51-årig og datter skiftede hus på 160 kvadratmeter ud med en skurvogn
I dag er det ikke kun økonomien, der får danskere til at vælge de såkaldte "tiny houses" til, lyder det fra ekspert.
Klædeskab i køkkenet og komposttoilet.
Det lyder måske ikke som en boligdrøm for de fleste, men det var det for 51-årige Jenna Frans.
Sidste sommer valgte hun, sammen med sin 17-årige datter, at bytte huset på 160 kvadratmeter ud med en skurvogn på 18 kvadratmeter – et såkaldt tiny house.
I den lille vogn er der ikke plads til så meget, og det er netop det, hun elsker ved sin nye tilværelse, siger Jenna Frans i 'Go' morgen Danmark'.
- Det giver mig en enorm følelse af frihed. Boligudgifterne er minimale, og man er ikke bundet af en masse ting, som man skal holde styr på.
Boligen er en udtryksform
Skurvognen er en del af en tendens, som især er populær i USA, kaldet downsizing eller small-living, og Jenna Frans er ikke den eneste dansker, der vælger den form for livsstil.
Det fortæller Claus Bech-Danielsen, som er professor i arkitektur ved Aalborg Universitet.
For selvom danskerne gennemsnitligt vælger at bo på flere og flere kvadratmeter, er der en stigende tendens til, at nogle vælger at gå den helt modsatte vej.
At flytte i et lillebitte hus er ikke længere kun et spørgsmål om økonomi, men i høj grad også om identitet, siger Claus Bech-Danielsen.
Ifølge ham er boligen og boligindretning blevet en måde at udtrykke sig på i dag, og derfor ser man oftere, at danskerne vælger alternative boformer.
- Den måde, vi vælger at bo på, siger selvfølgelig meget om vores værdier og normer. Den fortæller noget om, hvem vi er, lyder det.
Mindre stress
For Jenna Frans var bæredygtighed den afgørende faktor, da hun valgte at slå sig ned i en skurvogn.
Men ud over det minimale CO2-aftryk har den nye boligsituation også haft en positiv indvirkning på Jenna Frans’ mentale helbred.
Før i tiden havde hun en hektisk hverdag som restauratør, og når hun kom hjem til huset, følte hun sig omringet af ting, som krævede hendes tid eller opmærksomhed. En hverdag, som med tiden førte til, at Jenna Frans blev sygemeldt med stress.
- Jeg gik rundt i det her store hus og følte mig lidt hjemløs i mit eget hjem, siger hun.
I dag har skurvognen i stedet medvirket til, at livet er blevet mere enkelt.
Alt, hvad Jenna Frans køber, er valgt med omhu. For når man kun har plads til det absolut nødvendige, lærer man hurtigt at undgå impulskøb og unødvendige ting og sager.
Savner kun en fryser
Selvom pladsen i skurvognen er trang, har Jenna Frans stort set ikke manglet noget, siden hun flyttede ind sidste sommer.
Det til trods for, at der hverken er køleskab eller toilet i det lille hjem.
I stedet nedkøler hun madvarerne i kasser, som opbevares i den lille å, der ligger på hendes grund. Og det klassiske toilet er byttet ud med et klimavenligt komposttoilet.
Vandglassene er skrottet, for vinglas kan man jo også drikke vand af, og en foldet madras kan nemt udgøre en behagelig lænestol.
- Det er mest et spørgsmål om at tænke ud af boksen. Så kan man hurtigt få plads til utroligt mange ting, siger hun.
Der var dog en enkelt ting, Jenna Frans og hendes datter savnede, da sommervejret bød på de helt høje temperaturer herhjemme – en fryser.
- Der besøgte vi ishuset en gang eller to. Men så bliver det jo også et gode, frem for noget man tager som en selvfølge, siger hun.
- Spring ud i det
I det hele taget har det lille hus givet dem en masse frihed, fortæller Jenna Frans.
Det meste af dagen foregår i den frie natur, og det har også påvirket, hvordan hun tilbringer sin tid med sin 17-årige datter.
- Det er faktisk den største gave i hele det her: At vi er fælles om tingene og ikke bare sidder og kigger på en skærm, siger hun.
Jenna Frans kunne ikke forestille sig at flytte tilbage til et almindeligt hus igen. Og hun har en klar anbefaling til andre, der måtte gå med den samme drøm i maven, som hun selv gjorde.
- Spring ud i det. Den største stopklods er vores egen forestilling om, at vi ikke kan. Når man er i det, finder man ud af, at det kan man faktisk godt. Der er så mange fordele i det, så hvis man er afklaret med, at man kan leve med få ting, så gør det.
Se interviewet med Jenna Frans og Claus Bech-Danielsen i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY.