Bolig

Børn hader ofte deres skrivebord derhjemme, og boligekspert har en forklaring

Indretningsdesigner Sif Steendahl Grandorf har en mission om at gøre børneværelset til en personlig forlængelse af barnet.

Børneværelserne er typisk de mindste rum i boligen. Hvad enten familien bor i lejlighed eller hus.

Og netop fordi der er så få kvadratmeter at råde over, kan det være vanskeligt at indrette dem funktionelt og inspirerende.

Men sådan behøver det ikke at være, mener indretningsdesigner Sif Steendahl Grandorf.

Ifølge hende er der nemlig masser af muligheder for at optimere pladsen på de trange børneværelser og give dem et personligt udtryk.

- Først og fremmest handler det om at gøre rummet hyggeligt og rart at være i. Og så skal det afspejle lige præcis det barn, der skal bruge det. Ellers er det meningsløst og ligegyldigt. For så har barnet ikke lyst til at være der, siger hun til TV 2.

I programserien ’Mit nye værelse’, som har premiere lørdag 9. januar på TV 2s nye børnekanal Oiii under TV 2 PLAY, hjælper hun med at nyindrette otte børneværelser til børn, som af andre er blevet nomineret til at få en makeover af deres værelse.

Hvert værelse får sit helt eget udtryk, som er tilpasset barnets unikke personlighed og behov.

Hvad er det for et barn?

Noget af det vigtigste, når man indretter et børneværelse, er, ifølge Sif Steendahl Grandorf, at have fokus på, hvad det er for et barn, der skal bo i det. Hvad holder barnet af at lave?

Er det for eksempel en ”dansetrold”, som kan få meget ud af en spejlvæg at øve sig foran? Er det en gamer-type, som elsker at sidde ved sin computer? Eller er det en ”tumling”, som vil være glad for en klatrevæg og plads til at bevæge sig?

På fotoet nedenfor ses 11-årige Iris' værelse før og efter besøget af holdet fra 'Mit nye værelse'. Nu er der plads til at øve ballet på gulvet.

Iris værelse ses her ved endevæggen.
Iris værelse ses her ved endevæggen - efter besøget af 'Mit nye værelse'.

For at finde frem til, hvordan værelset skal se ud, er det derfor essentielt at inddrage barnet så meget som muligt i processen og spørge ind til dets ønsker.

- Børn udvikler sig vildt hurtigt. Så det handler om at følge med i, hvor de er lige nu og få dem til at tage stilling til, hvilke ting de for eksempel ikke længere bruger, så de løbende kan rydde ud i dem. På den måde opdager de også selv, at de bliver større, siger Sif Steendahl Grandorf.

En af de ting, hun har bidt mærke i under forløbet med at nyindrette børneværelser for 10-14-årige, er, at børnene – hvoraf nogle er blevet teenagere – ofte synes, at deres værelser er for barnlige, og at de har brug for mere plads til at hænge ud med vennerne.

Derfor har hun i ’Mit nye værelse’ især arbejdet med at skabe et café-agtigt miljø omkring skrivebordet. Ligesom hun har haft fokus på at gøre sengen til en del af et lounge-område, så der bliver plads til vennerne.

Ud med kedelige skriveborde

På mindre værelser står møblerne typisk langs væggene, mens der er fri plads midt i rummet. Det er, ifølge Sif Steendahl Grandorf, langt fra den bedste måde at skabe en god rumoplevelse på.

Flere af de børn, jeg var ude hos, sagde, at de hadede at sidde ved skrivebordet

Sif Steendahl Grandorf, indretningsdesigner

Sif Steendahl Grandorf

  • 34 år
  • Møbel- og indretningsdesigner
  • Bor på Vesterbro i København
  • Medvirkede i 'Nybyggerne' 2019 sammen med kæresten Mathias
  • Har virksomheden LeSifre Design, hvor hun tilbyder hjælp til indretning og bygger specialdesignede møbler
  • Afholder workshops for at lære piger, kvinder og mænd at bruge værktøjskassen
  • Er aktuel i TV 2 PLAY-serien 'Mit nye værelse', hvor hun indretter børneværelser

- Tendensen til at indrette sig nede på gulvet og langs væggene gør, at det kan føles meget tungt hele vejen rundt. Det gælder om at skabe luft og lethed ved at udnytte rummets fulde volume og få både hjørner og centrum i spil, siger hun og fortsætter.

