rødt par" i 'Nybyggerne'

  • Stephanie og Kristoffer, 30 og 25 år.
  • Stammer begge fra Vejle.
  • Mødte hinanden i 2015 i Odense, da de begge begyndte på idrætsstudiet. Er nu ved at afslutte deres respektive kandidatopgaver.
  • Bor i en villalejlighed på 90 kvadratmeter i Odense M.
  • Driver en fælles virksomhed i Odense, der tilbyder udendørs træning til kvinder med løb, gang og forskellige former for styrketræning.
  • Parrets designstil er romantisk og herskabelig, blandt andet med høje paneler og lister, som det ses i tv-serien ’Badehotellet’.

Stephanie: Jeg så Kristoffer ret hurtigt og tænkte: ”Ej, han er godt nok pæn”. Men jeg tænkte også: ”Ej, jeg håber ikke, jeg kommer over i hans klasse”. For jeg havde det sådan, at det var lidt forbudt at være lun på nogen, man går i klasse med. Og så blev jeg dæleme ført over i hans klasse.

Kristoffer: I starten talte Stephanie og jeg ikke så meget med hinanden. Men indimellem udvekslede vi nogle lange blikke. En dag, hvor vi skulle have nogle dansetimer, kan jeg huske, at jeg havde fået et godt øje til hende, og jeg sagde til mig selv: ”Nu går du over og byder hende op til dans”.

Hvad blev I forelsket i hos hinanden?

Stephanie: Nu gik der jo et stykke tid, før vi oplevede rigtig forelskelse. Men jeg tror, at noget af det, der stille og roligt krøb ind under huden på mig, var Kristoffers enormt store omsorgsgen og hans ægte interesse for mig, men også for folk omkring os. Det faldt jeg virkelig for.

Kristoffer: Det, jeg især faldt for hos Stephanie, er hendes evne til bare at gøre ting uden at tænke over det. Så snart hun får en idé, så gør hun det. Både når det gælder indretning og byggeprojekter, men også hvis der for eksempel skal tages initiativ til noget fællesskab. Det, synes jeg, er megasejt.

Hvad skændes I mest om?

Der er ikke noget, vi decideret skændes om. Vi diskuterer meget, både om meninger og måder at gøre ting på. Men hvis vi endelig skal bruge ordet ”skændes”, så er det nok i situationer, hvor vi ikke får forventningsafstemt. Det kan for eksempel handle om en byggeproces, men også bare hvad der skal ske en fredag aften.

Hvis den ene planlægger noget og ikke får givet udtryk for, hvor vigtigt det er, at den anden tager med, så kan vi godt tale forbi hinanden og gøre hinanden kede af det. Men det går hurtigt over.

Man siger jo, at Ikea-testen er den ultimative parforholdstest. Kan I genkende det?

Vi kan ikke rigtig genkende det. For igen handler det om at forventningsafstemme. Hvis man som par er enige om, hvad det er, der gør netop vores stil anderledes, og hvad man vil med et byggeprojekt eller bare en tur i Ikea, så er der ingen problemer. Men der er nok mange, der ikke får talt om tingene.

Hvad er det sværeste, I har været igennem som par?

Det er sgu nok næsten ’Nybyggerne’. Ikke at det har været svært for vores parforhold overhovedet, men det har bare været kanonhårdt på så mange forskellige parametre. Gennem al den tid, vi har kendt hinanden, har vi jo været rimeligt isoleret på et studie, hvor alt har drejet sig om det. Så vi har ingen erfaringer med boligkøb, istandsættelse eller håndværksarbejde som sådan. Det var enormt svært at lære håndværk på så kort tid.

Hvad er jeres stærke og svage sider, hver især?

Kristoffer: Stephanies styrker kommer af dét, som jeg også blev forelsket i; nemlig hendes evne til bare at ville i gang og springe ud i tingene. Det, synes jeg klart, er en superstærk side, også i ’Nybyggerne’. Men samtidig er hendes utålmodighed også en svaghed. Hvis vi udelukkende havde gjort tingene på hendes måde, var vi endt med mange halvfærdige projekter.

Da vi skulle lave soveværelset, skulle han lige måle det hele op

Stephanie fra Rødt Hus i 'Nybyggerne'

Stephanie: Jeg kan sige det samme om Kristoffer. Hans evne til at nørde helt ned i detaljerne med alting er både hans stærke og svage side i ’Nybyggerne’. Et eksempel er, at da vi skulle lave soveværelset, skulle han lige måle det hele op – højde, længde, sider – inden vi kunne komme ud og shoppe. Og der kunne jeg da godt tænke: ”Åh, det er en lang proces, lad os nu komme ud over stepperne”. Men samtidig var det en enorm styrke, for vi kom næsten hver gang hjem fra shoppingturene med alt det, vi skulle bruge i første hug. Så det sparede tid i sidste ende.

Hvem af jer er mest praktisk anlagt?

