Nybyggerne

Nybyggerpar fra Færøerne: - Det var en kæmpe parforholdstest

Sunnvá og Martin havde aldrig prøvet at være sammen i otte uger uafbrudt, som de var det i 'Nybyggerne'. Det sled på forholdet.

'Nybyggerne' er først og fremmest et boligprogram, hvor fire par konkurrerer om at indrette fire identiske råhuse til deres drømmehjem.

Men udover at være en konkurrence på håndværker-skills og sans for boligdesign er 'Nybyggerne' samtidig en styrkeprøve for deltagernes parforhold. For det er krævende at være intenst sammen i ugevis under stort tidspres og mangel på søvn.

Parret fra Blåt Hus, Sunnvá og Martin, svarer her på en række personlige spørgsmål om deres parforhold, nybyggerudfordringerne og livet generelt.

Hvorfor meldte I jer til ’Nybyggerne’?

Vi gjorde det for at få en udfordring. Vi elsker alt sådan noget gør-det-selv-arbejde, og det er jo ikke så tit, at man får muligheden for at færdigbygge og indrette et helt tomt hus.

Herhjemme har vi endnu ikke kastet os ud i større håndværksprojekter. Men vi har bygget vores eget spisebord, lavet en bænk ude i gangen og en opbevaringsbænk på altanen.

Hvordan mødte I hinanden?

Vi mødtes i 2015 til en musikfestival på Færøerne, hvor vi arbejdede i den samme ølbod. Vejret var ekstremt dårligt, og der kom næsten ingen kunder. Så vi brugte tiden til at falde i snak i stedet.

Fakta om "blåt par" i 'Nybyggerne'

  • Sunnvá og Martin, 25 og 32 år.
  • Er begge født og opvokset på Færøerne. Martin er halvt dansk, da hans mor er tilflytter fra Tarm i Vestjylland.
  • Mødte hinanden i 2015 ved musikfestivalen 'G! Festival' på Færøerne.
  • Flyttede begge til Danmark for at uddanne sig henholdsvis til tandplejer i København og skibsfører i Svendborg.
  • Sunnvá arbejder på en tandreguleringsklinik i København, og Martin er ansat som førstestyrmand hos Mærsk Supply Service, hvor han sejler i syv uger og har fri i syv uger.
  • Bor i en mindre andelslejlighed på Amager, som de købte i 2018. Inden da boede de halvandet år i en etværelses lejlighed.
  • Designmæssigt er parret inspireret af en færøsk og nynordisk stil, der domineres af naturmaterialer som træ, skind og uld, kombineret med grønne planter.

Sunnvá: Jeg fik et godt øje til Martin med det samme, men det fattede han ikke så meget af.

Martin: Jeg syntes, hun var meget sød, men jeg registrerede slet ikke, at hun flirtede med mig. Jeg tænkte, at hun var meget ung. Det var først en uge senere, hvor vi tilfældigt vi mødtes ved "ólavsøka", som er en slags færøsk nationaldag, at det udviklede sig lidt mere. Vi stod i baren, drak øl og havde det sjovt. Vi snakkede helt til den lyse morgen. Først ved 8.00-9.00-tiden gik vi hjem.

Sunnvá: Den sommer skulle jeg flytte til København for at læse til tandplejer. Martin boede allerede i Danmark, hvor han gik på Søfartsskolen i Svendborg. Vi skrev sammen på messenger, og efter et par måneder spurgte jeg, om vi ikke skulle mødes, for så ville jeg gerne tage turen til Svendborg. Jeg vidste ikke, hvor meget jeg skulle pakke, men jeg endte med at blive der i tre dage. Og efter det begyndte vi at pendle frem og tilbage for at være sammen i weekenderne.

Hvad blev I forelsket i hos hinanden?

Sunnvá: Jeg blev forelsket i Martins rolige personlighed, og så er Martin bare det sødeste og mest godhjertede menneske, jeg nogensinde har mødt. Han tænker altid på andre før sig selv.

Martin: Det er et svært spørgsmål, for der er så mange ting. Sunnvá er altid glad og frisk, og så er hun altid med på et eventyr. Der skal bare ske noget, og der er ikke én kedelig hverdag sammen med Sunnvá. Så det var et frisk pust i mit liv, at der kom en dejlig, ung dame og gjorde mit liv mere spændende.

Hvad skændes I mest om?

