GO'

Klassiker fra 1980’erne er igen blevet populær - sådan laver du det selv

De snoede 80’er-lys er igen blevet moderne. De kan eksempelvis bruges i adventskransen, foreslår boligekspert.

Tykke, tynde, snoede og kulørte.

På de sociale medier lægger flere influencere i øjeblikket billeder op af snoede lys i pastelfarver - både vellykkede og mindre vellykkede versioner.

En af dem, som deler billeder af de snoede lys under hashtagget swirlcandles, er den danske instagrammer Johanne Kohlmetz, der selv har lagt en guide op til sine følgere, hvor hun snor lys.

Og hun er ikke den eneste.

De er blevet moderne igen, lyder det fra Nicola Kragh Riis, der er chefredaktør på 'Boligliv' og 'Alt Interiør', i 'Go' morgen Danmark':

- Det er jo lidt en ting fra 80’erne, vi har taget op igen. Der sidder sikkert nogle derude og ryster lidt på hovedet over det og siger: ”Det har vi set for 40 år siden”.

Og selvom lysene kan købes færdigsnoede, kan man også kaste sig ud i at lave dem selv, forklarer hun:

- Jeg ved ikke, om vi kan gøre det bedre, men vi kan gøre det billigere. Det gode ved det her er, at det ikke er en skønhedskonkurrence. Det handler om at hygge sig og få tiden til at gå i de her coronatider, lyder det.

I år kan vi simpelthen ikke få nok af blomster

Nicola Kragh Riis, chefredaktør på 'Boligliv' og 'Alt Interiør'

De pastelfarvede 80'er-lys kan dog også bruges i en mere aktuel sammenhæng, lyder det fra Nicola Kragh Riis.

Hun foreslår, at man eksempelvis kan bruge lysene til dette års adventskrans. Og her kommer Nicola Kragh Riis ligeledes med et andet bud på, hvordan vores adventskranse kommer til at se ud:

- I år kan vi simpelthen ikke få nok af blomster. Så der skal bare være blomster til den helt store guldmedalje, lyder det.

Sådan snor du lys derhjemme

 1. Køb de rigtige lys

  Det er vigtigt, at man køber de rette lys, for at de kan bøjes og derefter snoes. Køb paraffinlys og ikke stearinlys.

 2. Læg lysene i blød

  Lysene sættes i blød i 40-45 grader varmt vand i omkring 15 minutter. Det er vigtigt, at lysene er blevet helt bløde, før man kan arbejde med dem.

 3. Rul lysene

  Når lysene er bløde, tages de op og lægges i en plastikpose. Rul lysene med en kagerulle, så de bliver flade - husk ikke at rulle den nederste del af lyset flad, så det kan stå i stagen. Hvis lyset krakelerer, når du ruller det, er det ikke blødt nok. Læg da lyset tilbage i det varme vand.

 4. Sno lyset

  Når lyset er blevet fladt, tages det ud af posen, og du kan sno eller forme lyset, som du vil.

 5. Læg lyset i koldt vand

  Når lyset har fået den ønskede form, lægges det i koldt vand, til det igen er hårdt.