- Flere af de børn, jeg var ude hos, sagde, at de hadede at sidde ved skrivebordet. Enten på grund af bordets placering, eller fordi rummet bare var uinspirerende at være i. Så de sad i køkkenet eller stuen og lavede lektier. Jeg tror generelt, at mange skriveborde i børneværelser ikke bliver brugt, fordi de ikke indbyder til det.

Indretningsdesigneren mener derfor, at der skal gøres op med den kedelige hvidt-i-hvidt-oplevelse, hvor barnet sidder ved et hvidt IKEA-skrivebord og kigger ind i en hvid væg.

Her nedenfor er der en række konkrete forslag til, hvordan problemet kan løses. Træk med musen og se forskellen på før- og efter-billedet.

Her ses skrivebordet på 14-årige Lauras værelse.
Her ses Lauras værelse, efter at 'Mit nye værelse' har været på besøg.

14-årige Lauras værelse var hvidt med et klassisk IKEA-skrivebord op mod væggen. Efter besøget af 'Mit nye værelse' er skrivebordet blevet malet, forkortet og har fået nye ben. Nu er det placeret mellem to bænke, hvor der både kan laves lektier, hygges og spilles guitar.

Her ses 12-årige Sarahs værelse før.
Her ses 12-årige Sarahs værelse efter.

Hos 12-årige Sarah stod skrivebordet ved endevæggen i en typisk hvidt-i-hvidt-opstilling. Efter Sif Steendahl Grandorfs makeover er vinduesnichen nu indrettet som en kombineret skrive- og hyggekrog med udsigt.

Her ses Iris' værelse, som det så ud før besøget af 'Mit nye værelse'. Møblerne er  klumpet sammen, og skrivebordet er helt klassisk.
Her er værelset helt forvandlet, efter at skrivebordet er blevet integreret i en sove- og loungeafdeling i bedste Harry Potter-stil. Under bordet er en hule.

Før var 11-årige Iris' værelse hvidt og lyserødt og pakket med møbler. Nu er det forvandlet til et spændende 'Harry Potter'-univers. Skrivebordet er blevet en integreret del af et sove- og lounge-område. Under bordet er en hule.

Udnyt det fulde rum

Udover at placere eksisterende møbler på nye og mere inspirerende måder, er der også masser af muligheder for at bygge sine egne møbler, som udnytter værelsets fulde rum.

Det er et godt trick at tænke kubikmeter fremfor kvadratmeter

Sif Steendahl Grandorf, indretningsdesigner

Det gælder blandt andet sovemøbler med indbygget opbevaringsplads og alternative former for hylder, skabe og tøjophæng.

- I programmerne har jeg meget fokus på pladsoptimering og det her med at bygge op i højden. Det er et godt trick at tænke kubikmeter fremfor kvadratmeter. Så får man virkelig brugt hele rummet, lyder rådet fra den 34-årige indretningsdesigner.

Og det kan gøres forholdsvist enkelt. Her nedenfor ses nogle eksempler på kreativ rumudnyttelse.

10-årige Idas værelse før.
10-årige Idas værelse efter.

10-årige Ida havde ikke tidligere plads til et bord, fordi sengen optog en stor del af det minimale værelse på omkring 2 x 3 kvadratmeter. Nu er sengen fjernet og erstattet af et bord med to genbrugs-kurvestole.

Idas værelse før besøget af 'Mit nye værelse'.
Idas værelse efter besøget af 'Mit nye værelse'.

