Rundt omkring i Danmark står der hundredevis af gamle og ofte ubrugte lader. Ole og Lisbeth Davidsen besluttede at renovere deres nyindkøbte lade.
Mesterlige ombygninger

Ægtepar besluttede at flytte ind i den mørke lade – se resultatet af ombygningen til 3,8 millioner

Rundt omkring i Danmark står der hundredevis af gamle lader. Ole og Lisbeth Davidsen besluttede at lave sådan en lade om til et helt unikt leverum.

Ole Davidsen og Lisbeth Davidsen fra Horsens boede egentlig præcis, som Lisbeth Davidsen gerne ville. Småt, vedligeholdelsesfrit, nemt. I et lille rækkehus i Horsens.

Men Ole Davidsen havde altid drømt om noget andet: Et stort sted med udsigt. Og allerhelst udsigt over den betagende Horsens fjord.

Så da Ole Davidsen en dag fik øje på et landsted på den anden side af fjorden, skulle den helt store overtalelse til.

Gården derfra hvor Ole Davidsen kunne skifte den første gang.

Og til sidst havde han held med sine overtalelsesevner.

- Jeg er 12 år ældre end min mand, så jeg havde da mine betænkeligheder, men vi endte altså med at købe det, fortæller 71-årige Lisbeth Davidsen.

Landstedet med den fantastiske udsigt over fjorden var dog ikke bare lige til at flytte ind i. For hovedhuset havde ikke den udsigt, som de drømte om. Laden skyggede for kigget til fjorden. Men da laden var bevaringsværdig, måtte de ikke rive den ned. Derfor besluttede de at flytte ind i laden i stedet.

Ole Davidsen er overlæge. Lisbeth er pensioneret ergoterapeut.

Men laden var, som lader er flest. Enorm, mørk, bar og ikke egnet til beboelse.

Så hvordan laver man en helt almindelig mørk lade om til et lyst og imødekommende hjem?

Det var netop denne udfordring, som BIG-arkitekten David Zahle skulle hjælpe parret med at løse i TV 2s program 'Mesterlige ombygninger'. Sådan at parret kunne bygge netop deres drømmebolig.

Det skulle dog ikke vise sig at blive nogen let opgave.

For undervejs stod parret overfor flere uforudsete udfordringer og et overskredet budget.

Sådan så hele ejendommen ud, som Ole og Lisbeth Davidsen købte for fire millioner. Selve laden, som parret ønsker at bygge om, er markeret med rød.

Opstarten af projektet

Lisbeth og Ole Davidsen købte den store landejendom i maj 2018.

- Jeg var egentlig vældig meget imod, men så sprang vi alligevel ud i de, siger Lisbeth Davidsen.

For Lisbeth var nervøs for, om hun havde energien til så stort et projekt. Og om de kunne holde sig inden for budgettet.

Høloftet i den gamle lade var meget mørkt inden ombygningen.
Selve laden var svær overhovedet at orientere sig i, fordi der kom så lidt lys ind.

Parret havde ikke tænkt mange konkrete tanker omkring laden, inden de snakkede med arkitekten David Zahle.

- Vi havde nok en drøm om, at der skulle meget mere lys ind, og så at man gerne måtte føle, at man nærmest stod midt i naturen, når man opholdt sig i huset, fortæller Lisbeth Davidsen.

David Zahles idéer viste sig at ramme hovedet ret meget på sømmet i forhold til netop de tanker.

Selve laden skulle åbnes op med store vinduespartier og terrasser.

Terasser før
Terasser efter

Og så foreslog arkitekten parret at lave en såkaldt "beam" oppe i taget på laden. Altså en slags aflang beboelsesklods der stikker igennem taget. Fordi laden er bevaringsværdig må man nemlig ikke flytte vægge eller bygge til. Det må man dog gerne i bygningens tagareal.

Kilen før
Kilen efter

Ole Davidsen besluttede sig tidligt for at stå for hele entreprisen selv. Til trods for at det, der skulle ske med huset, ikke var i småtingsafdelingen:

  • Taget skulle skiftes
  • Alle vinduer og døre skulle skiftes
  • Der skulle flere steder laves nye huller til døre og vinduer
  • Alle gulve skulle rives op og skiftes
  • To badeværelser skulle laves
  • Der skulle isættes et genbrugskøkken
  • Der skulle laves jordvarmeanlæg
  • Der skulle laves solvarmeanlæg og dertilhørende pool
  • Et helt ny etage skulle laves direkte igennem taget

Faktisk var det kun de bærende ydervægge, der skulle bibeholdes.