Helt ærligt så skændes vi næsten aldrig. Vi kan faktisk ikke engang huske, hvornår vi sidst skændtes. Det skyldes måske også, at vi har sådan et forhold, hvor Martin er væk i syv uger ad gangen, og når han så er hjemme, er vi nærmest nyforelskede igen. Det betyder også, at vi ikke bærer nag, men sørger for at tage den seriøse snak, før det bliver til et problem eller et skænderi.

Man siger jo, at Ikea-testen er den ultimative parforholdstest. Kan I genkende det?

’Nybyggerne’ har helt sikkert været en kæmpe parforholdstest. For det første har vi jo aldrig prøvet at være sammen i otte uger så intenst. I de perioder, hvor Martin er hjemme i syv uger, går Sunnvá jo på arbejde i dagtimerne. Men her var vi konstant sammen i de omkring 20 timer af døgnet, vi var vågne. Så vi skulle jo kunne holde hinanden ud, både når vi var trætte, sultne og pressede. På den måde var det én stor parforholdstest, som vi faktisk synes, at vi har klaret sindssygt godt.

Hvad er det sværeste, I har været igennem som par?

Dengang vi mødtes, var Martin i gang med at uddanne sig til skibsfører. Og der gik ikke ret lang tid efter, at vi var blevet kærester, før han skulle i praktik og sejle rundt i verden på et containerskib. I syv måneder!

Nogle gange kunne der gå en uge imellem, at vi fik snakket eller skrevet med hinanden

Sunnvá og Martin fra Blåt Hus i 'Nybyggerne'

Så vores parforhold blev faktisk sat på prøve med det samme: Syv måneder uden hinanden og med en virkelig dårlig internetforbindelse! Nogle gange kunne der gå en uge imellem, at vi fik snakket eller skrevet med hinanden. Det var en kæmpe udfordring, og det er klart det sværeste, vi har været igennem som par.

Martin: Når man skal være så længe væk fra hinanden i starten af et forhold, kan gnisten nemt smutte. Men vi fik kæmpet os igennem det, og så snart jeg kom hjem, var alt godt igen.

Hvad er jeres stærke og svage sider, hver især?

Sunnvá: I forhold til ’Nybyggerne’ er Martins stærke side helt sikkert, at han er meget grundig. Når han går i gang med noget, så fuldfører han det 100 procent. Han kan godt lide at nørde i lang tid med detaljerne. Men det kan samtidig være en svaghed netop i ’Nybyggerne’, hvor der ikke er ret meget tid til opgaverne. Og nogle gange syntes jeg, det gik for langsomt.

Martin: Sunnvá har et godt overblik, synes jeg. Hun er meget skarp til, når hun kommer ind i et rum, som er helt tomt, og sige: Der skal være et skab dér og et billede dér, og de her farver kommer til at spille godt sammen. Jeg synes helt klart, det er en af hendes store styrker i ’Nybyggerne’. At hun vidste præcis, hvordan tingene skulle se ud.

Det skal helst spille præcist sådan, som hun vil have det.

Martin fra Blåt Hus i 'Nybyggerne'

Sunnvás svage side er til gengæld, at hun er lidt utålmodig. Altså, tingene skal gå hurtigt. I hendes tempo, og efter hendes fantasi. Det skal helst spille præcist sådan, som hun vil have det. Men det er ikke altid muligt. Nogle gange bliver man nødt til at gå med plan b, c eller d. Så der kunne hun godt låse sig lidt for fast på sine idéer.

Hvad har været den største udfordring i ’Nybyggerne’?

Noget af det sværeste var, at det skulle gå så stærkt fra tanke til handling. Man fik aldrig tid til at gennemtænke tingene. Det var ofte først, når vi var ude at shoppe, eller når vi fyldte ting på traileren, at idéerne kom: ”Nå, måske vi skulle gøre det på dén måde”.

Vi kunne kun vælge EN løsning, og den blev vi nødt til at gå med.

For eksempel var gulvet i gangen vores første indfald. Vi tænkte, at det kunne se fedt ud med brudfliser, som normalt bruges udendørs. Men det viste sig at blive en stor udfordring. Stenene varierede meget i tykkelse, og det var svært at lægge dem på en måde, så man undgik at hamre tæerne ind i en kant. Vi vidste heller ikke, hvordan fliserne skulle sættes fast, hvad vi skulle bruge som fuge, eller hvor lang hærdningstiden på fugen var. Vi anede ingenting, og vi kunne heller ikke søge på det. For der var ingen i historien, der nogensinde havde gjort det før os.

