Nybyggerne

Her er fem boligtrends, der hitter lige nu – og tre, der ikke gør

Boligindretning er blevet mulighedernes land, og kreativiteten sprænger alle rammer her i den restriktive coronatid, mener boligstylist.

I årets udgave af ’Nybyggerne’ er der mange vilde og fantasifulde bud på, hvordan drømmeboligen skal indrettes.

Den grænseløse kreativitet er et billede på en trend, der hersker netop nu, forklarer Mette Helena Rasmussen, som er boligstylist og dommer i programmet. Hun kalder trenden for ”mulighedernes land”.

- Både blandt parrene i ’Nybyggerne’ og danskerne generelt er der virkelig en trang til at udtrykke sig kreativt. Under coronalockdown er der så meget, vi ikke kan, men til gengæld har vi tid og overskud til at indrette vores hjem. Alt er ligesom muligt, siger hun til TV 2.

Som et eksempel på denne nye American Dream inden for boligindretning nævner hun nybyggerparret i rødt hus, Stephanie og Kristoffer, som arbejder målrettet på at skabe en ’Badehotellet’-stemning i deres bolig.

Farver og fremfor alt: bæredygtighed

To andre overordnede trends, som også afspejles i ’Nybyggerne’, er glæden ved igen at bruge farver overalt – både på vægge, møbler, fliser og lofter – og så selvfølgelig bæredygtigheden, som er et gennemgående tema.

- Det handler om, at vi skal generobre vores hjem og det, der er meningen med det. Hjemmet skal ikke være et udstillingsobjekt på sociale medier, men en forlængelse af os selv og en støttende ramme om vores liv og dem, vi holder af, lyder det fra Mette Helena Rasmussen.

Her nedenfor fortæller hun om de trends og tendenser, der hitter netop nu.

Fem tendenser i boligen i 2020

 1. Mulighedernes land

  En ny tendens, som bare er blevet forstærket under coronanedlukningen, er trangen til at realisere sin helt personlige boligdrøm.

  - Vi er blevet mere modige og optagede af, hvad det egentlig vil sige at indrette efter vores egen mavefornemmelse. Et personligt hjem handler ikke om, at man skal udfylde en eller anden facitliste. Der er ikke noget, der er rigtigt eller forkert. Bare det bliver gjort med integritet, autencitet og karakter.

  Eksempler fra programmet:
  I ’Nybyggerne’ ses trenden blandt andet hos rødt par, der ihærdigt sætter paneler og lister op for at skabe en stemning a la tv-serien ’Badehotellet’, eller gult par, som eksperimenterer med vilde påfund i samtlige af husets rum.

  - Der ligger enormt meget power i, at parrene forsøger at få det bedste ud af det, de har, selvom det måske er svært at se en sammenhæng mellem det hus, de har fået stillet til rådighed, og deres stil.

 2. Bæredygtighed

  I takt med klimaforandringerne og menneskets overforbrug af Jordens ressourcer er bæredygtighed i de seneste år blevet et kæmpestort tema i boligindretningen.

  Genbrug og upcycling er blevet cool. Ikke bare fordi det er godt for miljøet, men også fordi det er blevet et slags statussymbol i sig selv.

  - Det vidner om, at man har et overskud, når man er bevidst om sit eget forbrug og sit ansvarsbidrag i den forbrugskultur, vi har. Man har en slags kulturel kapital, hvis man er typen, der sælger sine ting brugt eller giver dem til andre.

  - Samtidig er der jo også bogstaveligt talt kroner og øre i genbrug. De fleste danskere ved godt, at de sidder på en pose guld, hvis de har noget genbrugstøj eller -møbler, de kan sælge videre.

  Eksempler fra programmet:

  Parret i grønt hus vælger eksempelvis at installere et brugt køkken i bryggerset, mens andre par bruger gamle paller og genbrugsmøbler i indretningen.

  - Det er jo en måde ligesom at sige, at vi ikke behøver at producere flere ting i den her verden, når vi bare kan genbruge. Og så er der stor inspiration at hente i, at det faktisk også ser skidegodt ud.

  - Bæredygtighed kan desuden tænkes ind i boligindretningen ved at bruge klimavenlige materialer, eksempelvis ved at tjekke CO2-aftrykket ved forskellige gulvtyper eller møbler og ved at lave langtidsholdbare løsninger, sådan som blåt par blandt andet gør ved at bygge gennemtænkte reolvægge.