Arkitektens tegning af "beamen" i overetagen.

Nedrivning og opbygning

Inden Lisbeth og Ole Davidsen gik i gang med den enorme ombygning, skulle der indhentes tilladelser fra diverse myndigheder.

Derudover skulle der findes håndværkere til byggeprojektet. Ikke ligefrem en nem opgave.

- Vores tømrer trak sig, da opgaven simpelthen var for stor. Men da vi endelig fandt en tømrer, der havde mod på opgaven, så skulle vi jo også vente på, at han havde tiden til det.

Derfor begyndte nedrivningen og derefter opbygningen først et lille år efter, at de havde købt huset. Nemlig i foråret 2019.

Laden uden tag.

Umiddelbart efter påbegyndelsen af det store projekt løb Lisbeth og Ole Davidsen dog ind i en uforudset udfordring.

- Ole ville meget gerne have solvarme og jordvarme som vores nye varmekilde. Men det viste sig, at når man har solvarme, så skal varmen kunne sendes et sted hen på en varm sommerdag. Derfor blev vi nødt til også at lave en pool, fortæller Lisbeth Davidsen.

At der var behov for et vandbassin hang sammen med, at solvarmeanlægget havde den størrelse, som det havde. det var nemlig et af de større.

Poolen der endte med at koste parret dyrt.

Og hele den installation blev dyr.

- Vi fandt hurtigt ud af, at hele det projekt ville koste os en million, siger hun.

Derudover så viste det sig, at ombygningen af en bevaringsværdig lade ikke er lige så let som at rive noget ned og bygge noget andet op.

Væggene og gavlene skulle afstives, gavlene skulle rettes op og væggene skulle have 30 centimeters isolering.

- Det blev en mere omstændelig og derfor længere og dyrere proces end først antaget, husker Lisbeth Davidsen.

Afslutningen

I september 2020 kunne Ole og Lisbeth Davidsen flytte ind i deres enorme 220 kvadratmeter store ombyggede hus.

Og de er meget glade for det færdige resultat.

Og usikkerheden er rykket i baggrunden for Lisbeth Davidsen.

- Jeg er ikke længere bange for, om den her bolig er det rette for os, når nu jeg er 71 år gammel. Min tvivl blev skubbet i baggrunden af, hvor lyst og dejligt, der er at være her, siger hun.

- Vi har i den grad fået naturen ind i vores hjem, for vi har så meget lys og så mange vinduer overalt, siger Lisbeth Davidsen om det ene store rum, som hele laden faktisk er blevet til. Parret valgte nemlig ikke at have nogle døre eller skillevægge inde i huset.

På den måde er brusebadet også en del af deres soveværelse og også en del af deres lille tekøkken i overetagen.

Ombygningen er endt med at sprænge parrets budget fuldstændig. De havde oprindeligt tænkt, at ombygningen skulle koste 1,6 millioner. Så blev det udvidet til 2,6 millioner.

Men slutteligt kan parret altså se på en samlet regning på omkring 3,8 millioner.

Særligt kostede det store solvarmeanlæg meget, men også beklædningen af den store tilbygning i taget løb op. Den form for stål, der bliver rustorange med tiden, kostede nemlig cirka 200.000 kroner.

Dog har Lisbeth og Ole Davidsen også valgt billige løsninger nogle steder.

- Vi købte et genbrugskøkken inklusiv hårde hvidevarer og granitbordplade til 8000 kroner. Og det køkken er jeg simpelthen så glad for, siger Lisbeth Davidsen.

Skal Ole og Lisbeth Davidsen komme med tre gode råd til andre, der står over for et stort byggeprojekt, er de ikke i tvivl:

  1. Giv dig god tid til at planlægge og tænke dine ønsker igennem.
  2. Tænk stort og skær så til, efter hvad der er realistisk, senere.
  3. Find gode håndværkere, selvom de måske er lidt dyrere, så kommer du ikke til at fortryde det.

Parret har planer om at blive i deres nyombyggede hus i lang tid. Og særligt ser Lisbeth Davidsen frem til julen, hvor familien vil hente et juletræ fra deres nærliggende skov, der er noget højere end gennemsnittet.

- Juletræet kan nok blive omkring seks meter højt, så det er jo ret sjovt. Det synes vores børnebørn i hvert fald, siger Lisbeth Davidsen.