Hvordan holder man gejsten oppe som par, når man bliver presset som i ’Nybyggerne’?

Martin: Vi udnyttede lidt det, at vi har forskellige døgnrytmer. Jeg er et A-menneske og har altid mest energi om morgenen og om dagen, mens Sunnvá er et B-menneske, som har mest gejst om aftenen og natten. Det fungerede faktisk fint her, for så fik vi hele tiden lavet noget. Den, der havde gejsten, prøvede at sige: ”Kom, nu går vi i gang - lad os gøre sådan og sådan”. Vi forsøgte at holde den anden i gang hele tiden.

Det er nok første gang, at det har været en fordel for os at have forskellig døgnrytme

Sunnvá fra Blåt Hus i 'Nybyggerne'

Sunnvá: Det er nok første gang, at det har været en fordel for os at have forskellig døgnrytme. Det var som om, at når den ene manglede energi, så fik den anden automatisk lidt mere. Så vi hele tiden kunne dele lidt energi med hinanden.

Hvornår følte I jer mest pressede?

Da vi skulle lave baghaven, faldt det sammen med, at der var weekend og helligdage, så der var ikke meget tid til at shoppe. Derfor satsede vi på at købe genbrugsting, og det gik ikke så godt.

Sunnvá: Jeg havde lavet aftaler med forskellige folk, som havde ting til salg via Den Blå Avis og Gul og Gratis. Men den dag, hvor jeg skulle afhente alle tingene, var der tre af dem, der meldte fra. Dér følte jeg mig godt nok presset, for vi havde ikke tid til at skaffe noget nyt. Heldigvis var Martin sød til at trøste mig, og helt mirakuløst lykkedes det os at gennemføre en plan b i sidste øjeblik.

I hvilke situationer er I gladest for at have en partner?

Den har vi diskuteret lidt, og vi blev enige om, at det mest fantastiske ved at have en partner er, at man så får lov til at dele nogle oplevelser med hinanden. Der er ikke noget bedre end at have en, man elsker, ved sin side, når der sker noget godt eller dårligt, eller når der sker store ting i ens liv.

Sunnvá: Og så synes jeg også, at det er lidt rart at have Martin, når jeg skal nå noget, der er højt oppe. Der er ret stor højdeforskel på os. Jeg er 1,66 cm, og han er 1,94. I ’Nybyggerne’ var det også sådan, at når vi skulle male, så malede Martin de øvre dele, og jeg tog mig af de nederste.

Hvad er det mest sexede i verden – udover jeres kæreste?

Martin: Som det også afsløres i programmet, synes jeg, at egetræ er smukt. Generelt elsker jeg håndværk, lavet ud af træ. Men egetræ har især det nordiske udtryk, som passer godt til vores indretningsstil. Det er en meget solid træsort at bygge møbler ud af. Alt, hvad vi bygger i ’Nybyggerne’, er lavet af eg.

Sunnvá: Det, jeg synes, er mest sexet – udover Martin - er et flot smil. Det er jo også det, jeg arbejder med til daglig: At skabe flotte smil. Det gør rigtig meget for en persons udstråling og selvtillid, synes jeg.

Hvad drømmer I om at opnå, som I ikke har nået endnu?

Vi drømmer jo om at stifte en lille familie og bosætte os i vores eget drømmehjem. Forhåbentlig i Silkeborg.

Vi elsker at bo i København, som er en fantastisk by. Men vi har jo altid tænkt, at vi skulle ud af storbyen, når vi skulle slå os ned. Vi vil gerne have, at vores børn skal have en opvækst, som vi selv har haft, hvor de kan få lov til at løbe frit rundt uden at bekymre sig om underboere eller trafik.

Martin: Udover at stifte familie drømmer vi også om at komme ud at rejse og møde forskellige kulturer. Se lidt af verden sammen. Nu har jeg godt nok været meget ude i verden i forbindelse med mit arbejde, men jeg vil gerne have Sunnvá med i den oplevelse.

Sunnvá: Jeg kunne rigtig godt tænke mig at opleve New Zealand sammen med Martin. Jeg har været der sammen med min familie, men der var Martin ude at sejle. Det er et fantastisk smukt land, som har det hele; store bjerge, høje træer og flotte strande. Og så er der virkelig grønt. Faktisk minder det lidt om Færøerne, bare i større målestok.

Se ’Nybyggerne’ onsdag klokken 20.00 på TV 2 – eller lige nu på TV 2 PLAY