 3. Masser af farver

  En af de tydeligste trends i boligindretningen er, at farverne har fået en ekstra opblomstring i de seneste par år. Det gælder stort set alle slags farver.

  To hovedtendenser er: Naturlige farver, blandt andet de varme jordfarver, som er helt ”udvaskede”, det vil sige, blandet op med hvidt, eller de klare farver, som har masser af knald på.

  - Der er stadig mange mennesker, der bor med hvide vægge, men jeg tror også, vi har forstået, at vi kan skabe en stor forandring, bare ved at male en væg. Det er så beskeden en indsats, som giver rigtig meget payoff. Det er en af de nemmeste og mest effektive værktøjer, vi har i boligindretningen.

  Eksempler fra programmet:

  - Alle fire par i ’Nybyggerne’ bruger farver rigtig meget, på hver deres måde. Især hos gult par er der knald på farverne i alle rum. Blandt andet laver de et grønt soveværelse og et koboltblåt køkken. Rødt par holder sig mest til pastelfarverne, som også har fået en renæssance i den officielle indretningsverden. Mens blåt og grønt par kaster sig ud i både nogle meget mørke farver og naturfarver.

 4. Kulør på lofter, døre og møbler

  Det er ikke bare væggene, som skal have kulør. Den nyeste trend er, at lofterne males i forskellige farver. Ofte er der tale om en kontrastfarve i forhold til væggene.

  Men her stopper farveglæden ikke. For også døre og møbler skal males i matchende eller kontrastfyldte farver. Det er en trend, som ’Nybyggerne’ i høj grad har taget til sig.

  Eksempler fra programmet:

  - Blåt par bruger farver på både på gulv og vægge. I deres kontorrum bygger de en hel reolvæg, som bliver sådan en sammenhængende ting, hvor det faktisk mest er farven, der definerer rummet. Rødt par maler loftet i herreværelset og entréen, og gult par sætter kulør på dørene.

  - Grønt par laver et børneværelse, hvor de blandt andet finder et gammelt vitrineskab og maler noget af det i en farve, og så indvendigt lader de det stå umalet. Det skaber en elegant effekt.

 5. Snoede stearinlys og andet ”sysleri”

  En 80’er-trend, som har fået en voldsom revival her i efteråret, er snoede stearinlys i alle farver.

  - Man ser jo simpelthen, at voksne mennesker sidder og dypper stearinlys ned i varmt vand for at sno dem rundt og sætte dem ned i deres kubusstager, ligesom de sprøjter skum på kanten af deres garderobespejle. Generelt er sysleriet og det der med at være sådan lidt hygge-kreativ med sig selv blevet meget populært igen.

  - Det, tror jeg også, handler meget om den tid, vi lever i. Vi er meget mere derhjemme, vi skal meget mindre, og vores kalender er mere tom end nogensinde før. Nu har vi tid til diverse gør-det-selv-projekter og til at gå i køkkenet, bage kager, lave mad og trille vores egne dadelkugler.

  De nævnte trends med lys og spejle er ikke repræsenteret i 'Nybyggerne', som blev optaget i løbet foråret og sommeren.

Kilde: Mette Helena Rasmussen, boligstylist og dommer i TV 2-programmet 'Nybyggerne'.

Tre ting, der ikke hitter længere

Messing

Messing fylder slet ikke på samme måde i boligen, som det har gjort i de seneste år.

- Vi vil blive ved med at se messing som et yndet materiale i boligen - eksempelvis på dørhåndtag og armaturer. Men ikke i samme omfangsrige grad som tidligere i form af accessories og møbler.

- Krom har i den grad overtaget, hvad messing var før. Krom er det nye sort! Og 80'erne er over os igen.

Billedvægge efter skabelon

I forlængelse af den voksende kreativitet og gør-det-selv-glæde er der ikke længere plads til sådan noget som prædesignede billedvægge.

- Vores billedvægge skal ikke se ud på en måde, som et eller andet firma har designet for os ud fra en skabelon, som vi kan hente på en hjemmeside. Så fantasiløst skal vi slet ikke bo.

Velour

Velour i alle farver har også været kæmpestort i de seneste år. Både på sofaer, lænestole, puffer, sengetæpper, gardiner, puder, og andet tilbehør.

- Det er vi væk fra igen, og nu er uld, hør og bomuld de mest dominerende tekstiler i indretning.

Se ’Nybyggerne’ onsdag klokken 20.00 på TV 2 – eller lige nu på TV 2 PLAY