Her ses Idas værelse fra den anden ende. Hun har nu fået et nyt sengemiljø, der er bygget op i højden, så der er plads til walk-in-garderobe nedenunder. Reolkasserne til venstre fungerer som trapper op til sengen.

Benjamins værelse før.
Benjamins værelse efter.

Benjamin på 11 år drømte om et nyt værelse, hvor der var plads til både trommer og stakkevis af Anders And-blade. Dét fik han ved, at sengen blev bygget op i højden som en slags hems, som trommesættet kunne stå under.

Benjamins værelse før - fra anden vinkel.
Benjamins værelse efter - fra anden vinkel.

Find genbrugsguld – og lav et ”hack”

Selvom de nyindrettede børneværelser ser både flotte, tjekkede og eksklusive ud, er der i virkeligheden tale om ret billige løsninger.

Sif Steendahl Grandorf foretrækker nemlig at benytte sig af genbrug og eksisterende materialer og møbler, når hun redesigner et rum.

- Jeg har fundet utroligt mange brugbare ting på genbrugsstationer og i storskrald. Folk smider sindssygt meget ud. Det er faktisk helt vildt, hvor meget man kan forvandle et brugt møbel ved at lave et ”hack” på det, altså ved at ændre dets udtryk, siger hun og uddyber.

- Du kan for eksempel lave et hack på et klassisk, hvidt IKEA-skrivebord ved at male det, putte fliser på overfladen, lægge linoleum på eller skære det til i en sjov form. Man kan også bare sætte nogle nye ben på, for eksempel nogle smukke messingben, så det helt skifter udtryk.

Nedenfor ses et par eksempler på møbler og genbrugsting, der er ”hacket”. Ofte med overraskende gode resultater.

12-årige Sarahs værelse før.
12-årige Sarahs værelse efter.

12-årige Sarah fik et par fine skabe til sit tøj (se foto-slider ovenfor), da hendes værelse blev redesignet. I virkeligheden var det bare hendes gamle IKEA-skabe, som Sif Steendahl Grandorf lavede et "hack" på ved at male dem og sætte lister og nye greb på (se foto nedenfor). Et af skabene blev fjernet helt.

Hiv farvekortet frem

De altdominerende hvide vægge har i de seneste par år fået et gevaldigt modspil af farver i alle afskygninger. Ikke bare på væggene, men også på lofter, gulve og møbler.

I forhold til hvor meget det ændrer, så er det jo en virkelig billig løsning

Sif Steendahl Grandorf, indretningsdesigner

Der er derfor frit slag til at hive farvekortet frem og vælte sig i kulører i boligindretningen.

Også her er der tale om en nem og billig måde at skabe en stor forandring på, mener Sif Steendahl Grandorf:

- Børnene elsker at være med til de her projekter med at skabe og forvandle, og man skal ikke være så bange for at give dem lov til at vælge farver. I forhold til hvor meget det ændrer, så er det jo en virkelig billig løsning.

Når det gælder selve farvevalget, er det dog en god idé at holde sig inden for nogle enkelte farveskalaer, så værelset ikke ender som én stor farvelade. Sif Steendahl Grandorf råder derfor til, at man tager udgangspunkt i farvecirklen.

- Hvis barnet har en yndlingsfarve, for eksempel grøn, så kan man kigge på farvecirklen og supplere med en af nabofarverne. De rene farver er ret stærke, men når man går tonerne ud derfra, kommer man enten ud i pastelfarverne, som er blandet op med hvidt, eller dem, der har mere sort i sig.

- På den måde er det stadig den samme farveskala, man bevæger sig i, og man kan bruge forskellige nuancer i puder, tæppe, lysestager eller på opslagstavlen, lyder det afsluttende råd fra Sif Steendahl Grandorf.

'Mit nye værelse' har premiere lørdag 9. december klokken 16.00 på TV 2s nye børnekanal Oiii under TV 2 PLAY, hvor alle otte afsnit er tilgængelige.