Huset i Holte under ombygningen.
Mesterlige ombygninger

De overtog huset med eget koncertrum og forvandlede det for 4,5 millioner kroner - se billederne før og nu

I det enorme byggeprojekt stod parret to gange over for problemer, som endte med at koste dem mange overvejelser og ekstra udgifter.

Efter at have ledt i årevis købte Anne-Sofie Skat Kærager og Morten Petersen i maj 2018 en stor klods af et hus.

Sådan havde nabolaget i hvert fald omtalt huset, der havde været til salg længe. Flere i de omkringliggende huse havde ikke ment, at man kunne få noget godt ud af den store kedelige efterkrigstidsfirkant, men da parret gik ind i bygningen, blev de forelskede.

Det fortæller Anne-Sofie Skat Kærager, når hun husker tilbage på første gang, hun så det 220 kvadratmeter store hus i Holte fra 1951.

- Vi fik bare en god følelse, da vi gik ind i huset, med de høje lofter og det enorme koncertrum, som der jo også var. Så vi skrev altså ret hurtigt under, siger hun.

I TV 2s programserie 'Mesterlige ombygninger' hjælper BIG-arkitekten David Zahle parret med at bygge om for at opnå deres drømmehus.

Et hus, der kostede 7,3 millioner, og hvortil parret afsatte 3,5 million til at bygge om for. Det beløb endte dog ikke helt med at række.

Opstarten af projektet

Anne-Sofie Skat Kærager og Morten Petersen overtog huset i juni 2018. De tanker, de havde omkring ombygningen, var ret banale indtil mødet med David Zahle.

- Vi havde egentlig bare en idé om, at huset skulle pudses op og være hvidt, og der skulle sættes sprossede vinduer i. Videre end det havde vi ikke tænkt, fortæller Anne-Sofie Skat Kærager.

Men det havde arkitekten.

Han foreslog, at parret omdannede en mindre gammel koncertsal i huset til køkkenalrum. Det rum skulle fungere som husets hjerte, og der skulle forbindes til resten af huset ved at åbne fuldstændig op i den ene ende af rummet.

Holte før den store sal
Den store sal efter Holte

I den anden ende af det store rum skulle der bygges et stort køkken, og så skulle der tilføjes flere vinduer.

Før i Holte
Rum efter

Hurtigt blev Anne-Sofie Skat Kærager og Morten Petersen enige om, at de ville finde en entreprenør, som skulle stå for den samlede ombygning, for det, der skulle ske med huset, var ikke i småtingsafdelingen:

 • Taget skulle skiftes
 • Facaden skulle pudses op
 • Alle vinduer og døre skulle skiftes
 • Der skulle flere steder laves nye huller til døre og vinduer
 • Alle gulve skulle fjernes og skiftes
 • Tre badeværelser skulle laves
 • Et af badeværelserne blev lavet i et forhenværende køkken
 • Garagen skulle laves om til beboeligt walk-in-closet
 • 70 kvadratmeter af kælderen skulle laves om til vaskerum og vinkælder
 • Et snedkerkøkken skulle bygges fra bunden
 • Eksisterende trapper skulle fjernes og ny skulle støbes og isættes
 • Der skulle laves gulvvarme
 • Huset skulle have skiftet fyr

Faktisk var det kun de bærende ydrevægge, der skulle bibeholdes.

Nedrivningen

- Vi gik i gang nærmest med det samme. Og det var så fedt bare at smadre alle væggene og gøre noget selv. Faktisk var det så fedt, at vi kom til at lave huller til vinduer nogle steder, hvor vi ikke skulle have gjort det endnu, fortæller Anne-Sofie Skat Kærager grinende.

Da parret og deres familie og venner havde kæmpet med store dele af nedrivningen, gik totalentreprisen i gang i slutningen af oktober 2018.

- Det, vi nok var mest nervøse for, da de gik vi gang, var, om der ville være en rød tråd igennem huset. Altså om vi havde tænkt nok over, at det ikke skulle føles som et hus, der var sammensat af flere dele, siger Anne-Sofie Skat Kærager.

Mens renoveringen skred frem, boede Anne-Sofie Skat Kærager og Morten Petersen og deres to børn i deres gamle lejlighed på Islands Brygge i København. De tog jævnligt ud til deres hus for at vælge fliser, bese fremskridt og tage materialebeslutninger.

Opbygningen

Renoveringen gik fremad som planlagt.

Indtil dagen, hvor underbrædderne til deres nye gulv var blevet lagt på.

- Det var ikke en god dag, husker Anne-Sofie Skat Kærager.

- Alle gulvene gyngede så meget, når man gik på dem, at man blev søsyg, fortæller hun.

Håndværkerne havde lagt forskallingsbrædder på de gamle strøer, der lå der i forvejen. Strøer er de stykker træ, der skal støtte gulvbrædderne. Men de gamle strøer havde et for stort mellemrum, så det gav den meget gyngende oplevelse.

Anne-Sofie Skat Kærager og Morten Petersen var frustrerede.

- Fordi vi ikke havde skrevet det specifikt ned, så havde håndværkerne lavet det på denne måde. Derfor stod vi også med udgiften, hvis vi ikke kunne acceptere det gyngende gulv, forklarer Anne-Sofie Skat Kærager.

Den eneste løsning var at få fjernet hele gulvet og få lagt et nyt. Det kostede parret 25.000 kroner.

Men den udfordring var ikke den eneste, som parret stod overfor. Blandt en lang række mindre ting står kampen med trappen også klart i deres hukommelse.

- Den trappe, som entreprenøren anbefalede, var på mange måder ikke det, som vi ønskede. Derfor bestilte vi en støbt metaltrappe i Polen, som skulle fragtes til Danmark. Problemet var dog, at den blev forsinket gang på gang, fortæller Anne-Sofie Skat Kærager.

Da de endelig modtog trappen, var den for lang. Cirka en centimer.

- Vi kunne jo ikke sende en smedejernstrappe tilbage, så vi var nødt til at slibe noget af væggen og lave andre justeringer, så vi kunne mase den på plads. Det tog Morten og håndværkerne 12 timer, siger Anne-Sofie Skat Kærager.

- På det tidspunkt var vi ved at være godt trætte af det hele, og vi glædede os egentlig bare til at kunne flytte ind.

Afslutningen

Anne-Sofie Skat Kærager og Morten Petersen og deres børn flyttede ind i slutningen af april 2019, og ombygningen blev endeligt færdig i september 2019.

Det havde taget dem et år at gå fra at have villavejens klods til at have et hus, som der i den grad blev snakket om i nabolaget.

- Til en nytårskur i vores nabolag var der mange, der havde fulgt med i ombygningen, så det var sjovt at snakke med naboerne om processen. Flere sagde, at de var imponerede over, hvad vi havde fået ud af den gamle klods, fortæller Anne-Sofie Skat Kærager grinende.

I dag er Anne-Sofie Skat Kærager og Morten Petersen enormt glade for resultatet af den omsiggribende renovering. De er ikke i tvivl om, at David Zahle hjalp med, at der netop kom den røde tråd igennem deres hus, som de ellers havde været nervøse omkring.

- Badeværelserne har de samme fliser, farverne går meget igen, og hjerterummet og trapperummet binder det hele ret godt sammen, siger Anne-Sofie Skat Kærager.

Men når parret kigger på deres budget, har de måttet indse, at det er blevet overskredet. Med en hel del.

Facaden på huset inden ombygningen.
Facaden på huset efter ombygningen.

Faktisk endte ombygningen med at koste dem 4,5 millioner. Altså cirka 1 million mere, end de havde regnet med.

- Men det handler selvfølgelig også om nogle tilvalg undervejs, forklarer Anne-Sofie Skat Kærager.

- Vi besluttede at gå med et snedkerkøkken, hvor lågerne går helt op til loftet, så det var en ret stor udgift.

Køkkenet var noget af det, der har kostet mest i huset. Sammenlagt lå det på lidt under en million.

Skulle parret gøre noget anderledes i dag, kan Anne-Sofie Skat Kærager nævne to ting.

- Vi ville nok gerne have haft, at børnene var på samme niveau som os. Som det er nu, så har de værelser ovenpå, men faktisk har vi nu sat en dobbeltseng op i vores walk-in skab, så børnene sover nede ved os hver nat, forklarer hun.

Derudover ærgrer det parret, at de ikke fik dørene i det store køkkenalrum til at gå helt fra gulv til loft.

Stuen før
køkknalrum efter

Tre gode råd

Skal Anne-Sofie Skat Kærager komme med tre gode råd til andre, der overvejer at renovere i stor skala, så ligger det hende lige for:

 1. Brug masser af tid i planlægningen. På den måde får du virkelig tænkt tingene igennem og gør dig automatisk mere umage.
 2. Find en entreprenør, som du har god kemi med. Det vil gøre alting lettere ikke bare at vælge den billigste.
 3. Tænk over den røde tråd i ombygningen. Er der et flow i boligen, og hvad binder rummene sammen? Det kan være farver, materialer eller lys.

Fremtidsplaner

Parret er langt fra færdige med at bygge om.

Både hvad angår deres hus og fremtidsdrømme.

Det store hvide hus skal nemlig nu have renoveret kælderen. Under totalentreprisen i 2019 blev 70 kvadratmeter af kælderen sat i stand til vaskerum og vinkælder, men nu er det blevet tid til, at de resterende 80 kvadratmeter kælder skal renoveres.

- Vi laver et enormt kontor til Morten med billardbord og lydstudie, og derudover skal vi lave et gæsteværelse mere og et træningsrum, fortæller Anne-Sofie Skat Kærager.

Den ombygning går parret i gang med om tre uger.

Derudover fortæller Anne-Sofie Skat Kærager, at de ikke nødvendigvis ser det store hvide hus som et hjem til deres dages ende.

- Vi har helt klart fået blod på tanden i forhold til ombygninger, og nu ved vi, hvor vi kunne have gjort nogle ting bedre. Derfor tror jeg, at vi kunne finde på at gøre det hele igen med et nyt hus i fremtiden.

Se 'Mesterlige ombygninger' på TV 2 onsdag klokken 20.50 og TV 2 PLAY.