Faktisk er det lidt en blanding. For vi er praktiske på hver vores måde. Stephanie er god til at planlægge. I 'Nybyggerne' lavede hun hver dag en overordnet tidsplan over de store opgaver, vi skulle nå i løbet af dagen. Og det gjorde, at vi blev tvunget til at komme i gang, hvis vi skulle nå i mål.

Kristoffer er mest praktisk, når det gælder selve de håndværksmæssige opgaver. Men Stephanie skulle bare lige sættes ind i det, så gjorde hun det på samme måde. Så vi har begge to været inde over alle de store opgaver.

Hvad har været den største udfordring i ’Nybyggerne’?

Det var nok den tidsmæssige begrænsning, der var den allerstørste udfordring. For man sætter sig jo noget i hovedet om, hvordan tingene skal se ud, og hvordan de skal laves. Men når vi så kom ned i byggemarkedet, var materialerne ikke på lager og skulle bestilles hjem. Ventetiden kunne være tre-fire dage, og det var der ikke tid til.

Her var corona en ekstra udfordring, fordi der var ting, der slet ikke kunne lade sig gøre på grund af nedlukningen. For eksempel var der nogle fliser fra Spanien, som ikke kunne skaffes hjem. Så vi måtte hele tiden omstille os og ændre planer.

Hvilken opgave fik jer til at føle jer mest presset?

Vi var mest pressede, da vi skulle lave baghaven. I løbet af 90 timer - tæt på fire døgn - sov vi kun i otte timer i alt. Det var en meget hård omgang, både fordi det var enormt tungt arbejde, for eksempel med at flytte jord, men også fordi der var så meget, vi skulle sætte os ind i.

Når man laver noget i en have, skal det jo ikke bare se godt ud, det skal også være holdbart, så det kan stå imod hårdt vejr. Og så er der heller ingen af os, der har grønne fingre eller ved noget om de planter, der er in for øjeblikket og sådan noget. Vi blev overraskede over hvor meget, man egentlig skulle have styr på i en have. Så det var klart udearealerne, der udfordrede os mest.

Hvordan holder man gejsten oppe som par, når man bliver presset som i ’Nybyggerne’?

Det kom faktisk lidt af sig selv. For vi opdagede, at hvis den ene var presset, så kom den anden automatisk i supergodt humør. Eller i hvert fald tog den anden over og viste overskud blandt andet ved at trøste, hvis der var brug for det. Om vi var bevidste om det, ved vi egentlig ikke. Det skete bare.

Vi har ikke på noget tidspunkt hevet hinanden ned. Vi har kun hevet hinanden op. Der er altid en af os, der har haft evnen til det. Og det har helt sikkert været det mest effektive, for der var ikke tid til at gå i stå.

I hvilke situationer er I gladest for at have en partner?

Stephanie: For mig er det i situationer, hvor jeg er ked af det og virkelig synes, at tingene er uoverskuelige. Det kan være alt lige fra byggeprojekter og til, når man er uvenner med en veninde. Så er det bare en kæmpestøtte, at man har en, der kan sætte tingene lidt i perspektiv for en.

Kristoffer: Der er mange situationer, hvor jeg er glad for at have en partner. Men en del af det hænger sammen med Stephanies evne til at sige: ”Lad os bare komme i gang og se, hvad der sker”. Jeg kan selv godt lide at fundere, men vil også gerne have, at der sker noget. Så her er det godt at have Stephanie til at sætte gang i tingene. Jeg ville ønske, at jeg selv var lidt mere på den måde.

Hvad er det mest sexede i verden – udover jeres kæreste?

Stephanie: Noget af det, som jeg synes er enormt sexet ved folk, er, når de er vildt gode til en profession. Jeg kan blive meget betaget af mennesker, som kan sidde og fortælle mig en hel masse om noget, de virkelig brænder for. Det kan være alt mellem himmel og jord, for eksempel én, der arbejder i et håndværksfag, en skolelærer eller en forsker. Bare de brænder for det.

Kristoffer: Jeg synes, det er sexet, når folk kan få andre til at føle stor glæde. Det kan være folk, der gør en god gerning for nogen, for eksempel hjælper med at skrive en opgave eller bare er omsorgsfulde. Når nogen skaber glæde for andre – det, synes jeg, er enormt smukt.

Hvad drømmer I om at opnå, som I ikke har nået endnu?

Der er mange ting, vi drømmer om. Stephanie især har en stor drøm om at udvide den virksomhed, vi driver i Odense med løb og powerwalk for kvinder, til flere byer. Lige nu er tilbuddet kun målrettet kvinder i alderen 35-65 år, som typisk ikke har lyst til at gå i motionscenter, men det kunne udvides til også at omfatte mænd.

Kristoffer har en stor og – ifølge Stephanie – lidt uopnåelig drøm: At komme en tur ud i Rummet. Lige fra barnsben har han drømt om at blive astronaut og udforske verdensrummet. For tiden følger han nøje med i, hvordan det går med at få bygget en rumstation på Månen. For måske vil han selv en dag få lejlighed til at besøge den.

Se ’Nybyggerne’ onsdag klokken 20.00 på TV 2 – eller lige nu på TV 2 PLAY